Városlista
2020. július 13, hétfő - Jenő

Hírek

2011. December 21. 09:35, szerda | Helyi
Forrás: MTI/Győrplusz.hu

Kórházi partnerség Dunaszerdahellyel: elkészült a győri helikopterleszálló

Kórházi partnerség Dunaszerdahellyel: elkészült a győri helikopterleszálló

A magyar-szlovák határon átnyúló sürgősségi egészségügyi ellátást modellezte egy katasztrófahelyzetet feltételezve a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház és a csallóközi Dunaszerdahely kórháza, uniós támogatással.

A sürgősségi ellátás fejlesztését szolgáló program keretében két mentőautóval és egy inkubátorral gyarapodott a győri fekvőbeteg-ellátó intézmény - mondta Skaliczky Zoltán szervezési igazgató a keddi projektzáró sajtótájékoztatón, Győrött.

Mint hozzátette, a feltételezett katasztrófahelyzetben a magyar, a lengyel és a szlovák "sérültek" szimulált ellátásánál nem a nemzeti hovatartozás döntött, hanem az a kiemelt szempont, hogy oda szállítsák őket, ahol a leghamarabb orvosi ellátáshoz jutnak.

Skaliczky Zoltán összegzése szerint a tűzoltók, a vegyvédelmi alakulatok, a mentőszolgálatok jól vizsgáztak, gondot jelentett viszont, hogy a két ország központi kommunikációs híradórendszerét, az úgynevezett TETRA-rádiórendszert nem sikerült összekapcsolni, pedig a szükséges előkészületeket megtették a szervezők.

A projekt részeként két mentőautót szerzett be a Petz kórház, a járművek rohamkocsi-felszereltséggel rendelkeznek. Elsősorban rendezvények, sportesemények biztosítására használják majd a kocsikat, de a koraszülöttek szállításába is bekapcsolódnak. Erre a célra inkubátort vásároltak, amely az új mentőautókban rögzíthető, azok elektromos hálózatához csatlakoztatható. Ezen túl a projektben részt vevő kórházak szakembereit oktatás keretében készítették fel a katasztrófahelyzetek kezelésére.

Az unió 342 ezer euróval támogatta a projektet a Magyar-Szlovák Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A magyar fél teljes beruházása 230 ezer euróba került. Ebből az összegből több mint 195 ezer eurót tett ki az uniós forrás, 10 százalék volt a hazai társfinanszírozás, öt százalék pedig az önrész.

- - -

Teljesen kész a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház „A" épületének tetején a helikopter-leszálló, már csak légügyi hatóság létesítési és használatbavételi engedélyére várnak. Az időjárás kedvez a kivitelezőnek, a munka a tervek szerint halad.

Gőzerővel zajlik az építkezés a győri Petz-kórházban: az intézmény életének legnagyobb szabású, európai uniós támogatással megvalósuló fejlesztése keretében új épületszárny is épül. Az október 19-i ünnepélyes alapkőletétel óta - a kedvező időjárásnak is köszönhetően - elkészült az új épületrészben kialakításra kerülő radiológiai centrum speciális technológiát igénylő vasbeton-szerkezete.

Sikeresen lezárult a „B" épület földszintjén kialakított központi intézményi gyógyszertár műszaki átadás-átvételi eljárása. Ehhez kapcsolódóan a jelenleg a Zrínyi utcai telephelyen működő központi intézményi gyógyszertár költöztetésének logisztikai előkészítése is zajlik.

A B. épület I. emeleti röntgen osztály felújításának második üteme is sikeresen befejeződött.

Teljesen kész az „A" épület tetején a helikopter-leszálló is, már csak légügyi hatóság létesítési és használatbavételi engedélyére várnak.

A kivitelező az új hotelépület vasbeton-szerkezet építési munkálataival az ütemtervhez képest közel 4 héttel előbbre tart, ez azért is kedvező, mert nem lehet tudni, mikor köszönt be az igazi télies idő, ami bizonyos kivitelezési munkálatokat már nem tesz lehetővé- tájékoztatta lapunkat Ponty Zita, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat sajtóreferense.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 24. 11:10, szerda | Helyi

Tudnivalók a különböző klíma típusokról

A klímaválasztás a minden korábbinál szélesebb kínálat ellenére sem egyszerű feladat.

2020. Június 15. 14:56, hétfő | Helyi

Neked mi a sztorid? Meséljen helyetted a Pandorád!

A Pandora roppant különleges színfolt az ékszerek világában. Tudtad, hogy ékszerrendszereivel anélkül mondhatod el a történeted, hogy akárcsak egy szót is szólnál? Mutatjuk, hogyan!

2020. Június 07. 13:30, vasárnap | Helyi

Vessünk magokat gyorsan és pontosan

Tavasszal a mezőgazdaság egyik legnagyobb feladata a szélesebb sortávolságú, nagyobb területeken termesztett növények – mint pl. a kukorica – vetése.

2020. Június 02. 09:08, kedd | Helyi

Ennyibe kerül a szemműtét