Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 01. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Közel tíz éves rekordot döntött a beruházások növekedése

Közel tíz éves rekordot döntött a beruházások növekedése

2004 óta nem látott mértékben, 9,8 százalékkal növekedett a beruházások mértéke az idei év harmadik negyedévében. A magyar gazdaság tartós, egészséges szerkezetű növekedését vetíti előre, hogy a rendkívüli bővüléshez a nemzetgazdasági ágak döntő többsége hozzájárult. Összesen tizenöt nemzetgazdasági ágazatban volt magasabb a beruházások mértéke az előző év harmadik negyedévéhez képest.

Az építési beruházások nagysága 9,5, míg a gép- és berendezés-beruházásoké több mint 10 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért szintet. A nemzetgazdasági beruházásokban közel egyharmados arányt képviselő feldolgozóipari beruházásoknál már az előző negyedévben megfordulni látszódott a csökkenő tendencia, a harmadik negyedév pedig meghozta az áttörést: nagymértékű, 13,6 százalékos emelkedést mutatott az ágazat. A feldolgozóiparon belül a járműgyártás és az ehhez kapcsolódó beszállító ágazatok, valamint az élelmiszeripar beruházása is kiemelkedő volt.

A beruházások több mint 90 százalékkal emelkedtek a víz- és hulladékgazdálkodás területén a víztisztítási és csatornázási projektek eredményeként. A gépbeszerzések és tárolók építésének következtében dinamikusan, 36,3 százalékkal nőttek a beruházások a mezőgazdaságban. A kereskedelem, gépjárműjavítás területén a bővülés több mint 21 százalékos volt, ezen belül a legnagyobb mértékű emelkedés a kiskereskedelemben volt tapasztalható.

A beruházások negyedéves alapon is növekedést mutattak, a szezonálisan kiigazított adatok szerint 1,3 százalékkal emelkedett mértékük. A beruházások kiugró bővülése, a magyar gazdaság harmadik negyedévi 1,7 százalékos növekedése, a várakozásokon felüli ipari és építőipari adatok, továbbá a rekordot döntő foglalkoztatottság eredményeként Magyarország stabil, kiegyensúlyozott növekedési pályára állhat. A kedvező adatok megerősítik a Kormány prognózisát, amely szerint az idén a GDP bővülése elérheti, illetve kedvező esetben meg is haladhatja az 1%-ot, és növeli annak az esélyét, hogy 2014-ben a növekedés a Kormány által prognosztizált 2%-os mértéknél is magasabb lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során