Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Március 24. 06:27, kedd | Külföld

Koronavírus: végre jobb hírek Olaszországból, de a világban mindenhol jelen van a járvány

Koronavírus: végre jobb hírek Olaszországból, de a világban mindenhol jelen van a járvány

Olaszországban hétfőn is csökkent a halottak és az új betegek száma.

Olaszországban vasárnaphoz hasonlóan hétfőn is kevesebben haltak, illetve fertőzöttek meg az új típusú koronavírus következtében. A halálesetek száma ma 601 volt, az új fertőzötteké 4 789. Eddig összese 6 077 olasz áldozatot szedett a vírus, 3 204 személy állapota pedig kritikus. Az országban 63 927 fertőzést regisztráltak. A kijárási tilalom betartása érdekében engedélyezték ellenérző drónok használatát a városok felett. Mint közismert, Olaszország későn kezdte a megfelelő védekezést, és az emberek egy része sem a karantént, sem a kijárási tilalmat nem tartja be. A kijárási tilalmat több mint 50 ezer ember szegte meg eddig.

Olaszország közölték a meghalt emberek átlagéletkorát: ez 80,5 év.

Spanyolországban hétfőn 4 321 esetben mutatták ki a koronavírussal való fertőzöttséget. A vírus okozta megbetegedés miatt ma 435-ön haltak meg, a halottak összlétszáma 2 207. 2 355 fő állapota súlyos, összesen 33 089 személyt diagnosztizáltak fertőzéssel.

Németországban ma 4 183 új esetet regisztráltak, a fertőzés következtében pedig 24-en haltak meg. A járvány miatt eddig 118 német halt el, 23 embert pedig az intenzív osztályon ápolnak. A fertőzöttek összlétszáma 29 056. Jó hír, hogy Angela Merkel német kancellár első koronavírustesztje negatív lett, a kancelláron további teszteket fognak majd elvégezni. Merkel jelenleg az otthonából látja el hivatali feladatait. Attól féltek korábban, hogy a saját orvosa fertőzte meg.

Franciaországban hétfőn 3 838 személynél mutatták ki a koronavírussal való fertőzöttséget. Ma 186-an haltak meg, így a halottak száma 860-ra nőtt. A fertőzöttek létszáma 19 856. Edouard Philippe miniszterelnök még az eddiginél is szigorúbb kijárási tilalmat rendelt el. A francia kormányt sokan bírálják: Franciaország Olaszországgal határos, és Macron elnök hetekig nem volt hajlandó lezárni az olasz-francia határt, pedig a vírus már pusztított Olaszországban.

Az Egyesült Királyságban ma 967-en fertőződtek meg, 54-en pedig meghaltak a vírussal összefüggő megbetegedésekben. A halottak száma 335, az intenzív osztályon 20-an vannak. A koronavírus-hordozók összesen 6 650-en vannak. Boris Johnson miniszterelnök is szigorításokat jelentett be.

Romániában hétfőn 143 új estet mutattak ki, 5-en pedig meghaltak a fertőzés miatt. A halottak száma 7-re emelkedett, 14 személy állapota kritikus. Összesen 576 fertőzöttet tartanak számon keleti szomszédunkban. Azt nem lehet tudni, hogy ebből hányan élnek Erdélyben, mert péntek óta a román hatóságok nem közölnek megyei adatokat, és a régebbieket is eltávolították a honlapjaikról.

Az Egyesült Államok egyes részein közben drámaian nő a vírussal megfertőződöttek száma. Emiatt Donald Trump elnök elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését koronavírus által leginkább sújtott három államban, Washingtonban, Kaliforniában és New Yorkban. Ezen kívül kórházhajók indulnak Los Angelesbe, New Yorkba és Seattle-be. Amerikában hétfőn 8 486 új esetet regisztráltak, és 89 új halálozás következett be. Összesen 508-an haltak meg a fertőzés következtében, 1 040 személy pedig kritikus állapotban van. A fertőzöttek száma 42 032.

A karantén, az otthonmaradás betartása minden országban a legfontosabb megelőzés: mivel a koronavírus az idős emberek számára végzetes, éppen az ő érdekükben kell betartani mindenütt az utasításokat.

Afrikában is terjed a koronavírus-járvány, a fertőzöttek száma 43 országban megközelítette a másfél ezret, 45 ember meghalt az afrikai betegségmegelőző központ (CDC) adatai szerint. Egyetlen nap alatt 128-ról 402-re nőtt hétfőre az új koronavírussal fertőzöttek száma az 58 milliós lélekszámú Dél-afrikai Köztársaságban, amely így a legfertőzöttebb ország lett a kontinensen.

Világszinten az új típusú koronavírussal való fertőzöttek száma hétfő estére 374 768-ra nőtt, ebből 16 356-an haltak meg, 101 554 főt pedig gyógyultnak nyilvánítottak, 12 211 személy állapota viszont válságos.

Forrás: origo.hu

Kép: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt