Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2011. December 25. 07:34, vasárnap | Helyi
Forrás: HírTv

Közmunka, lakhatás: Győr is állomása a kelet felőli hajléktalan-turizmusnak

Közmunka, lakhatás: Győr is állomása a kelet felőli hajléktalan-turizmusnak

Az osztrák munkaerőpiac megnyitásával és a Nyugat-Magyarországon új álláshelyeket teremtő multinacionális cégek fejlesztéseivel nemcsak a keletről érkező munkaerő.

De a hajléktalanok száma is emelkedett Győr-Moson-Sopron, Vas és Komárom-Esztergom megyében. A többnyire képzetlen, és rossz egészségi állapotban lévő embereknek kevés az esélyük az elhelyezkedésre, mégis úgy vélik, a jobb körülmények között javíthatnak az életminőségükön. A többség úgy véli, már akkor is javulnak a kilátásai, ha Ausztriában, vagy csak egy osztrák határhoz közel fekvő magyar városban tud az utcán kéregetni - számol be a Hír TV.

"Minden második héten, hétvégén találkozom a fiúkkal" - mondja a 34 éves Edit elvesztette az állását, a férje meghalt, a gyerekeit pedig magához vette a gyámhivatal. Ausztriában és itthon, a határ közelében próbált elhelyezkedni kevés sikerrel, végül a mosonmagyaróvári hajléktalanszállón kötött ki. Ahogy a 48 éves Imre is, aki még távolabbról jött szerencsét próbálni.

Juhász Imre: "Mátészalkáról jöttem ide, amikor Jánossomorjára költöztem a családommal, a szebb jövő reményében, mert azt mondták, hogy a Dunántúlon több a munkalehetőség. Hát ezt sajnos nem így tapasztaltuk, mert nem tudtunk elhelyezkedni a családommal és a feleségemmel."

A férfi azt mondja, nyáron újságot árul és szórólapozik, de télen ez sem megy. Szerinte az utcán úgy sem lehet sokat keresni, ezért most azt tervezi, hogy januártól Bécsben fog koldulni. Győrben némiképp jobb a helyzet.

"Cselekvően tudjuk őket tovább segíteni, hogy tudjon elmenni tényleg dolgozni. Ők nem hajléktalannak indultak, hanem dolgozni indultak" - így Sütő Csaba, a Győr-Likócsi Segítőház veuetője. A kisalföldi megyeszékhelyen 500 feletti a hajléktalanok száma, a fedél nélkül élők felét a segítőszolgálat látja el takaróval, meleg étellel. A Likócsi Segítőház vezetője azt mondja, az utcai újság- és szórólaposztás megszűnt, egyre több rászorulót vonnak be a közmunkába, és próbálnak elhelyezni a város közüzemi cégeinél.

Sütő Csaba intézményvezető, Győr-Likócsi Segítőház: "Akiket felszív a munkaerőpiac, azoknak a helyére mennek a kevésbé képzettek, vagy idősebbek, vagy bármi más szempontból kifogás alá eső nem olyan százszázalékos munkaerők. Tehát a mozgás az megvan itt a munkaerőpiacon. Azt látjuk, hogy szerintem az esélyük növekedni fog."

Az önkormányzat is látja, hogy egyre több szerencsét próbáló hajléktalan érkezik Győrbe a keleti országrészből.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, Győr, Fidesz-KDNP: "Tudunk közmunkát adni nekik, a város tud úgynevezett átmeneti szállást adni, tehát lakásokat vásárolunk, ahol egy vagy két évig vannak, és amikor megvan a munkahelyük, a fizetésük, akkor ott is maradhatnak."

A város a saját költségvetéséből és állami forrásból idén 250 millió forinttal támogatta a hajléktalanok ellátását.

Címkék: hajléktalanok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:12, szombat | Helyi

A nyomdaipar egyik legnagyobb kitüntetését kapta a győri szakember

A díjat Egyházi Zsolt kapta, aki egy győri nyomdaipari céget vezet. Már az édesapja is nyomdász volt, az elismerést az ő emlékének ajánlja.

2024. Május 18. 08:13, szombat | Helyi

Pünkösdvasárnap is lesz régiségvásár a Tarcsayn

Ha esik, ha fúj, egy biztos, havonta egyszer megtartják a bolhapiacot a győri Tarcsay utcában. Nem lesz ez másként Pünkösdkor sem.

2024. Május 18. 07:13, szombat | Helyi

Vajon ki lesz hazánk legerősebb tűzoltója?

Ismét TFA Szombathelyen, június 21-én! A megmérettetés emberfeletti küzdelemben dőlhet el.

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.