Városlista
2023. december 3, vasárnap - Ferenc

Hírek

2019. December 17. 07:00, kedd | Belföld

Közelebb került az Oscar-díjhoz a magyar Akik maradtak című film

Közelebb került az Oscar-díjhoz a magyar Akik maradtak című film

Bekerült a legjobb idegen nyelvű vagy külföldi film (mostani, legújabb nevén nemzetközi film) szűkített, tízes csoportjába a magyar jelölt. Tóth Barnabás Akik maradtak című drámája így esélyes arra, hogy Oscar-díjat nyerjen.

A 2010 után megújult magyar filmgyártás újabb, nagy sikere: a szűkített, tízes listára került a legjobb külföldi filmek között Tóth Barnabás a második világháborút követően játszódó drámája, az Akik maradtak című film. (A filmet Marosi Gábor fényképezte, a két főszereplő Hajduk Károly és Szőke Abigél.)

Mint ismert: az elmúlt években a magyar film - a nagy fesztiválok, Cannes, Berlin és Velence mellett - Hollywoodban is példátlanul sikeres volt. A nagy füzet, Szász János filmje felkerült az Oscar 2013-as, szűkített listájára. A Saul fia, Nemes László filmje 2016-ban Oscar-díjat nyert, a Mindenki (legjobb rövidjátékfilmként, rendező Deák Kristóf) 2017-ben kapott Oscar-díjat. A következő évben Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét Oscar-díjra jelölték.

Néhány héttel ezelőtt egyébként Gera Marina színésznő Nemzetközi Emmy-díjat nyert, az Örök tél című filmbeli alakításáért.

Az Akik maradtak példátlanul erős versenyben maradt esélyes az Oscar-díjra, ráadásul úgy, hogy a végső győzelemre is tippelt két film, a palesztin A mennyországnak kell lennie és a 80 éves, nagy olasz rendező, Marco Bellocchio filmje, Az első áruló kiesett.

Tóth Barnabás filmjének négy nagy ellenfele van: mindenek előtt Pedro Almodovar új filmje, a Fájdalom és dicsőség. Antonio Banderast minden bizonnyal a legjobb férfi főszereplő Oscarjára is jelölni fogják (Cannes-ban is Banderas nyert). És itt van a májusi cannes-i filmfesztivál három legsikeresebb filmje is. A fő győztes, az Arany Pálmát nyert dél-koreai Élősködők. Azután a zsűri díját elnyert francia film, A nyomorultak (tudatos utalás Victor Hugo regényére), a francia rendőrség és egy párizsi előváros másod- és harmadgenerációs bevándorlói közötti feloldhatatlan konfliktusra épülő film, ami Franciaországban a legnagyobb hollywoodi filmeket túlszárnyaló siker. Szintén esélyes a Cannes-ban nagydíjat nyert Atlantique: Egy szerelmes kísértettörténet című, elsősorban francia pénzen forgatott szenegáli film, amelyben egy csónakkal Spanyolországba menekülő szenegáli fiú, aki feltehetően vízbe fulladt, hazajön - mintegy kísértet - elbúcsúzni azóta férjhez ment szerelméhez.

Ezen kívül felkerült a tízes listájára a cseh, a lengyel, az orosz, az észak-macedón és az észt jelölt is. Azaz, a legjobb tíz között Nyugat-Európát óriási meglepetésre csak két film képviseli.

Forrás: origo.hu

Kép: puliwood.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 02. 13:35, szombat | Belföld

Paloznaki Jazzpiknik: Morcheeba és Brand New Heavies is lesz

A Brand New Heavies, a Morcheeba, Tony Hadley (ex-Spandau Ballet) és a Son Mieux is koncertet ad a Paloznaki Jazzpikniken, amelyet 2024. augusztus 1-től 3-ig rendeznek.

2023. December 02. 13:32, szombat | Belföld

Időkapszulát és egy 122 éves levelet találtak az eleki templom kupolájában

Időkapszulát és az egykori esperes-plébános 122 éve írt levelét találták meg a Sarlós Boldogasszony-templom kupolájában a Békés vármegyei Eleken.

2023. December 02. 06:00, szombat | Belföld

Novák Katalin: a fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség

A család nem oka, hanem megoldása az éghajlati válságnak, a fenntartható jövőhöz fenntartható demográfiára van szükség

2023. December 02. 06:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor: szertefoszlott az a mítosz, hogy uniós forrás nélkül nem boldogul egy európai uniós tagállam

Szertefoszlott az a mítosz, hogy az európai gazdaságban uniós tagállam uniós pénz nélkül nem tud boldogulni