Városlista
2019. december 12, csütörtök - Gabriella

Hírek

2016. Július 21. 13:32, csütörtök | Külföld
Forrás: Bajnok Artúr, az MTI tudósítója jelenti:

Komoly kockázatot jelentenek a \"magányos farkasként\" lecsapó merénylők Európában

Komoly kockázatot jelentenek a \

Komoly kockázatot jelentenek a \"magányos farkasként\" lecsapó merénylők Európában, a közelmúltbeli franciaországi és németországi események demonstrálják,

hogy az ilyen típusú támadásokat rendkívül nehéz felderíteni és megakadályozni - olvasható az európai rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) szerdán közzétett jelentésében.

A hágai székhelyű szervezet honlapján olvasható értékelésben kiemelték: a biztonsági szolgálatok által nem ismert, magányosan cselekvő merénylők jelentette növekvő veszély részben annak számlájára írható, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorista szervezet és a fő riválisaként számon tartott al-Kaida számos alkalommal támadások végrehajtására szólította fel a nyugati országokban élő muzulmánokat.

Az Europol szakértői kitértek rá, hogy bár az orlandói, a nizzai, a magnanville-i és a würzburgi merényletek elkövetőjeként mind az Iszlám Állam jelentkezett, ezek egyikében sem közvetlenül a terrorszervezet készítette elő vagy hajtotta végre a támadást. Hangsúlyozták, a tavaly novemberi párizsi vagy a márciusi brüsszeli támadásokkal ellentétben nincs rá semmilyen bizonyíték, hogy az IÁ bármilyen konkrét támogatást nyújtott volna ezen terrorcselekmények elkövetőinek.

"Annak ellenére, hogy a magányosan cselekvő merénylők közül sokan vallási és ideológiai elveket kapcsolnak a tetteikhez, nem szabad figyelmen kívül hagyni az esetleges mentális zavarok szerepét" - mondta Rob Wainwright, a rendőri szervezet igazgatója. Hozzátette, a 2000 és 2015 között "magányos farkasként" lecsapó merénylők mintegy 35 százalékánál mentális problémákat diagnosztizáltak.

Az Európai Unióban tavaly elkövetett terrorcselekményekben összesen 151 ember vesztette életét, 360-an pedig megsebesültek, ami jelentős növekedés a 2014-es négy halotthoz és hat sebesülthöz képest. A tavalyi 151 halálos áldozat közül 150-nek dzsihadista merénylők okozták a halálát.

A jelentés szerint több mint ezer embert vettek őrizetbe terrorizmussal kapcsolatos ügyekben 2015-ben az EU-ban. Az ilyen ügyekben őrizetbe vettek közel negyede 25 éven aluli volt, 58 százaléka az EU-ban született, 63 százaléka uniós állampolgár. A szakértők szerint egyre magasabb a nők aránya a terrorizmussal kapcsolatban őrizetbe vettek között, tavaly 128 nőt fogtak el emiatt Európában.

A dokumentumban kiemelték, ugyan előfordultak ilyen esetek, de nincs rá "konkrét bizonyíték", hogy a terrorhálózatok módszeresen arra használnák fel az Európába tartó menekültáradatot, hogy harcosokat juttassanak be a kontinensre.

Az Európai Unió tagállamaiban tavaly 211 merényletet hiúsítottak meg a hatóságok, 103-at Nagy-Britanniában, 72-t Franciaországban, 25-öt Spanyolországban.

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 12. 12:02, csütörtök | Külföld

Biztonságosabb évet zárhat a légiközlekedés

A tavalyinál biztonságosabb évet zárhat a légiközlekedés, a balesetek és az áldozatok száma is jelentős csökkenést mutat

2019. December 12. 06:57, csütörtök | Külföld

Egy éven belül harmadszor is választhat Izrael

Az izraeli parlament szerda éjszaka megszavazta saját feloszlatását, majd csütörtök hajnalban jóváhagyta azt az indítványt, amely új parlamenti választás kiírását írja elő jövő év március másodikára.

2019. December 12. 05:00, csütörtök | Külföld

Közel 150 millió eurós támogatást nyújt Afrikának az embercsempészet felszámolására az unió

Az EU közel 150 millió eurós támogatást nyújt Észak-Afrikának az embercsempészet felszámolására, a kiszolgáltatottak védelmére és a helyi közösségek igényeinek kielégítésére - közölte az Európai Bizottság szerdán.

2019. December 11. 17:07, szerda | Külföld

Nem lehet pontosan előre jelezni a vulkánkitöréseket

Nem lehet előre jelezni pontosan azt, hogy mikor következhet be egy vulkánkitörés, így volt ez az új-zélandi Fehér-szigeten jól megfigyelt vulkán esetében is