Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Június 28. 21:07, csütörtök | Belföld

Köztársasági elnöki kegyelmet kapott Geréb Ágnes

Köztársasági elnöki kegyelmet kapott Geréb Ágnes

Kegyelmet kapott Geréb Ágnes Áder János államfőtől, így nem kell a szülész-nőgyógyászra kiszabott szabadságvesztés büntetést végrehajtani - írja az MTI a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH)

A csütörtöki közlemény azt írja: " a Fővárosi Bíróság 2011. március 24-i és a Fővárosi Ítélőtábla 2012. február 10. napján kelt határozatával jogerőre emelkedett ítéletében Geréb Ágnesre kiszabott szabadságvesztés végrehajtását az államfő kegyelemből elengedte. Ugyanakkor a mellékbüntetést, azaz a szülész-nőgyógyász orvosi, valamint a szülésznői foglalkozás gyakorlásától való eltiltást érintetlenül hagyta, és a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítés iránt benyújtott kegyelmi kérelmét is elutasította a köztársasági elnök."

Áder János az alaptörvény vonatkozó rendelkezése alapján - figyelemmel az igazságügyi miniszter előterjesztésére - hozta meg döntését a kegyelmi ügyben - írja a közlemény.

Geréb Ágnes ellen otthonszülési ügyek miatt emeltek vádat. Az egyik esetben ikerszülésben az egyik gyermek holtan jött világra, a másikban pedig a gyermek maradandó egészségkárosodást szenvedett, és fél évvel később meghalt.

Geréb Ágnes a kegyelem kihirdetése után azt közölte:

"Köszönöm mindazoknak, akik az évek során kiálltak mellettem, és tevékenyen vagy biztatásukkal, szeretetükkel segítettek átvészelnem a mögöttem álló nehéz időszakot .Az ítéletnem csak rólam szól, hanem a szülés-születés szabadságának elismeréséről is. Annak a belátásáról, hogy az államnak el kell ismernie a nők arra vonatkozótermészetes igényét, hogy felelősen dönthessenek a szülést érintő körülmények kapcsán."

A sajtóközlemény kitért arra is, hogy Geréb több mint négy évtizedes munkásságának eredményeképpen mára a tiltott helyett általános gyakorlattá vált az apák részvétele gyermekeik születésénél, valamint az, hogy rendelet létrehozásával is elismertté vált az otthonszülés létjogosultsága.

A Fővárosi Ítélőtábla januárban Geréb Ágnest két év szabadságvesztésre ítélte és tíz évre eltiltotta hivatásától. Két nagyon régóta húzódó, tragikus kimenetelű otthon szülés ügyében hozott akkor döntést az Ítélőtábla. Pedig a korábbi ítéletekből úgy tűnt, hogy az otthon szülés hazai arcának számító orvos számára kedvezően alakul a per. Geréb akkor azt nyilatkozta, szerinte boszorkányüldözésről van szó.

Márciusban Geréb sajtósa azt közölte, hogy a börtönbe vonulásra kiírt időpont elérkezésekor még nem kellett bevonulnia, mert kérvényezte, hogy a kérelem elbírálásáig ne kelljen börtönbe mennie.

Forrás: index.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.