Városlista
2020. március 29, vasárnap - Auguszta, Bertold

Hírek

2011. November 14. 10:30, hétfő | Helyi
Forrás: Győrplusz.hu

Közvetlen autóbuszjárat köti majd össze Győrt és a csallóközi Nagymegyert

Közvetlen autóbuszjárat köti majd össze Győrt és a csallóközi Nagymegyert

Újabb magyar és szlovák településeket érintő, közvetlen autóbuszjárat indulhat a jövőben. Rajka és Pozsony után Győr és Nagymegyer között is tömegközlekedéssel ingázhatnak majd a munkába járók.

Azzal a különbséggel, hogy amíg Szigetközből a jobbára hazánkba átköltözött szlovákok utaznak dolgozni a szomszéd fővárosba, addig a Rábaparti megyeszékhelyre a felvidéki magyarok érkeznének az óránként induló autóbuszokon.

Borkai Zsolt polgármester szerint az uniós pályázati forrásból támogatott fejlesztéssel a határon túli magyarok elhelyezkedési esélyei is emelkednek a győri autóipari beruházások kapcsán.

– Mind turisztikai, mind gazdasági szempontból nagyon fontos döntésen van túl a közgyűlés – értékelte a győri képviselőtestület támogatását Borkai Zsolt. A győri városatyák azért támogatták a polgármester javaslatát, mert Magyarország és Szlovákia uniós csatlakozása óta a korábbinál jóval többen járnak dolgozni vagy tanulni a határ másik oldalára. Emellett élénk az idegenforgalom, és bővült a bevásárlóturizmus is. Annak ellenére, hogy Nagymegyer és Győr a Szlovákiát és Magyarországot összekötő fő közlekedési vonalon fekszik, a gördülékeny személyszállítást biztosító tömegközlekedés ezen a területen mégsem megfelelő. A dokumentum megemlíti: a két várost a hét négy napján köti össze menetrend szerinti buszjárat, amely reggel nyolc óra előtt öt perccel indul Nagymegyerről, és fél háromkor fordul vissza.

– Győr városa jelentős gazdasági fejlődés előtt áll, amelyhez kapcsolódóan biztosítani kell a győriek, a régió és a megye, valamint a határon túli magyarok számára is azt a lehetőséget, hogy munkát tudjanak vállalni Győrben. Ehhez a tömegközlekedés javítása, a munkahelyek eléréséhez kapcsolódó autóbuszjárat-indítás maximálisan hozzá fog tudni járulni – mondta Borkai Zsolt.

Győr polgármestere szerint fontos, hogy minél több jól képzett, a hiányszakmákban járatos, kvalifikált szakember érkezzen a városba, hiszen a járműipar és a gépgyártás területén jövőre fokozódni fog a munkaerő-kereslet. A polgármester ugyanakkor hozzátette: Győr idegenforgalmának jót tenne, ha a Dél-Szlovákiát meglátogató, és Nagymegyerre érkező cseh turisták egy közvetlen autóbuszjárat segítségével Győrt is felfedeznék maguknak.

A Nagymegyert és Győrt összekötő autóbuszjárat több csallóközi kistelepülést is érint majd. A térségből már most is több százan járnak dolgozni Győrbe. A felvidéki magyarok is munkalehetőséget várnak az Audi-gyár bővítésétől.

– Önfenntartó tud lenni ez a járat, de még abban az esetben is, ha hozzá kell járulni az önkormányzatnak, fontos a jövőre nézve – tette hozzá Néveri Sándor, a szomszédos Nagymegyer polgármestere. A projekthez, amelyre ötszázalékos önrésszel 200 ezer és egymillió euró közötti összeget nyerhetnek el a pályázók, a 8 ezer lakosú Nagymegyer önkormányzatakét buszt szerezne be. A kisváros vezetője szerint nem csak a Csallóközből Győrbe, de Győrből Nagymegyerre is érkezhetnek a jövőben munkavállalók.

– Most indítjuk Nagymegyeren egy 30 hektáros ipari park fejlesztését. Az első beruházó, aki városunkban már egyébként több családnak is munkát ad, a Webasto-Edscha Cabrio Slovakia cég, aki több mint 800 munkahelyet fog kialakítani a következő öt évben. Az elmúlt időszakban körülbelül 400 munkahellyel dolgozott, és jelentős fejlődés előtt áll, ez akár érdekes lehet még a győri munkavállalók szempontjából is – fogalmazott Néveri Sándor.

Bakács László

Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 29. 07:34, vasárnap | Helyi

Heti horoszkóp március 30-tól

2020. Március 29. 07:30, vasárnap | Helyi

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 13. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2020. Március 28. 07:10, szombat | Helyi

Engedély nélkül vitték el az autót, keressük őket

A győri rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.

2020. Március 28. 06:55, szombat | Helyi

Zöld szám a szülőknek is!

Dr. Dézsi Csaba András polgármester közleménye