Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 06. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Közeleg az élelmiszerár-robbanás

Közeleg az élelmiszerár-robbanás

Élelmiszerár-robbanásra lehet számítani tavasszal de egyes termékeknél már idén jelentős drágulás várható - írja a Magyar Hírlap. A kenyér és pékáruknál a jelenlegi alapanyagárak mellett 25-30 százalékos áremelésre van szükség, a tejnél és a sajtnál például 10-15 százalékra.

Septe József, a szervezet elnöke azt mondta, hogy egyes magánvállalkozások szeptember 1-jével már emeltek a termékek árán, mások október elején szeretnék az önköltség növekedését érvényesíteni az árakban. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ha az alapanyagárak tovább emelkednek, újabb áremelésekre kell számítani a következő időszakban.

A zöldség-gyümölcs esetében Már­tonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint nem kell nagyobb mértékű drágulásra számítani, néhány százalékos áremelkedést azonban minden bizonnyal tapasztalhatunk majd a boltokban. Kivételt képez ez alól a burgonya. Ezen alapvető élelmiszer esetében ugyanis rohamos drágulást vetít elő a Burgonya Termék Tanács prognózisa. Kecskés Gábor, a terméktanács elnöke elmondta: egy kiló burgonya fogyasztói ára ma nyolcvan forint körül alakul, karácsony előtt azonban elérheti vagy meghaladhatja a kétszáz forintot is, tavasszal pedig még ennél is magasabb árakra kell számítani. Szerinte a burgonya ára az eddigi legmagasabb, 2010-es árszint fölé emelkedhet, és az idén ezen az olcsó import sem segít majd.

Az állati eredetű termékek esetében is magasabb árszintre kell felkészülni. A nyerstej kilónkénti felvásárlási ára Lukács László, a Tej Termék Tanács ügyvezető igazgatója szerint növekvő tendenciát mutat. A következő fél évben becsléseik szerint 15-20 százalékkal emelkednek majd az árak, a feldolgozott termékek esetében – tej és sajtok – ennél alacsonyabb szintű, 10-15 százalékos árváltozás várható. A következő időszakban a húsáruk is tovább drágulnak majd.

A baromfi esetében az átvételi árak nemrég nyolc százalékkal nőttek, amit – a Baromfi Termék Tanács szerint – újabb két, legalább ilyen mértékű áremelésnek kellene követnie ahhoz, hogy a termelők a folyamatosan növekvő önköltséget fedezni tudják. A tojás fogyasztói árai már most is nagyon magasak, de a terméktanács szerint itt is indokolt lenne a további drágulás. A sertés és marhahús, valamint a húskészítmények piacán is válságos a helyzet.

Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke beszámolójából kiderült: ahhoz, hogy a magyar húsipar – a feldolgozók és a termelők – túlélje a mostani válságos helyzetet, legalább harmincszázalékos áremelésre lenne szükség. Ezt azonban a fogyasztókkal nem lehet megfizettetni, hiszen ha végrehajtanának egy ekkora áremelést, az a kereslet rohamos léptékű csökkenéséhez vezetne. Véleménye szerint ha a kormány nem csökkenti az alapvető élelmiszerek áfáját – ahogy azt több szakmai szervezet korábban javasolta – akkor a kereskedőknek kell engedniük az árrésükből. Ugyanakkor már a kiskereskedők tartalékai is kimerültek, egy nagyobb áremelést pedig képtelenek lennének lenyelni – tudta meg a lap Vámos Györgytől, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárától. Szerinte a valós fogyasztói árakban két számjegyű növekedésre nem kell számítani, az ugyanis már jelentős mértékben visszavetné a már így is drasztikusan visszaesett fogyasztást.

Közben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének jelentése szerint a közeljövőben is maradnak a magas élelmiszerárak, és szélsőséges ingadozásokra is számítani lehet. Az élelmiszerár-index szeptemberben 216 pont volt, 3 ponttal magasabb, mint az előző hónapban. Az áremelkedést elsősorban a hús- és tejtermékek, valamint a szemes termények drágulása idézte elő. A FAO arra figyelmeztetett, hogy az árak már közelítenek a 2008-as élelmiszerválsághoz, illetve éhséglázadásokat kiváltó árszinthez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk