Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Február 15. 14:08, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Komoly kockázatok a költségvetésben

Komoly kockázatok a költségvetésben

Az IMF és az unió szakértői jelentős kockázatokat látnak az idei költségvetésben. Szerintük 2011-ben újabb megszorító intézkedésekre lehet szükség. Róna Péter közgazdász szerint a büdzsé növekedésellenes és nem tükrözi a nemze

Jelentős kockázatokat látnak az idei költségvetésben a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió szakértői. A készenléti hitelkeret felülvizsgálata után a szakértők azt mondták: elégtelennek bizonyulhat a költségvetésben lévő tartalék, ezért a kormánynak készen kell állnia a keret növelésére. 2011-ben pedig újabb megszorító intézkedésekre lehet szükség a költségvetési hiány 3 százalékosra csökkentésére.

A magyar pénzügyminiszter továbbra is teljesíthetőnek tartja 2010-ben a 3,8 százalékosra tervezett deficitcélt. Oszkó Péter közölte azt is: újra módosították a gazdaság idei teljesítményére vonatkozó előrejelzést. A korábban közölt 0,3 helyett csak 0,2 százalékos recesszióra számítanak idén.

Elmondta: az IMF-hitel soros részletét továbbra sem kívánják lehívni, mert az államháztartás finanszírozása a pénzpiacról megoldott. A 20 milliárd eurós kölcsönből Magyarország eddig 14,2 milliárdot hívott le.

Több okból is elhibázott

A nemzetközi szervezetek is látják, hogy nem tartható az idei költségvetés - mondta Róna Péter közgazdász Kontraszt című műsorunkban. Az ELTE Nemzetközi Jogi Tanszékének oktatója több okból is elhibázottnak tartja a büdzsét.

Véleménye szerint a dokumentum nem tükrözi a nemzetgazdaság valódi helyzetét, ráadásul növekedésellenes. A szakember egyetlen olyan tényezőt sem lát a Pénzügyminisztérium által összeállított költségvetésben, amely a magyar gazdaság fellendülését eredményezné.

„A gazdaság teljesítőképessége gyengébb lesz a vártnál és ebből kifolyólag a különböző adóbevételek nem érik el a korábban tervezett szintet" - fejtette ki a közgazdász.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.