Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Szeptember 24. 20:00, hétfő | Belföld
Forrás: Zempléni Dóra

Kiszámíthatóságra vágynak a győri vállalkozók

Kiszámíthatóságra vágynak a győri vállalkozók

A nyugat-magyarországi vállalkozások a legnagyobb problémát a kiszámíthatatlan gazdasági folyamatokban és szabályozási környezetben látják – derült ki a Portfolio.hu - BMW Nyugat-Magyarországi Gazdasági Konferencián.

A konferencia aktualitását az adta, hogy a Magyarországot elérő recesszió ellenére Győr és környéke még mindig az ország iparának motorja.

Szakértőket és vállalatvezetőket ültetett le a Portfolio.hu egy asztal mellé Győrben, hogy megosszák véleményüket az aktuális piaci helyzetről és a kilátásokról. Prof. Dr. Rechnitzer János, a Széchenyi István Egyetem rektor helyettese, elismert regionális gazdaságtan szakértő, a konferencia nyitóelőadáson hangsúlyozta, hogy Győr-Moson-Sopron megye az ország sikeres, jól működő térsége; köszönhetően Bécs és Pozsony közelségének, a kkv szektorban megindult sikeres innovációs folyamatoknak és a megye három egyeteme által koordinált kutatás-fejlesztéseknek. A professzor elmondta, hogy a megye a közeljövőben a közlekedési tengelyek megújításán, a környezetfejlesztésen, valamint a határon átnyúló és multinacionális kapcsolatok fejlesztésén kíván javítani.

A finanszírozási oldalra áttérve Aladics Sándor, az OTP Bank Kereskedelmi Banki Divíziójának igazgatója, az OTP Hungaro-Projekt részéről pedig Makray-Rózsás Árpád vezető tanácsadó osztotta meg gondolatait a vállalati hitelezésről, valamint az Európai Uniós pályázati források elérhetőségéről. Aladics Sándor szerint a legnagyobb problémát ma Magyarországon az jelenti, hogy leálltak a beruházások, ezért az elsődleges feladat a bizalom visszaállítása, amely lökést adhatna a fejlesztéseknek. A vállalati finanszírozás helyzetéről hozzátette, hogy a magyarországi pénzintézetek visszafogott hitelezései mögött részben az áll, hogy a bankok többsége jelenleg a nemzetközi piacokon lévő adósságait fizeti vissza, de e téren trendfordulóra számít 2013-ban, akkor megindulhat a hitelezés. Problémaként említette továbbá, hogy hiány van a jó, banki sztenderdeknek megfelelő projektekből az országban, ugyanakkor hozzátette: az OTP Bank forrást nyújt mindazon vállalatoknak, amelyeknek megfelelő a tőkeellátottsága, a finanszírozandó projekthez minimum 20%-os saját erővel és kiszámítható üzleti tervvel rendelkeznek. A beruházási kereslet ösztönzését szolgálja a 100 milliárdos keretösszeggel meghirdetett OTP Európa Beruházási Hitelpályázat is.

Makray-Rózsás Árpád kiemelte a közepes- és nagyvállalati szektor számára az európai uniós pályázatokat; amely által minimális elvárásokkal, akár több milliós, vagy milliárdos beruházásokhoz is juthatnak. Az uniós támogatásoknak azonban számos kockázata is van: a beruházási tervnek illeszkednie kell a pályázati terv kiírásához, be kell tartani a pénzügyi ütemezést és a végrehajtási eljárásokat, egészen a fenntartási kötelezettségekig. Éppen ezért fontos, hogy a pályázat minden szakaszán vonjunk be tanácsadót, aki a tervezés-megvalósítás során, valamint az eljárási ismeretekben való eligazodásban nyújt segítséget.

A vállalati panelbeszélgetés során több olyan cég is helyet kapott, amelyek gazdasági súlyuknál fogva hitel és pályázati oldalon is nagyobb erőt képviselnek, mint azt megerősítették a résztvevők, a gazdasági környezet kedvezőtlen, viszont a beruházásra, fejlesztésre szükség van, a források pedig elérhetők. A cégvezetők egyetértettek abban, hogy Győr kiemelkedő gazdasági potenciállal rendelkezik, a megye rengeteget fejlődött az elmúlt 10-15 évben, ugyanakkor komoly kockázati tényezőkkel számolnak az elkövetkező 1-2 évben: a helyi vállalkozók kivétel nélkül a bizonytalanságban, a kiszámíthatatlan országos gazdaságpolitikai környezetben látják a legnagyobb veszélyt, amit a világ-és az európai gazdasági válság tovább mélyít.

Dr. Réczei Géza, a PWC Magyarország adótanácsadó igazgatója az adórendszer újdonságai és buktatói mellett a helyes és megfelelő dokumentáció fontosságára hívta fel a cégvezetők figyelmét. A szakember hangsúlyozta a mellérendelt viszonyt és a beszélgetés fontosságát egy esetleges hatósági vizsgáltat során és kiemelte a változó szabályokra való felkészülésben a szakértő a tanácsadók bevonásának szükségességét.

Tardos Gergely, az OTP Bank vezető elemzője elmondta, hogy Magyarország beruházási rátája fokozatosan szakad le a régiótól, a GDP alig 16%-át teszi ki, szemben a régió 22%-os átlagával. Az ország kockázati felára a legmagasabbak között van a visegrádi régióban, régiós összevetésben itthon a leggyengébb a hitelezési aktivitás. A szakértő kiemelte a bizalom helyreállításának fontosságát, amelynek legfontosabb területei a gazdaságpolitika és a szabályozási környezet kiszámíthatósága.

A gazdasági kilátásokat illetően a végkövetkeztetésünk az, hogy vannak gazdasági szektorok, amelyek rugalmasabban tudnak kilábalni a válságból, viszont összességében nehéz időszak elé nézünk. Az európai adósságválság, és a hazai IMF-fel való megállapodás körüli kérdőjelek nem könnyítik meg a vállalatok helyzetét. A gyakorta változó jogszabályi környezet komoly problémát jelent, a hosszú távú tervezés nagyon nehéz, ha sokszor változnak a peremfeltételek. Szakértők szerint akkor lehetne javulásra számítani, ha tető alá lehetne hozni a megállapodást, viszont ez csak a felszín, a gazdasági környezetnek kellene ahhoz javulnia, hogy a vállalatok fellélegezhessenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma