Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2018. Május 06. 12:43, vasárnap | Külföld
Forrás: mti - fotóillusztráció: pixabay

Közel negyven éves probléma az uniós közös hadsereg kérdése

Közel negyven éves probléma az uniós közös hadsereg kérdése

Az Európai Unió történetében harminc-negyven éves probléma a közös hadsereg kérdése, ami az elmúlt években megújult egy új világhelyzetben. A kérdés előreviteléhez politikai megállapodásra lenne szükség

- mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Hozzátette: a közös hadsereg elvileg létezhetne közös védelempolitika nélkül, létezik német-dán, német-lengyel vagy magyar-szlovén katonai együttműködés, csak nem összeurópai szinten valósult meg.

Szerinte nemzeti érdekeket sérthet a fegyvertípusok kérdése, a britek kilépésével a német-francia hadiipar dominálna, a kis országok nehéz helyzetbe kerülhetnek. Nem véletlen, hogy Magyarország elkezdte a hadiipari együttműködés felépítését néhány országgal a kölcsönös előnyök alapján - jelezte, hozzátéve: Berlinből vagy Párizsból nézve ezek óriási előnyök.

Nehéz kérdésnek nevezte még a közös nyelvet is, ami nyilvánvalóan az angol lenne, miközben nincs angol tagja az EU-nak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.