Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. December 12. 16:10, kedd | Belföld

Kiválasztották az év szavát - Tekintsd meg!

Kiválasztották az év szavát - Tekintsd meg!

Az év szavának választották a feminizmus szót a Merriam-Webster amerikai angol értelmezőszótár szerkesztői, mivel sokan kerestek rá az idén.

A szótár szerkesztői szerint, a felhasználók idén 70 százalékkal többször kerestek rá a kifejezésre a népszerű lexikon honlapján, mint 2016-ban.

Peter Sokolowski, a massachusettsi központú szótárcég szerkesztője szerint a rákeresések számát több esemény is megdobta. Kiemelte ezek között a Washingtonban és világszerte több helyen is megrendezett januári, „nők menete” nevű tüntetéssorozatot, a Harvey Weinstein amerikai sztárproducert és a média, a politika, valamint a szórakoztatóipar egyéb szereplőit ért vádak nyomán indult, a közösségi médiában elterjedt „me too”-kampányt, valamint az amerikai elnökválasztást.

A kifejezésre A szolgálólány meséje című népszerű sorozat, valamint a Patty Jenkins rendezte Wonder Woman nyomán is sokan rákerestek.

A Merriam-Webster 2003 óta választja ki az év szavát. A tavalyi győztes a szürrealizmus volt.

A feminizmus szó 1841-ben tűnt fel először a szótárban, akkor még orvosi értelemben használták a serdülőkor testi jellegzetességeire utalva, mígnem politikai tartalommal telt meg a kifejezés.

A Merriam-Webster ma már a nemek politikai, gazdasági és társadalmi egyenlőségének elméleteként fogalmazza meg a feminizmust, amely magába foglalja a női jogok és érdekek érvényesítését szolgáló szervezett tevékenységeket.

Forrás: nlcafe.hu

Kép: anyanyelvapolo.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.