Városlista
2019. szeptember 15, vasárnap - Enikő

Hírek

2019. Szeptember 11. 13:18, szerda | Külföld

Kóstold meg a világ ízeit - kész a Taste Atlas weboldal

Kóstold meg a világ ízeit - kész a Taste Atlas weboldal

Megszületett a világ első olyan weboldala, amelynek célja, hogy egy helyre gyűjtse össze, és bemutassa a föld minden régiójának speciális ételeit: a különleges, adott helyre jellemző élelmiszerektől a sok száz éve azonos recept alapjá

Természetesen megfejelve mindeme infókat a legjobb helyi éttermek címével. A Taste Atlas hivatalos indulása még hátravan, de az oldal gyűjteménye már elérhető: jelenleg több mint 5600 helyi specialitásról, 2800 helyi élelmiszerről tudhatunk meg többet egy interaktív, globális térkép segítségével.

Egy nemzet kultúrájáról rengeteget elmond a gasztronómiája – nem csoda, hogy külföldi utazása során a turista ezeket is keresi: így többet megtudhat az adott országról, régióról vagy városról. E témában már rengeteg információ rendelkezésre áll a neten és könyvekben, de mostantól egy könnyen használható, képekkel és összefoglalókkal megírt honlapon keresztül is elmerülhetünk az országok konyhaművészetében.

Megtudhatjuk, hogy Nürnbergbe utazva a helyi puszedlit (Lebkuchen) kötelező megkóstolni, hogy a toszkán Montalcino városában járva a sangiovese szőlőből készült brunellót nem szabad kihagyni.

Szicíliában a cannolit muszáj megkóstolni, ahogy Spanyolországba utazva húsimádóként jamón ibéricóból vagy jamón serranóból érdemes bevásárolni.

Ami a gyakorlati részt illeti, ehhez nem kell mást tenni, mint az angol nyelven elérhető oldal keresőjébe beírni angolul (vagy eredeti nyelven) az adott város, régió vagy ország nevét, és máris elindulhatunk a virtuális gasztrotúrára.

De a keresés fordítva is működik, hagyományos receptek után is kutakodhatunk az oldalon. A feltöltött anyagokat a helyiek mellett az egyes országok és a régiók turisztikai vagy helyi gasztronómiával foglalkozó szervezetei is ellenőrzik – így az oldal folyamatos fejlesztés alatt áll, az állandó visszajelzésekkel és újonnan beküldött anyagokkal gazdagítva.

Ha tehát egy autentikus osztrák császármorzsa, svéd fahéjas csiga, angol fish and chips, olasz carbonara, spanyol empanadas, máltai pastizzi, görög tirokafteri, francia clafoutis vagy quiche lorraine, vagy akár a magyar Esterházy-torta, illetve a lángos receptjét keresnénk, azt is megtaláljuk itt, több száz remek egyéb, hagyományos recept mellett.

Az oldal készítői emellett nagyon látványos, tematikus infografikákat is készítenek a helyi, jellegzetes ételekről, ezeket a közösségi oldalakon már több millióan látták és osztották meg. Ilyen például Olaszország tésztás vagy Franciaország sajtos térképe, netán street food témájú vagy süteményes kalandozások.

Forrás: turizmus.com

Fotó: Taste Atlas

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 15. 17:57, vasárnap | Külföld

Olvadás tapasztalható az orosz-ukrán viszonyban az ukrán külügyminiszter szerint

Olvadásként jellemezte az orosz-ukrán kapcsolatok jelenlegi alakulását Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter péntek esti tévéinterjújában.

2019. Szeptember 15. 05:00, vasárnap | Külföld

Elemző: Ursula von der Leyen mindenkinek kedvezni akar

Az uniós biztosi pozíciók elosztásából az látszik, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke igyekszik mindenkinek kedvezni

2019. Szeptember 14. 18:02, szombat | Külföld

Egymillió elektromos autó értékesítését tervezi Európában a Ford 2022-re

A Ford 2022-re egymillió új elektromos autó értékesítését tervezi Európában, ez a szám akkorra meghaladhatja a benzines és dízel üzemű járművek eladását.

2019. Szeptember 14. 16:28, szombat | Külföld

Százmillió dolláros amerikai-brazil befektetési alapot hoznak létre Amazónia védelmére

Százmillió dolláros befektetési alapot hoz létre Amazónia biodiverzitásának megőrzésére az Egyesült Államok és Brazília