Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 06. 07:25, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Komoly lehetőségeket rejt a gombatermelés

Komoly lehetőségeket rejt a gombatermelés

A magyar gombatermelés mostani mennyisége jelentősen – akár a duplájára is – növelhető lenne, ha a termesztés a jelenleginél korszerűbb lenne.

És nem a hagyományos technológia alkalmazásával folyna a jövőben – állította Mutsy Árpád, a Bio-Fungi Termelő és Kereskedelmi Kft. igazgatója szerdán Budapesten, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén.

A bizottság tagjai tájékoztatót hallgattak meg a gombatermesztés fejlesztésének lehetőségeiről a Bio-Fungi Kft. vezetőjétől. A szakember többek között elmondta: a világon most mintegy 6 millió tonna gombát termelnek évente, ebből a mennyiségből Európában 1,2 millió tonnát. Magyarország az európai termelés mintegy 2 százalékát – azaz mintegy 24-25 ezer tonnát – termel. A magyar termelés még egy évtizede mintegy 35 ezer tonna körül mozgott.

Mutsy Árpád szerint a visszaesés elsődleges oka, hogy a magyar termelők nem követték a világtendenciát. Azaz nem korszerűsítették a technológiát. Így jelentősen csökkent a termelés. A szakember szerint ezen kellene változtatni új termelési eljárások alkalmazásával. (lm)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek

2024. Április 22. 15:29, hétfő | Belföld

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott