Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Augusztus 19. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség Kép: OrientPress Hírügynökség/ archívum

Komoly dilemmák előtt a magyar jegybank

Komoly dilemmák előtt a magyar jegybank

A piaci konszenzusnál kissé nagyobb mértékben zsugorodott a hazai GDP, miközben az infláció a várt stabilizációval szemben tovább emelkedett. Kiigazított adatok alapján negyedéves szinten 0,2 százalékkal esett vissza a GDP, míg a nyers éves adatok éves szinten 1,2 százalékos csökkenést jeleznek. A havi adatközlések azonban azt sugallják, hogy a gazdaság szinte összes területe recesszióba került.

Az előző időszakban a nettó export volt az egyetlen terület, amely kis támaszt tudott nyújtani a növekedésnek (a második negyedévben is pozitív lehetett a hozzájárulása a GDP-hez), a kilátások azonban e téren is romlanak. A fő export piacokon egyértelmű a lassulás, az euró övezet recessziója ráadásul a harmadik negyedévben tovább mélyülhet), amit a Mercedes felfutó termelése kétséges, hogy milyen mértékben tud ellensúlyozni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kormány jelenlegi növekedési prognózisai túlzottan optimisták, kérdésessé téve a költségvetési célok teljesítését, másrészt pedig nehezítve az IMF tárgyalásokat is. Már az augusztus eleji megbeszélések után kiderült, hogy a kormány és a hitelezők képviselői között nincs egyetértés a várható makro pályájával kapcsolatban, ami megakaszthatja, vagy lassíthatja a folyamatot.

Mindeközben az inflációs adatok a felfele mutató kockázatokat támasztják alá. Júliusban a szezonális élelmiszerek tavalyinál kisebb mértékű árcsökkenése, illetve a dohánytermékek jövedéki adójának emelése miatti drágulása húzta felfele az indexet. Az üzemanyagárak kedvezően hatottak a havi árindexre, a többi termékcsoportban pedig a várt tendenciák mutatkoztak.Bár komoly kereslet oldali inflációs nyomás nincs a gazdaságban, a fogyasztói árindex a jegybank előrejelzési horizontján várhatóan a célérték felett alakul, csak jövő év végére mérséklődhet 3 százalék közelébe. Ez, illetve a felfele mutató inflációs kockázatok mindenképpen óvatos kamatpolitikát indokolnak, csakúgy, mint az IMF-tárgyalások körüli bizonytalanság. Így bár a gyenge növekedés mindenképpen komoly érv lehetne a monetáris lazítás mellett, a CIB Bank elemzői úgy gondolják, hogy az inflációs és pénzügyi stabilitási kockázatok egyelőre megakadályozzák, hogy a kamatcsökkentést szorgalmazó tagok többségbe kerüljenek a Monetáris Tanácsban. Alapforgatókönyvükön így nem módosítottak az elemzők, az első kamatcsökkentés legkorábbi időpontját a negyedik negyedévre tesszük, a pontos időzítés pedig hangsúlyozottan az IMF- tárgyalások fejleményeitől függ.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.