Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Május 04. 07:31, kedd | Sport
Forrás: HírTV

Klein Dávid mindent elárult a halálos napról

Klein Dávid mindent elárult a halálos napról

Részletes beszámolót tett közzé társa halálának körülményeiről Klein Dávid magyar hegymászó, aki Várkonyi Lászlóval a Mount Everest oxigénpalack nélküli meghódításának vágott neki áprilisban. Várkonyi Lászlót Klein Dáviddal

A két hegymászó március 27-én indult meghódítani a Föld legmagasabb pontját, a Mount Everest 8850 méter magasan lévő csúcsát. A tervek szerint 60 napot töltöttek volna a hegyen, és május 21-én értek volna haza. Klein Dávid az expedíció eseményeit hírül adó www.expeditions.hu internetes oldalon tette közzé részletes beszámolóját, hétfőn.

A beszámoló szerint a baleset napjának reggelén Várkonyi Lászlóval az Északi-nyeregben álló sátrukban ébredtek, miután eltöltötték első - meglehetősen szeles - éjszakájukat a 7000 méteren lévő úgynevezett 1-es Táborban. Beöltözés után elindultak, hogy újabb tábort építsenek ki 7800 méter magasan.


Nagyjából 200 métert haladtak felfelé egyenletes tempóban, erős szélben, amikor Várkonyi László visszafordulást javasolt. Visszaereszkedtek és összecsomagoltak, hogy tovább menjenek lefelé, az úgynevezett előretolt alaptáborba, ami a tengerszint feletti 6400 méteren volt. Úgy gondolták, hogy még aznap este odaérnek és ott két napot pihennek, és úgy folytatják az utat.


Szeles, de tiszta időben kezdtek leereszkedni, a rögzített köteleken rajtuk kívül sherpa mászók és kereskedelmi expedíciók ügyfelei is mozogtak. Dél körül egy kis dőlésszögű lejtőn haladtak át, Várkonyi László ekkor Klein Dávid szerint 15-20 méterrel volt mögötte. A lejtő felett, amit kereszteztek, egy függőleges jégfal volt, balra pedig egy szintén függőleges jégletörés. Miközben a lejtőt keresztezték, Klein Dávid a feje felett robbanásszerű hangot hallott. Úgy ítélte, hogy a jégtömbök rá fognak zuhanni, ezért futni kezdett lefelé, majd elsodorta a jégár.


Eredménytelenül próbálta hasra fordulva megállítani a sodródását, végül a kötélen lógva, a levegőben állt meg. Közben körülötte, de főleg felette még folyamatosan zuhant a jégtörmelék és a hó. Leoldotta a hátizsákját, ami egy 18 méterrel lejjebb lévő részre zuhant. Klein Dávid közben a menekülési lehetőségeket mérte fel és arra gondolt, hogy miért nem jön Várkonyi László a segítségére. Végül a hegyek között élő sherpák húzták fel kötélen. Hosszas magyarázkodás után értette meg, hogy Várkonyi László azért nincs ott, mert rázuhantak a jégtömbök és valószínűleg meghalt. Később megkezdődött a keresés, ami nem vezetett eredményre.

Klein Dávid jelenleg Katmanduban van, bár a beszámolót még a hegyen lévő alaptáborból írta, ahol a kínai kormányt és a Kínai-Tibeti Hegymászó Szövetséget képviselő összekötő tiszt segítségével a hivatalos ügyeket intézték. Még akkor egy lapos kőtáblára rávéste barátja és mászótársa, Várkonyi Lászlónak a nevét. A tábla a többi kőtábla közé került, amelyek „egy kopár, köves domb tetejéről nézik a Csomolungmát, amíg a világ, világ. 2010. április 26-án egy jégomlásban életét vesztette Várkonyi László, a magyar palack nélküli hegymászás magassági rekordere, férj és családapa, mászótársam, barátom. Béke vele!" - zárul a magyar hegymászó beszámolója.


(FH)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:06, hétfő | Sport

Fucsovics 29 helyet javított a tenisz-világranglistán, Marozsán a 38.

Fucsovics Márton a bukaresti tornagyőzelmével 29 helyet javított, ezzel 53. a férfi teniszezők világranglistáján, melyen legjobb magyarként Marozsán Fábián a 38.

2024. Április 21. 11:25, vasárnap | Sport

Kínai Nagydíj - Verstappen rajt-cél győzelmet aratott Sanghajban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Kínai Nagydíjat, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.

2024. Április 21. 06:00, vasárnap | Sport

A Kisvárda elleni döntetlennel ismét bajnok a Ferencváros

A Ferencváros megnyerte sorozatban a hatodik, összességében pedig a 35. bajnoki címét, mivel hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott a kieső helyen álló Kisvárdával

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.