Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Augusztus 04. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Közmunkás szakszervezet alakult

Közmunkás szakszervezet alakult

Hivatalosan is megalakult a Közmunkások Szakszervezete, az érdekvédelmi szövetséget a Borsod megyei Ricse nagyközség szocialista polgármestere vezeti, s társelnöki tisztséget kapott a szervezetben egy szocialista parlamenti képviselő is – értesült a Népszabadság.

A Népszabadság úgy tudja, hogy az érdekvédelmi szövetséget Vécsi István ricsei polgármester mellett (egykori MSZP-s parlamenti képviselő) társelnöki szerepben az a Komjáthi Imre és Nyakó István vezeti majd, akik szintén résztvevői, szervezői voltak a korábbi, „éhségmenetként” elhíresült borsodi tiltakozó akciónak. Nyakó jelenleg is az MSZP országgyűlési képviselője, s Komjáthi is tagja a pártnak. Az új szakszervezet a borsodi gyalogmenetből kinőtt Munkát-Kenyeret-Tisztességes Béreket! Egyesület érdekvédelmi „szárnya” lesz, amelyet egyúttal a politikai baloldal „élő lelkiismeretének” is szánnak. Az elmúlt időszak tapasztalatait felismerve és elemezve a borsodi mozgalmárok szükségesnek látták, hogy a több mint százezres közmunkásrétegnek is megteremtsék az elengedhetetlen érdekvédelmi hálót, ezzel elősegítve, illetve adott esetben kikényszerítve a jobb munkakörülményeket és fizetést. Úgy tudjuk, a közmunkás-szakszervezet főtitkári feladatait az MSZOSZ korábbi alelnöke, az egykori államtitkár, Kordás László látja majd el.

A szervezet vezetői a közeljövőben heti beosztásban járják végig a megyéket (először Borsod, Szabolcs, Nógrád és Heves kerül sorra), a cél októberig elérni a kétezres taglétszámot. Addig, amíg a szakszervezetet hivatalosan is be nem jegyzik, a jelentkezők szándéknyilatkozatokat írnak csak alá. A törvény tagdíjbeszedési kötelezettséget ír elő, az alapítók viszont mindössze „havi egy fémpénzt”, azaz minimum öt forint tagdíjat kérnek a csatlakozóktól. „Amint meglesz a kétezres létszám, a kormányhoz fordulunk és bértárgyalásokat kezdeményezünk a közmunkásbér minimum hatvanezer-kétszáz forintra való visszaemeléséről. Negyvenhétezer forintból ugyanis, hiába mondják, nem lehet megélni” – fogalmazott kérdésünkre Komjáthi Imre, hozzátéve: olyan ügyekben is képviselni igyekeznek majd a közmunkásokat, mint például a heti bérezés megszüntetése, illetve átalakítása havi javadalmazássá.

A lap úgy tudja, az egykori éhségmenetelők idén ősszel újabb gyaloglást is szerveznek, ezúttal a Nyírségből Nógrádig, közben fórumokat tartva és toborozva a szakszervezet új tagjait. Az „éhségmenet” egyéves évfordulójára is készülnek, a tervek szerint megismétlik majd a Budapest–Miskolc menetet; már amennyiben addig nem változnak érdemben a munkavállalás és a megélhetés körülményei az országban. Az egyesület szeptember végére konferenciát is tervez, amelyen az önellátó falu kialakításának lehetőségeit vitatják meg a részt vevő polgármesterekkel.

A lapnak arra a kérdésére, hogy mennyiben csökkentheti a közmunkás-szakszervezet súlyát és mennyiben árthat a megítélésének, hogy a vezetői között szocialista politikusok vannak, Komjáthi Imre azt válaszolta: vállaltan baloldaliként „a baloldal élő lelkiismerete” szeretnének lenni, egyúttal nyomást gyakorolni az MSZP-re is, hogy térjen vissza a munkásmozgalmi gyökereihez. „A baloldaliság nem szégyen, a közmunkások ügye pedig nem pártkérdés. Mindenkit szívesen látunk a sorainkban, mert itt már a lét a tét!” – fogalmazott a lapnak a Közmunkások Szakszervezetének társelnöke.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során