Városlista
2020. január 18, szombat - Piroska

Hírek

2019. Szeptember 11. 13:18, szerda | Külföld

Kóstold meg a világ ízeit - kész a Taste Atlas weboldal

Kóstold meg a világ ízeit - kész a Taste Atlas weboldal

Megszületett a világ első olyan weboldala, amelynek célja, hogy egy helyre gyűjtse össze, és bemutassa a föld minden régiójának speciális ételeit: a különleges, adott helyre jellemző élelmiszerektől a sok száz éve azonos recept alapjá

Természetesen megfejelve mindeme infókat a legjobb helyi éttermek címével. A Taste Atlas hivatalos indulása még hátravan, de az oldal gyűjteménye már elérhető: jelenleg több mint 5600 helyi specialitásról, 2800 helyi élelmiszerről tudhatunk meg többet egy interaktív, globális térkép segítségével.

Egy nemzet kultúrájáról rengeteget elmond a gasztronómiája – nem csoda, hogy külföldi utazása során a turista ezeket is keresi: így többet megtudhat az adott országról, régióról vagy városról. E témában már rengeteg információ rendelkezésre áll a neten és könyvekben, de mostantól egy könnyen használható, képekkel és összefoglalókkal megírt honlapon keresztül is elmerülhetünk az országok konyhaművészetében.

Megtudhatjuk, hogy Nürnbergbe utazva a helyi puszedlit (Lebkuchen) kötelező megkóstolni, hogy a toszkán Montalcino városában járva a sangiovese szőlőből készült brunellót nem szabad kihagyni.

Szicíliában a cannolit muszáj megkóstolni, ahogy Spanyolországba utazva húsimádóként jamón ibéricóból vagy jamón serranóból érdemes bevásárolni.

Ami a gyakorlati részt illeti, ehhez nem kell mást tenni, mint az angol nyelven elérhető oldal keresőjébe beírni angolul (vagy eredeti nyelven) az adott város, régió vagy ország nevét, és máris elindulhatunk a virtuális gasztrotúrára.

De a keresés fordítva is működik, hagyományos receptek után is kutakodhatunk az oldalon. A feltöltött anyagokat a helyiek mellett az egyes országok és a régiók turisztikai vagy helyi gasztronómiával foglalkozó szervezetei is ellenőrzik – így az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll, az állandó visszajelzésekkel és újonnan beküldött anyagokkal gazdagítva.

Ha tehát egy autentikus osztrák császármorzsa, svéd fahéjas csiga, angol fish and chips, olasz carbonara, spanyol empanadas, máltai pastizzi, görög tirokafteri, francia clafoutis vagy quiche lorraine, vagy akár a magyar Esterházy-torta, illetve a lángos receptjét keresnénk, azt is megtaláljuk itt, több száz remek egyéb, hagyományos recept mellett.

Az oldal készítői emellett nagyon látványos, tematikus infografikákat is készítenek a helyi, jellegzetes ételekről, ezeket a közösségi oldalakon már több millióan látták és osztották meg. Ilyen például Olaszország tésztás vagy Franciaország sajtos térképe, netán street food témájú vagy süteményes kalandozások.

Forrás: turizmus.com

Fotó: Taste Atlas

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 17. 18:01, péntek | Külföld

Több mint 430 millió éves skorpiókat azonosítottak kutatók

Több mint 430 millió éves skorpiókat azonosítottak kutatók, a Föld legöregebb ismert pókszabásújának fosszíliáira a Wisconsin államban lévő Waukesha lelőhely közelében bukkantak.

2020. Január 17. 15:06, péntek | Külföld

Kártérítést követelnek Irántól a lelőtt ukrán gép áldozatainak országai

Ötpontos követeléscsomagot fogalmaztak meg Iránnal szemben csütörtöki londoni ülésükön azoknak az országoknak a külügyminiszterei, amelyek állampolgárai a múlt héten Teherán közelében lelőtt ukrán repülőgépen utaztak.

2020. Január 17. 13:02, péntek | Külföld

Az amerikai szenátus megszavazta az új észak-amerikai kereskedelmi egyezményt

Az amerikai szenátus elsöprő többséggel megszavazta csütörtökön az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada közötti új észak-amerikai kereskedelmi egyezményt.

2020. Január 17. 11:21, péntek | Külföld

Megkéseltek egy magyar férfit Németországban

Menczer: feltehetően bevándorló szúrt meg egy magyar férfit Németországban, Magyarország a német ügyészséghez fordult