Városlista
2020. szeptember 30, szerda - Jeromos

Hírek

2013. Július 25. 08:14, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Kortárs brit mű nyitja a Salzburgi Ünnepi Játékok operasorozatát

Kortárs brit mű nyitja a Salzburgi Ünnepi Játékok operasorozatát

Sir Harrison Birtwistle brit kortárs komponistának, a Benjamin Britten utáni nemzedék kiemelkedő alakjának Gawain című operájával kezdődik a Salzburgi Ünnepi Játékok operaelőadásainak sorozata péntek este.

A sziklafalak övezte egykori lovasiskolában, a Felsenreitschuléban Ingo Metzmacher vezényletével, Alvis Hermanisnak, a híres baltikumi rendezőiskola neveltjének elképzelése alapján és színpadképében elevenedik meg az Arthur-mondakör egyik leágazásából komponált kétfelvonásos opera.
Helga Rabl-Stadler, a fesztivál elnöke az osztrák hírügynökségnek hangsúlyozta, hogy a Gawain erős "felütés" a programban, amelyben természetesen mindenkor főszerepet játszanak a tisztelt ikonok, például Mozart, Verdi és Wagner. Az elnök szerint a közvéleményt bizonyosan meggyőzi az előadás arról, hogy érdemes nyitni a kortárs operák irányába.
A klarinétművésznek készült, 79 éves Birtwistle-nek a Gawain talán a legismertebb operája, amelynek komponálását 34 évesen 1968-ban kezdte, de csak 1991-re fejezte be és 1994 és 1999 között átdolgozta. Az ősbemutatót 1991-ben tartották a londoni Covent Gardenben lévő Királyi Operában. A Gawain és a Zöld Lovag című középkori angol lovagregényből David Harsent írta az opera librettóját. Komor várak, kísérteties éjszakai jelenések, varázslás, politikai intrikák és szerelmi félreértések tarkítják az Arthur és a kerekasztal lovagjainak legendakörébe tartozó történetet.
A história egyébként a filmeseket is megihlette. Stephen Weeks először Sir Gawain és a Zöld lovag címmel vitte vászonra az 1970-es évek elején, majd egy évtizeddel később A vitézek kardja címmel, Miles O'Keeffe-fel Gawain és Sean Conneryvel a Zöld Lovag szerepében. Legalább két tévéadaptáció is készült.
Gawaint, akit egyes legendák Arthur király unokaöccsének neveznek, a világhírű brit bariton, Christopher Maltman személyesíti meg. A Zöld Lovag szerepét az egyik legrangosabb, világszerte ismert énekes, John Tomlinson kelti életre. A brit basszus Bartók A kékszakállú herceg vára című operáját négy alkalommal is lemezre énekelte.

Címkék: kortárs, kultúra, opera

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 29. 17:54, kedd | Belföld

Országos tisztifőorvos: kedvezően változott a járvány dinamikája

Kedvezően változott a járvány dinamikája, lassul a betegszám emelkedése - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

2020. Szeptember 29. 17:00, kedd | Belföld

Magyar tudósok kutatják az élet eredetét

Magyar kutatók munkájáról jelent meg cikk a világ egyik legrangosabb tudományos folyóiratában, a Nature Review Chemistryben, amelyben a tudósok arra a kérdésre keresték a választ, hogy miként keletkezett az élet.

2020. Szeptember 29. 09:01, kedd | Belföld

Az agráriumnak fontos a generációváltás és a szakemberek utánpótlása

Az agráriumnak végtelenül fontos a generációváltás és a szakemberek utánpótlása - mondta az agrárminiszter Borsod-Abaúj-Zemplén megyei körútját követően hétfőn az MTI-nek.

2020. Szeptember 29. 07:01, kedd | Belföld

Repülőtéri alkalmazottak árultak drogot – Lecsapott rájuk a TEK - VIDEÓ

A gyanú szerint négy férfi több száz alkalommal értékesített kábítószert. Két másikat kábítószer birtoklással gyanúsítottak meg a rendőrök.