Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. November 19. 12:58, kedd | Külföld

Közel 130 ezer forint értékben kelt el Mozart egy fiatalkori partitúrája

Közel 130 ezer forint értékben kelt el Mozart egy fiatalkori partitúrája

A becsült leütési ár duplájáért, 372 500 euróért (126 millió forint) kelt el Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) két menüettjének fiatalkori partitúrája egy hétfői párizsi árverésen.

A zeneszerző 16 évesen komponálta a darabokat, amelyeknek kottájáért 150-200 ezer eurót várt az árverést szervező Sotheby’s aukciósház. Az 1772-ben született kéziratból csak egyetlen példány létezik.

„Mozart mindig a végleges formában írt, ellentétben Beethovennel, aki folyton átdolgozta szerzeményeit” – mondta Simone Maguire, a londoni Sorheby’s kéziratszakértője. A kottában kisebb változtatások láthatók, ezek egyikét feltehetően Mozart apja, Leopold Mozart írta bele.

A partitúrát eleinte zeneszerző testvére, Nannerl őrizte Salzburgban, később Stefan Zweig osztrák író híres gyűjteményében bukkant fel. A kéziratot most Jean-Francois Chaponniere svájci gyűjtő archívumából kínálták eladásra. A K 164-es katalógusszámú hat menüetthez tartozó kotta az egyetlen, amely még magánkézben van.

A csodagyerek Mozart apja útmutatásával egészen fiatal korától komponált. A Sotheby’s hozzáfűzte, hogy a zeneszerző nagyon szeretett táncolni.

„Bármennyire zseniális zeneszerző is volt Mozart, rajongott a táncért, és gyakran mondogatta, hogy ízlése inkább ebben a művészeti ágban rejlik, nem pedig a zenében” – idézte a zeneszerző feleségét, Constanze Mozartot az árverési ház.

Forrás: hirado

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt