Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Május 17. 14:31, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Kitelepítésekkel folytatódik az ítéletidő

Kitelepítésekkel folytatódik az ítéletidő

Országszerte több mint kétezer embert telepítettek ki eddig az áradások és esőzések miatt - Borsodban a legsúlyosabb a helyzet. Szikszón olyan hirtelen áradt a Vadász-patak, hogy elöntötte a kórház alsó szintjét és több házat is. A t

Sátoraljaújhelyen 700 ember került veszélybe, az ő kitelepítésük még tart. Boldváról 150, Emődről 29, Beretről pedig 30 embert kellett kitelepíteni. A térségben félezer ház van veszélyben. A katasztrófavédelem közlése szerint a központi készletekből 150 ezer homokzsákot küldtek Borsodba - mert ott már fogyóban vannak a készletek. Emellett szivattyút, fáklyákat, pokrócokat, víztisztító berendezést, valamint a mentéshez terepjárókat juttat el a rendőrség és a pénzügyőrség a térségbe.



Rekord vízállásra számítanak



Rekord vízállásra számítanak a vízügyi szakemberek a Bódván és a Sajón is. Szalonnán éjszaka két családot kellett kitelepíteni, Szendrőnél pedig közel száz házat veszélyeztet a Bódva, amely már átcsap a gáton. Edelényben is egész éjszaka homokzsákokkal magasították a töltést, hogy az árhullámot a mederben tarthassák.


Vészhelyzetről döntenek



Reggel 9 óta ülésezik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság - amely dönthet az esetleges veszélyhelyzet kihirdetéséről is. Miskolcon hajnalig esett az eső, továbbra is mintegy 40 utca van víz alatt. Az ivóvízbázis veszélyeztetettsége miatt vízkorlátozást vezettek be. Probléma van az energiaellátással is, mert trafókat kellett kikapcsolni a rendszerből.


Stabil a víztározó gátja


Kazincbarcikán egyelőre nincs szükség vízkorlátozásra, a Lázbérci víztározó gátja stabil. A belvárosban ugyan vasárnap sikerült megszüntetni az árvízveszélyt, Felsőbarcikán azonban továbbra is a víz az úr.


Járhatatlanná vált az Ágoston tér



A Mecsekről lezúduló nagy mennyiségű víz miatt Pécsett lezárták az egyik legforgalmasabb teret. Az Ágoston tér gyakorlatilag járhatatlanná vált. A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy a város egyik fő közlekedési útja mentén található teret mikor nyitják meg újra a forgalom előtt. Mivel innen indul a belvárost keletről elkerülő út, a reggeli csúcsforgalomban jelentős torlódás alakult ki a környéken. A baranyai megyeszékhelyen az elmúlt 48 órában 120 milliméternyi csapadék hullt és ma még további esőzésre számítanak a meteorológusok.


Leomlott a fellazult löszfal



Tolnában a Völgység patak okoz gondot - Bonyhádon lakóházakat, valamint egy áruházat védenek homokzsákokkal a víztől. Az esőzések miatt Bátán megcsúszott a partfal - egy lakóház megsérült, az ott lakó idős nőt rokonai fogadták be. Kalaznón egy istállóra omlott a fellazult löszfal, állatok nem voltak benn. Váralján a Farkas-árok öntött ki, a környező lakóépületeket itt is homokzsákokkal védik.


Átvágták a Hábi-patak töltését



Átvágták a Hábi-patak töltését Csikóstöttösnél - közölte a Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletese. Az esőzéstől felduzzadt vízfolyás ugyanis a mélyebben fekvő lakóházakat veszélyeztette. A helyiek éjszaka is nyúlgátakkal védekeztek az ár ellen, de ahogy a helyzet kritikusra fordult, át kellett vágni a töltést, hogy csökkentsék a mederben lévő víz mennyiségét.



Négyszázszor riasztott tűzoltók



Veszprém megyében is egyre több helyen kell védekezni - Bakonybélen a Gerence patak, Somlóvásárhelyen a Torna patak, Veszprémben a Séd patak, Hajmáskérnél a víztározó, Zircen pedig egy tó okoz problémákat. Somlóvásárhelyen 50 embert költöztettek ki, Hajmáskéren három lakóházat öntött el a víz miután egy víztározó gátja átszakadt. Veszprémben egyelőre a Séd patak a medrében folyik, de már homokzsákokkal készülnek a védekezésre. Zircnél az arborétumnál dolgoztak egész éjszaka. A megyébe vízátfolyások nehezítik a közlekedést - a tűzoltókat négyszázszor riasztották vasárnap hajnal óta, elsősorban fakidőlésekhez.



(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére