Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2010. Július 18. 16:30, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Kommandóstábor Győrújbaráton: 200 fiatal vesz részt az idei kiképzésen

Kommandóstábor Győrújbaráton: 200 fiatal vesz részt az idei kiképzésen

9 és 18 év közötti gyerekeket tanítanak túlélési technikákra, önvédelemre és önfegyelemre Győrújbaráton, a rendszerváltásig úttörőtáborként

"200 fiatal vesz részt ezen a kiképzésen!" - mondja büszkén a tábor szervezője.

Több mint 22 ezer ellőtt lőszer, 150 ezer fekvőtámasz, és kétezer kilométernyi túlélőtúra. A tavalyi év után hasonló megpróbáltatások vártak azokra, akik jelentkeztek a győrújbaráti kommandóstáborba.

A fiataloknak számos ügyességi versenyen kellett megfelelnie. Nem csak a gyorsaság számított, de a technikai tudás is: kivédeni egy ütést, kötélen átjutni a völgy felett, vagy akár fegyverrel csúszni és pontosan célba találni.

Domschitz Katalin rendőrszázados:

"Az iskolában és mindenhol az erőszakról hallanak, és megpróbáljuk a fejükbe azt belevésni, hogy bármilyen probléma is adódik, arra lehetőleg ne erőszakkal válaszoljanak, hanem próbálják meg másképp megoldani azt az életben."

A gyerekek nyolcvan százaléka visszatérő. A tábort is maguknak építik.

Juhász Dániel: "Volt vízi mentés, ami nagyon hasznos volt, rengeteget túrázunk, nagyon nagy a fegyelem, hetente egyszer van lövészet, és igazából a program nagyon sokszínű, komoly. Nagyon jó. Tavaly is voltam, akkor kaptam kedvet, idén is itt vagyok, és jövőre is mindenképpen jönni fogok."

Az egyhetes intenzív gyakorlatok növelik a résztvevők erőállapotát is.

Giczi Dániel: "Ez a tábor nagyszerű fizikumot ad, amikor utána hazamentem, akkor úgy éreztem, hogy megkaptam a megfelelő fizikumot, és itt tanulunk olyan túlélési technikákat, amivel akár az erdőben túl tudunk élni éjszakákat, napokat, meg a kötélmászást is több módon megtanuljuk, meg mindenfélét megtanulunk, amivel túl tudunk élni."

Az oktatók valamennyien rendőrök, köztük több kommandós, akiknek az arcát nem is mutathatjuk. Azt mondják, a gyerekeknek valóban szükségük van a napi egy testnevelésórára, amelyet az új kormány is hirdet.

Pozsgai Zsolt rendőrtörzszászlós: "Megkérdezzük a fiatalokat, hogy mennyi időt töltenek testmozgással, mennyi testnevelés órájuk van. Hát, sajnálattal halljuk, hogy heti 1-2 esetleg, és ezalatt fegyelmet nem tanulnak, át nem mozgatják őket, leginkább játékosan telnek el ezek a testnevelés órák, és gyenge fizikummal érkeznek."

Ugyan az egyhetes kommandóstábor részvételi díja közel 30 ezer forint, mégis akkora az érdeklődés iránta, hogy jövőre már nemcsak Győr-Moson-Sopron, de Zala és Vas megyébe is várják a jelentkezni vágyó fiatalokat.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 09:16, kedd | Helyi

Győr lett a Kinder Kupa egyik magyarországi állomása

A RÁBA ETO tenisz szakosztályának egyik célja, hogy ismét Győrbe hozzanak országos teniszversenyeket.

2024. Április 30. 08:13, kedd | Helyi

Felavatták Halbritter Mátyás emlékművét

Emlékművet állítottak a Győri Keksz- és Ostyagyár volt igazgatója tiszteletére.

2024. Április 30. 07:16, kedd | Helyi

Ismét felveszik a harcot Győrben a kártevők ellen

A Győr-Szol Zrt. április 30-án, kedden, május 1-jén, szerdán és május 2-án, csütörtökön este 22 óra és másnap reggel 6 óra között permetezné a Győr területén található utcai fákat

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.