Városlista
2021. január 19, kedd - Sára

Hírek

2021. Január 05. 17:00, kedd | PR

Közigállások, amiket mindig fogsz találni

Közigállások, amiket mindig fogsz találni

Íme három terület, ahol rendszeresen keresnek új munkatársakat.

Magyarországon az állam a legnagyobb foglalkoztató. 2018 végén 1,376 ezer ember töltött be valamilyen közigállást, ami a munkaerőpiac 22%-át jelenti. Egyetlen vállalat sem ad munkát ennyi embernek az országban, ezzel a közszféra a legnagyobb szektor a magyar munkaerőpiacon.

A közszférában dolgozók jogállását és alkalmazásának feltételeit jogszabály szabályozza. Az alkalmazhatóság feltételei között van a büntetlen előélet, a nagykorúság és a magyar állampolgárság. Emellett lehetnek további feltételek, amik a munkakör betöltéséhez kapcsolódnak, de ez a három kritérium az alap.

Összeszedtük a három legfontosabb területet, ahol ezeknek a kritériumoknak a teljesítésével szinte bármikor tudsz közigállást találni.

Oktatás

Oktatási területen mindig hiány van, mert évek óta egyre kevesebben választják a tanári és óvodapedagógusi pályát. Az egyetemen és főiskolán végzők közül sokan más pályára mennek, így oktatási területen mindig hiány van.

Tanárként és óvodapedagógusként ráadásul vidéken is könnyű állást találni, hiszen az egészen apró falvak kivételével mindenhol működik óvoda vagy általános iskola.

Egészségügyi állások

A másik legégetőbb munkaerőhiánnyal küzdő terület Magyarországon az egészségügy. Kis túlzással elmondható, hogy nincs annyi ápoló és orvos, amennyit a rendszer ne tudna felszívni és kritikus időkben mutatkozik meg a legjobban a szakerő hiánya. A KSH adatai szerint 2020 nyarán közel 9200 betöltetlen állás volt a humánegészségügyi és szociális ellátó ágazatban, amik közül szép számmal lehet vidéken is találni.

Nem kell ugyanakkor orvosi egyetemre menni, hogy egészségügyben dolgozzon valaki, hiszen egészségügyi szakközépiskolai végzettséggel már lehet ápolóként dolgozni. Néhány hónapos OKJ képzéssel pedig szakosodni lehet, ami még biztosabbá teszi az elhelyezkedést.

Rendészeti állások

A rendészeti állások közé tartozik például a rendőr vagy határőr állás, de nemrég bővült a kör az iskola őri állásokkal is. Ez utóbbi egyébként egy néhány hetes tanfolyam elvégzése után már be is tölthető. Az iskola őrök a rendőrség kötelékébe tartoznak és iskolákban közvetlenül teljesítenek szolgálatot. Számos iskola jelezte az iskola őrök iránti igényét, és ez a jövőben tovább nőhet, így ez egy viszonylag könnyen betölthető és országosan elérhető állás lehet a jövőben.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 15. 12:05, péntek | PR

Olajok, az egészség forrásai

A természet számos gyógyhatású növényt kínál a legkülönfélébb bajokra. Ezekből a növényekből azonban értékes olajokat is nyerhetünk, melyeket akár az étkezésünkbe is könnyedén beépíthetünk.

2021. Január 08. 11:58, péntek | PR

Decathlon áruhitel, a beltéri sportok támogatója

A téli hideg beköszöntével a kültéri sportlehetőségek száma lecsökken és a legtöbben nehezebben is veszik rá magukat a mozgásra.

2020. December 21. 12:50, hétfő | PR

Ilyen árak jellemzik a győri ingatlanpiacot az év vége közeledtével

A 2020-as év nemsokára befejeződik. Ha az ingatlanpiaci eseményekre és behatásokra tekintünk vissza, igen mozgalmas évet tudhatunk magunk mögött.

2020. December 08. 15:36, kedd | PR

Tervezzük meg előre a 2021-es év autózását!

Elindult az autópálya-matrica elővásárlás, 2020. december 1-től már meg lehet vásárolni előre a 2021. évi megyei autópálya-matricákat és az éves autópálya-matricákat is a www.autopalyamatrica.hu oldalon.