Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Július 27. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Komplex kezelés vár a páciensekre a veszprémi onkológiai centrumban

Komplex kezelés vár a páciensekre a veszprémi onkológiai centrumban

Nemcsak a gyógyításban, a kutatásban is előrelépést jelenthet az új veszprémi onkológiai centrum – vélekedik a megyei kórház főigazgatója. Rácz Jenő a Magyar Hírlapnak elmondta, az alapkövet már letették, a szükséges forrást megszerezték, az első kapavágás pedig még az ősz elején megtörténhet.

„Ma már olyan fejlett módszerek, technológiák állnak a rendelkezésünkre, hogy jó eséllyel küzdhetünk a rák ellen. Ezek a kezelések azonban igen költségesek, és speciális szakértelmet igényelnek. Ezért is nagyon fontos, hogy a daganatos betegek kezelése egy úgynevezett onko-team által összefogott, komplex folyamat legyen. Vagyis egy helyen, ugyanazon orvosi csoport irányítása alatt történjen a diagnosztizálás, az előkezelés, az esetleges műtéti beavatkozás, majd az utókezelés, a sugárterápiás kezelés, ezzel nőhet a rákos betegek túlélési esélye” – mondta lapunknak Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója. Veszprémben most csaknem négymilliárd forintból építenek onkológiai központot. A fejlesztéssel jelentős űrt töltenek be a régióban, ugyanis a Közép-Dunántúl az egyedüli az országban, ahol egyetlen egészségügyi intézményben sem adottak a sugárterápia feltételei.

Tízéves előkészület és küzdelem eredménye, hogy a kórház egy TIOP-pályázaton elnyerhette az új részleg felépítéséhez szükséges forrást. Az infrastrukturális fejlesztésről szóló operatív programban már a kezdetekkor nevesítették is, s a rendelkezésre álló forrásokat a meglévő onkológiai központok fejlesztésére és a Közép-Dunántúl régióban onkológiai centrum létesítésére kell fordítani. A szakma akkor úgy döntött: a centrumnak Veszprémben kell megépülnie. A pályázat kiírására, majd a támogatási szerződés megkötésére viszont még éveket várni kellett. „Túl vagyunk a nehezén. Elnyertük a forrást, megkötöttük a szerződést, letettük az alapkövet. Jelen pillanatban már a kiviteli tervek készülnek, és folyik a közbeszerzési eljárás. A számításaink szerint még az ősz elején megtörténhet az első kapavágás” – mondta Rácz Jenő.

Az Onkológiai Centrum a megyei kórház udvarán, a gazdasági épület helyén épül fel. Alagsorában, úgynevezett bunkerekben két sugárforrás lesz. A földszinten fogadják majd a járó betegeket, az első emeleten klinikai onkológiai és sugárterápiás osztályon helyezik el kórházi ellátásuk idejére a rákbetegeket. Az épület tetején helikopter-leszállópályát is kialakítanak –, ami a sürgősségi ellátás szempontjából is mérföldkő a kórház életében. „Az épület tetejéről lifttel a beteg vagy sérült azonnal a kórház belső rendszerébe szállítható majd, kevesebbet kell mozgatni. Az összekötő folyosókon keresztül a műtőbe, az intenzív osztályra vagy a sürgősségi traumatológiára egyaránt leegyszerűsödik a betegút” – fogalmazott Rácz Jenő.

A négymilliárdos beruházás részeként a farkasgyepűi tüdőgyógyintézetben daganatos tüdőbetegségek diagnosztikai kapacitásfejlesztése is megvalósul. „A rákbetegség kezelésének, gyógyításának három fontos lépcsője van: a diagnosztika, a kezelés, vagyis a gyógyszeres kezelés, a sebészeti beavatkozás és a sugárkezelés, végül az utókezelés. Az ezekhez szükséges eszközökkel, illetőleg a szakembergárda háromnegyedével már rendelkezünk. Speciális képzettségű sebészeink a mikro-daganatsebészeti beavatkozásokat is el tudják végezni. És idetartozik az urológia, az ortopédtraumatológia, a szájsebészet és persze az általános sebészet is. Ha egy klinikai onkológiai központot akarunk létrehozni, akkor ezeken a területeken a manuális szakmáknak rendelkezésre kell állniuk. A harmadik lépcsőfok, amely nálunk jelenleg még hiányzik, az ugyebár a sugárterápia. Ilyen jellegű kezelésre ma még négyfelé irányítjuk a betegeinket: Budapestre, Győrbe, Szombathelyre vagy Kaposvárra” – magyarázta a főigazgató, hozzátéve, létezik koncepció a rákbetegek ellátásának centralizálása, egységesítése. Ma, ha a Közép-Dunántúl régióban daganatos betegséget, rákot diagnosztizálnak valakinél a megyei kórházak, csak más egészségügyi intézményekkel együttműködve tudják biztosítani a kezelés folyamatát.

A főigazgató hangsúlyozta, sokat javít a túlélési esélyeken, ha összehangolt onko-team határozza meg a kezelési stratégiát és az egyes kezelési folyamatok egységes irányítás alatt történnek. „Ma már az időben felismert emlődaganat gyógyítható, jól kezelhető. Ahhoz, hogy egy ilyen tumort meg lehessen operálni, szükség van úgynevezett intraoperatív diagnosztikára. Ez azt jelenti, a műtét közben gyorsfagyasztott metszetet kell készíteni, abból a patológusnak el kell végeznie a szövettant, azonosítani kell a daganatot, megvizsgálni, hogy maradéktalanul sikerült-e a kimetszés. Ehhez azonban megfelelő szakmai háttér szükséges” – mondta Rácz Jenő. Hozzátette, ha a kezelés nem egységes orvosi csapat munkája, az csökkenti a beteg esélyeit.

A főigazgató szerint a legmodernebb műszerekkel felszerelt és a legkiválóbb szakorvosokkal működtetett onkológiai centrum nemcsak a gyógyításban, a kutatásban is előrelépést hozhat. Mint mondta, jelenleg is vannak ilyen jellegű együttműködéseik. A közelmúltban a Pécsi Tudományegyetemmel szerződést is kötöttek, amely által az intézmény az egyetem oktatókórháza lett. „Hármas feladatban vagyunk elhivatottak: gyógyítás, oktatás és kutatás. Ezeket komplexen kezeljük” – fogalmazott Rácz Jenő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk