Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Január 05. 17:00, kedd | PR

Közigállások, amiket mindig fogsz találni

Közigállások, amiket mindig fogsz találni

Íme három terület, ahol rendszeresen keresnek új munkatársakat.

Magyarországon az állam a legnagyobb foglalkoztató. 2018 végén 1,376 ezer ember töltött be valamilyen közigállást, ami a munkaerőpiac 22%-át jelenti. Egyetlen vállalat sem ad munkát ennyi embernek az országban, ezzel a közszféra a legnagyobb szektor a magyar munkaerőpiacon.

A közszférában dolgozók jogállását és alkalmazásának feltételeit jogszabály szabályozza. Az alkalmazhatóság feltételei között van a büntetlen előélet, a nagykorúság és a magyar állampolgárság. Emellett lehetnek további feltételek, amik a munkakör betöltéséhez kapcsolódnak, de ez a három kritérium az alap.

Összeszedtük a három legfontosabb területet, ahol ezeknek a kritériumoknak a teljesítésével szinte bármikor tudsz közigállást találni.

Oktatás

Oktatási területen mindig hiány van, mert évek óta egyre kevesebben választják a tanári és óvodapedagógusi pályát. Az egyetemen és főiskolán végzők közül sokan más pályára mennek, így oktatási területen mindig hiány van.

Tanárként és óvodapedagógusként ráadásul vidéken is könnyű állást találni, hiszen az egészen apró falvak kivételével mindenhol működik óvoda vagy általános iskola.

Egészségügyi állások

A másik legégetőbb munkaerőhiánnyal küzdő terület Magyarországon az egészségügy. Kis túlzással elmondható, hogy nincs annyi ápoló és orvos, amennyit a rendszer ne tudna felszívni és kritikus időkben mutatkozik meg a legjobban a szakerő hiánya. A KSH adatai szerint 2020 nyarán közel 9200 betöltetlen állás volt a humánegészségügyi és szociális ellátó ágazatban, amik közül szép számmal lehet vidéken is találni.

Nem kell ugyanakkor orvosi egyetemre menni, hogy egészségügyben dolgozzon valaki, hiszen egészségügyi szakközépiskolai végzettséggel már lehet ápolóként dolgozni. Néhány hónapos OKJ képzéssel pedig szakosodni lehet, ami még biztosabbá teszi az elhelyezkedést.

Rendészeti állások

A rendészeti állások közé tartozik például a rendőr vagy határőr állás, de nemrég bővült a kör az iskola őri állásokkal is. Ez utóbbi egyébként egy néhány hetes tanfolyam elvégzése után már be is tölthető. Az iskola őrök a rendőrség kötelékébe tartoznak és iskolákban közvetlenül teljesítenek szolgálatot. Számos iskola jelezte az iskola őrök iránti igényét, és ez a jövőben tovább nőhet, így ez egy viszonylag könnyen betölthető és országosan elérhető állás lehet a jövőben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.