Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Július 12. 14:25, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Kiterjeszthetik a riasztást – életeket követelhet a forróság

Kiterjeszthetik a riasztást – életeket követelhet a forróság

Redőny, sötétítőfüggöny, bezárt ajtó és vizespalack. Az ország öt régiójára már vasárnap kiadta a hőségriasztást az országos tiszti főorvos, hétfőtől várhatóan Észak-Magyarországra és a Dél-Dunántúlra is megteszi ugyanezt.

A balatoni szezon rosszul indult, a megszokottnál hűvösebb, esős június elriasztotta a strandolókat. Most azonban sorban állnak a vendégek a parti büféknél. Az árak a tavalyihoz képest nem emelkedtek. Egy lángost 4-500 forintért adnak, de a korsó sört is ugyanannyiért mérik.


„Igazából már 3 éve nincs áremelés, mert már nem tudunk, van egy olyan árszint, amit már nem lehet megemelni, igaz, hogy jóval kevesebb lesz a haszon, mivel emelkednek az árak, de mi már nem tudunk árat emelni" - mondta Némethné Balogh Erika.


„Az előszezon a várakozásoknak megfelelően alakult, sajnos természetesen a rossz időjárás befolyásolta belföldön a foglalási kedvet, de azért ennek ellenére nem panaszkodhatunk a foglaltsági adatokra" - jelentette ki Sternóczky Balázs, a Hotel Azúr Siófok marketing igazgatója.


A fővárosi strandok belépői egy balatoni apartman árához közelítenek. A legtöbb strandon a diákok és a nyugdíjasok 1800 forintot, a felnőttek pedig 2300-at fizetnek egy napijegyért. A kedvezményesnek mondott családi jegyért 7800 forintot fizet egy házaspár a két gyermekkel.

A hőségben visszaesett az ételfogyasztás, inkább a víz és az egyéb italok voltak kelendők. Az orvosok szerint az emberi szervezetnek ilyenkor legalább napi 2-2,5 liter folyadékra van szüksége.

„A legfontosabb üzenet a szervezetnek a hűtése és az elveszített folyadék és só pótlása. Ez mindenkit érint, elsősorban a kisgyermekeket és az időseket, és bizonyos krónikus betegségekben szenvedőket, elsősorban a szív- és érrendszeri, az anyagcsere-betegségekre, cukorbetegségre, elhízásra és a vesebetegekre kell gondolnunk - mondta el Páldy Anna, az Országos Környezet-egészégügyi Intézet megbízott főigazgató-helyettese.


A fővárosi strandokat üzemeltető önkormányzati cég hét újraélesztő készüléket helyezett ki a fürdőkben, a hordozható defibrillátorokat az Egészségügyi Minisztérium pályázatán nyerték. A forgalomtól függően viszik őket át egyik helyről a másikra.

A nagy melegben 15 százalékkal is emelkedhet a hirtelen szívhalálban elhunytak száma. Az országos tiszti főorvos a 7 régióból 5-ben már elrendelte a másodfokú hőségriasztást, miután a napi középhőmérséklet elérte a 25 fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint jövő héten végig 30-35 fok lehet a maximális hőmérséklet napközben, és a levegő várhatóan éjszaka sem enyhül 20 fok alá.


(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.