Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Április 03. 07:01, kedd | Belföld
Forrás: OrintPress

Kövér foglalja el Schmitt posztját

Kövér foglalja el Schmitt posztját

Kövér László lesz az ideiglenes államfő, a házelnöki feladatokat megbízatása idejére helyettese, Lezsák Sándor veszi át. Az Országgyűlés 338 igen, 5 nem és 6 tartózkodás mellett fogadta el Schmitt Pál döntését.

Az InfoRádió közlése szerint az országgyűlési szavazáson két fideszes és három kereszténydemokrata politikus nemmel szavazott, a 6 fideszes képviselő pedig tartózkodott. A döntés elfogadásával Schmitt posztját ideiglenes jelleggel Kövér László jelenlegi házelnök veszi át, ő rendelkezik az államfői feladat-és hatáskörökkel.

Schmitt lemondását a parlamenti pártok és független képviselők is kommentálták: Molnár Csaba a Demokratikus Koalíció nevében remek döntésnek nevezte ezt, szerinte a volt elnök mély erkölcsi válságon lépett túl. A jobbikos Balczó Zoltán ennek apropóján a közvetlen elnökválasztás előnyeit méltatta, Schiffer András az LMP részéről pedig megköszönte Schmitt Pál kétéves tevékenységét – mint hangsúlyozta, a volt államfő körül kialakult helyzetet saját szimpátiáitól független méltatlannak tartotta, s a történetek felelőseként a miniszterelnököt nevezte meg. A közvetlen elnökválasztást ajánlotta az MSZP-s Tóbiás József is, aki Schmitt lemondását Orbán Viktor vereségeként értelmezte.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint ugyanakkor világos, hogy , hogy az ellenzéki pártok számára a lemondás nem a kisdoktori dolgozatról szólt. Schmitt Pállal tehát nem az volt számukra a probléma, hogy 20 évvel ezelőtt írt egy dolgozatot, hanem az, hogy az elmúlt 2 évben aláírta a törvényeket, s az ellenzéki pártok nem kevesebbre játszottak, mint egy ember becsületére – fogalmazott Lázár.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére