Városlista
2021. október 21, csütörtök - Orsolya

Hírek

2021. Január 05. 17:00, kedd | PR

Közigállások, amiket mindig fogsz találni

Közigállások, amiket mindig fogsz találni

Íme három terület, ahol rendszeresen keresnek új munkatársakat.

Magyarországon az állam a legnagyobb foglalkoztató. 2018 végén 1,376 ezer ember töltött be valamilyen közigállást, ami a munkaerőpiac 22%-át jelenti. Egyetlen vállalat sem ad munkát ennyi embernek az országban, ezzel a közszféra a legnagyobb szektor a magyar munkaerőpiacon.

A közszférában dolgozók jogállását és alkalmazásának feltételeit jogszabály szabályozza. Az alkalmazhatóság feltételei között van a büntetlen előélet, a nagykorúság és a magyar állampolgárság. Emellett lehetnek további feltételek, amik a munkakör betöltéséhez kapcsolódnak, de ez a három kritérium az alap.

Összeszedtük a három legfontosabb területet, ahol ezeknek a kritériumoknak a teljesítésével szinte bármikor tudsz közigállást találni.

Oktatás

Oktatási területen mindig hiány van, mert évek óta egyre kevesebben választják a tanári és óvodapedagógusi pályát. Az egyetemen és főiskolán végzők közül sokan más pályára mennek, így oktatási területen mindig hiány van.

Tanárként és óvodapedagógusként ráadásul vidéken is könnyű állást találni, hiszen az egészen apró falvak kivételével mindenhol működik óvoda vagy általános iskola.

Egészségügyi állások

A másik legégetőbb munkaerőhiánnyal küzdő terület Magyarországon az egészségügy. Kis túlzással elmondható, hogy nincs annyi ápoló és orvos, amennyit a rendszer ne tudna felszívni és kritikus időkben mutatkozik meg a legjobban a szakerő hiánya. A KSH adatai szerint 2020 nyarán közel 9200 betöltetlen állás volt a humánegészségügyi és szociális ellátó ágazatban, amik közül szép számmal lehet vidéken is találni.

Nem kell ugyanakkor orvosi egyetemre menni, hogy egészségügyben dolgozzon valaki, hiszen egészségügyi szakközépiskolai végzettséggel már lehet ápolóként dolgozni. Néhány hónapos OKJ képzéssel pedig szakosodni lehet, ami még biztosabbá teszi az elhelyezkedést.

Rendészeti állások

A rendészeti állások közé tartozik például a rendőr vagy határőr állás, de nemrég bővült a kör az iskola őri állásokkal is. Ez utóbbi egyébként egy néhány hetes tanfolyam elvégzése után már be is tölthető. Az iskola őrök a rendőrség kötelékébe tartoznak és iskolákban közvetlenül teljesítenek szolgálatot. Számos iskola jelezte az iskola őrök iránti igényét, és ez a jövőben tovább nőhet, így ez egy viszonylag könnyen betölthető és országosan elérhető állás lehet a jövőben.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 19. 15:17, kedd | PR

Ezeknek az autóknak csökken a leggyorsabban az értéke

Köztudott, hogy az új autók ára jelentősen esik, amint kigurulnak a szalonból. Azonban az autó használati értéke több év alatt sem csökken jelentős mértékben, ha megfelelően karban van tartva.

2021. Október 15. 13:21, péntek | PR

Ismét MagyarBrands díjas a Jánosik Kft.

Ötödször nyerte el a MagyarBrands díjat a Jánosik és Társai Kft. - tájékoztatott Jánosik Lajos, a Jánosik és Társai Kft. tulajdonosa.

2021. Október 11. 12:58, hétfő | PR

Scarlett Johansson 50millió dollárt követel a Disneytől - a miértekre Daphne Chaung és Lauren Kelly válaszol a BrandFestivalon

Scarlett Johansson - a Fekete Özvegy című film főszereplője - bepöccent, amikor kiderült, hogy a Disney ugyanazon a napon tette elérhetővé a filmet a Disney+ alkalmazáson, mint amikor a mozikba is megérkezett.

2021. Október 08. 09:18, péntek | PR

Mit tanult az emberiség, és főleg a fiatalok a járványból?

Különleges helyszínen, a Marketing Summit Hungary-n rögzítették a Lounge Group szakmai podcastjének, az L20-nak a jubileumi adását.