Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Január 24. 19:00, péntek | Külföld

Kolumbusz egy 500 évvel ezelőtt ellopott levelét szerezték vissza

Kolumbusz egy 500 évvel ezelőtt ellopott levelét szerezték vissza

Az amerikai hatóságok Kolumbusz Kristóf egy évtizedekkel ezelőtt Európából ellopott és 1,3 millió dollárra becsült értékű, több mint 500 éve keletkezett levelét szerezték vissza.

II. Ferdinánd spanyol király volt az írás címzettje

A velencei Biblioteca Nazionale Marcianából vélhetően az 1980-as években eltűnt levél egy latin nyelvű nyomtatott másolata annak az 1493 áprilisában spanyolul kézzel írt levélnek, amelyben II. Ferdinánd spanyol királynak számol be Kolumbusz az Újvilág felfedezéséről.

Kolumbusz leveleit annak idején Stephan Plannck német származású római könyvkiadó késedelem nélkül lefordíttatta és nyomtatásban sokszorosította, hogy terjessze Amerika felfedezésének hírét.

A ritka könyvek és történelmi tárgyak visszaszerzésével foglalkozó szövetségi ügynökök már a negyedik lopott Kolumbusz-levelet kerítették elő egy antik könyvekkel foglalkozó szakértő tippjei nyomán.

Alig néhány tucat nyomtatott levél maradt csak fenn

A legutóbb megtalált levél azonban a legritkábbak közé tartozik, az első kiadása annak a levélnek, amelyet csak II. Ferdinándnak küldött el a nagy felfedező. Kolumbusz Kristóf kézzel írt levelei nyomtatott másolatban néhány tucat példányban maradtak fenn.

A nyomozati eljárásban Columbus Letter Plannck I. néven azonosított dokumentumot egy meg nem nevezett magángyűjtőnél találták meg, aki azt a hatóságok szerint jóhiszeműen vásárolta meg 2003-ban az Egyesült Államokban egy ritka könyvekkel foglalkozó kereskedőtől.

Hamisítvánnyal leplezték a lopásokat

A velencei könyvtár 1875-ben szerezte meg az első kiadású levelet, amely az amerikai nyomozók szerint bő 100 évvel később, az 1980-as években tűnhetett el a Biblioteca Nazionale Marcianából. Más ellopott Kolumbusz-levelektől eltérően ezt nem pótolták hamisítvánnyal.

A delaware-i ügyészség és az amerikai belbiztonsági minisztérium 2018-ban a Vatikánnak és Spanyolországnak - a barcelonai Katalóniai Nemzeti Könyvtárnak -, 2016-ban pedig Olaszországnak, a firenzei Ricciardiana könyvtárnak adott vissza egy-egy Kolumbusz-levélmásolatot. Mindhárom levélmásolatot hamisítvánnyal pótolták a tolvajok, hogy ne tűnjön fel a lopás.

Forrás: MTI/AP; origo.hu

Főkép: Sebastiano del Piombo

Kép: Jelenet az 1492 című játékfilmből - The Kobal Collection

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.