Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Augusztus 05. 07:21, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Könnyebbé vált az idénymunkások alkalmazása

Könnyebbé vált az idénymunkások alkalmazása

Augusztus elsejétől egyszerűbben alkalmazhatnak idénymunkásokat a mezőgazdasági és a turisztikai vállalkozások. A munkavállalókat egy telefonhívással és négy adat megadásával pár perc alatt bejelenthetik. Az eddigi 1400 forint helyett p

 

Augusztus elsejétől olcsóbb a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka. A Bajnai-kormány a munkaadói közterhet a nettó munkabér 30 százalékára emelte. Az Orbán-kormány a munkáltatói befizetést napi 500 forintban határozta meg az idénymunkánál.

 

Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár szerint adminisztrációs könnyítést jelent, hogy az idénymunkásokat nemcsak az interneten, az ügyfélkapun keresztül lehet bejelenteni, hanem a helyi tarifával hívható 185-ös telefonszámon is.

 

A vidékfejlesztési államtitkár elmondta, a korábbi 18 helyett összesen 4 információt kell megadnia a munkáltatónak: az ő saját kódját az adott munkavállalóval kapcsolatban, a munkavállaló kódját, azt, hogy milyen jellegű munkát végez és hogy hány napra tervezi. Korlátlan számú időszaki munkás alkalmazható az augusztus elsejei határidőtől kezdve - tette hozzá.

 

A Pest megyei Bugyi község egyik káposztatermelője azt mondta: helyben így sem talál elegendő munkáskezet. A hazai vállalkozások unión kívüli országokból és uniós tagállamokból is toborozhatnak idénymunkásokat. Pokornyi János földjén moldvai csángók dolgoznak.

Az idénymunkás augusztustól

jogosult társadalombiztosítási ellátásra, egészségügyi szakvéleményt nem kell bemutatnia, és, ha munkanélküli, nem veszíti el az álláskereső támogatást.

 

(hírTV)

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.