Városlista
2020. augusztus 4, kedd - Domonkos

Hírek

2012. Február 01. 07:33, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Kötött pályán, de tovább repül a Malév

Kötött pályán, de tovább repül a Malév

A 60 milliárdos adóssággal rendelkező nemzeti légitársaságnak korlátozott mozgástere van.

Mindenki azon dolgozik, hogy „hézagmentes” legyen az átmenet egy új működési formába – hangozott el a keddi sajtótájékoztatón.

Berényi János, a Malév igazgatósági elnöke sajtótájékoztató keretében számolt be a cég helyzetéről. Úgy fogalmazott: a légitársaságnak korlátozott mozgástere van. Ahogy Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tájékoztatta a közvéleményt, az előző kormány rossz döntéseinek következménye a mostani helyzet, ami likviditási problémákat okoz. A lízingtársasággal megállapodtak, így a repülőgépek rendelkezésre állnak. Most a szaktárcával együtt azon dolgoznak, hogy a cég továbbra is folyamatosan üzemeljen – mondta az igazgatóság elnöke.

Berényi szerint az utazóközönség szereti a Malévot, annak ellenére, hogy voltak és vannak hibák. Kiemelte, hogy csodálatos eredményei vannak a légitársaságnak: nyárig 757 ezer jegyzett bookolása van a Malévnak, árbevétele 120 milliárd forint, ezért megkülönböztetett figyelmet kell rá fordítani. A magyar kormány elkötelezett a nemzeti légitársaság fenntartásában, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a problémákat meg lehessen oldani. Ezt alátámasztja, hogy a jelenleg is zajló kormányülésen kiemelt téma a Malév – fűzte hozzá. És ezért is kapott egyfajta védőernyőt a vállalat a hétfői kormányrendelettel.

Az igazgatósági elnök egy likviditási terv kidolgozását kérte a menedzsmenttől, ez a hét végéig el fog készülni. A tervnek tartalmaznia kell, hogy meddig tartanak ki a saját források, és honnan kell a tulajdonosnak forrásokat találni a további működésre.

A Malév Európában is elismerést váltott ki utasszám tekintetében, „már majdnem azt mondom, hogy irigykednek a nagyok is” – emelte ki Berényi. Rámutatott: a mostani helyzetben azonban nagyon gyorsan elfogyhat a pénz. Ami korábban egy hónapig is eltartott, az mostani „sokkos” állapotban akár egy pár nap alatt is elfogyhat, például ha a repülőterek elkezdik előre kérni a reptéri illetéket. Ha ezektől a váratlanul fellépő költségektől meg tudják magukat kímélni, akkor repülnek a Malév gépei, ha nem, akkor bármi megtörténhet – fogalmazott.

Újságírói kérdésre Berényi János elmondta: a légitársaság tartozása 60 milliárd forint, és a kormány több pénzt nem adhat az uniós rendelet miatt. Leszögezte: ebben a formában a Malév nem tudja folytatni a működést. Az igazgatóság elnöke azonban bízik abban, hogy addig sikerül még működtetni a céget, amíg felépül egy új nemzeti légitársaság, amely mindazokat a feladatokat ellátja, amit a Malév jelenleg is ellát. „Itt a hézagmentes átmenet kérdéséről van szó.”

„Lesz Budapest-központú nemzeti légitársaság, amely az új befektetőtől is fog függni, de a mostani jó állapotot meg kell lovagolni. Mindenképpen magánbefektetői forrást kell találni. Én tudom, hogy folynak tárgyalások, de nem vagyok jogosult felvilágosítást adni” – mondta Berényi.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 04. 18:07, kedd | Belföld

A használtautó-import közelíti a járvány kitörése előtti szintet

Júliusban több mint 12 ezer használt import személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami az előző hónaphoz képest 13 százalékos, az áprilisi mélyponthoz viszonyítva pedig 61 százalékos növekedés;

2020. Augusztus 04. 16:04, kedd | Belföld

Letartóztattak egy nevelt gyermeke bántalmazásával gyanúsított apát

Hónapokon keresztül, rendszeresen bántalmazta nevelt gyermekét egy férfi a gyanú szerint, a bíróság elrendelte a letartóztatását - tájékoztatta a Somogy Megyei Főügyészség kedden az MTI-t.

2020. Augusztus 04. 14:00, kedd | Belföld

Elindult az Ökumenikus Segélyszervezet iskolakezdési kampánya

Elindult az Ökumenikus Segélyszervezet iskolakezdési kampánya, amelyet a Tesco áruházak vásárlói adománykuponokkal segíthetnek. Az akció célja, hogy kétezer iskolatáskát töltsenek meg a szükséges felszerelésekkel

2020. Augusztus 04. 11:01, kedd | Belföld

Saját bikája öklelt fel egy férfit Hercegszántónál

Saját bikája öklelt fel egy férfit Hercegszántónál, a sérültet kórházba vitték - közölte a rendőrség hétfő este a honlapján.