Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Április 19. 14:35, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Komoly veszélyeket rejt a mérsékelt alváshiány

Komoly veszélyeket rejt a mérsékelt alváshiány

Szakemberek szerint a mindössze hat órányi éjszakai alvás fokozott nappali álmossághoz, csökkenő teljesítőképességhez és a vér megváltozott összetételéhez vezethet, amely elősegíti a potenciálisan veszélyes, gyulladásos folyamatok

Az alváskutatással foglalkozó orvosok és pszichiáterek állítják, hogy a napi hat órányi alvás egyáltalán nem optimális a nyolc órányihoz képest. Egy éjjel két órányi alvásmegvonás már egy hét után fokozott nappali álmosságot, csökkent teljesítményt és a gyulladásos folyamatok megindulását okozhatja.


Az alváshiány hatásait taglaló legtöbb tanulmány olyan komolyabb eseteket értékel, amikor a vizsgált személyek kevesebb mint öt órát alszanak éjszakánként. Sokkal ritkábban vizsgálják a mérsékelt alvászavar okozta problémákat, amelyek a mai ember életviteléhez közelebb álló napi hat órányi alvásból erednek.


A legújabb kutatás célja kifejezetten az volt, hogy összehasonlítsa a hat órányi alvás hatásait a nyolc órányival szemben, azaz hogy az alvás mennyiségének különbsége hogyan hat a teljesítményre, valamint a vér összetételében bekövetkező - a gyulladásos folyamatokat előidéző - tényezőkre. Ezt a vizsgálatot 25 önként jelentkező személynél végezték el.
 

Az önkénteseket 12 egymást követő éjszaka figyelték meg egy alváslaboratóriumban. Az első négy éjszaka mindegyikén a vizsgált személyek nyolc órát aludhattak, majd reggel fél 7-kor felébresztették őket. Négy nap után alávetették őket egyheti csökkentett alvásnak, amikor is az ébresztés két órával korábban, fél 5-kor történt.
 

Csupán egyheti kevesebb alvás után a vizsgált személyeknél jelentős nappali aluszékonyság lépett fel, valamint a gyulladást jelentő tényezők szintje megemelkedett a vérben. Csökkent az éberségük és nehezebben oldották meg az olyan feladatokat, melyek nagyobb koncentrációt igényeltek tőlük.


Ezek a kutatási eredmények azt is igazolták, hogy a mérsékelt alváshiánnyal élő emberek a közbiztonságot is veszélyeztetik, hiszen - a figyelem lankadása következtében - autóvezetéskor közlekedési balesetet idézhetnek elő. Továbbá nő náluk a szív- és érrendszeri elváltozásokon túl az olyan betegségek kockázata is, mint az osteoporosis. Az orvosok szerint ez a veszélyhelyzet a naponta átlagosan nyolc órai alváshoz visszatérve általában elmúlik.

www.patikamagazin.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.