Városlista
2020. szeptember 25, péntek - Eufrozina

Hírek

2017. Május 09. 08:29, kedd | Külföld
Forrás: Fehér Krisztina, az MTI tudósítója jelenti: - Fotó: www.vkla.hu

Kubala Lászlóra emlékeztek Barcelonában

Kubala Lászlóra emlékeztek Barcelonában

Kubala Lászlóra emlékeztek születésének 90. évfordulója alkalmából hétfőn Barcelonában, ahol Tarlós István, Budapest főpolgármestere közölte:

a magyar főváros közgyűlése a héten dönt arról, hogy közteret nevezzenek el az FC Barcelona egykori legendás játékosáról.
Kovács Barnabás, Magyarország barcelonai főkonzulja az ünnepséget követően az MTI-nek telefonon elmondta: tőle származik a kezdeményezés, hogy közterület viselje Kubala László nevét. Hozzátette, felvetését támogatta a XIII. kerületi önkormányzat, így ha a Fővárosi Közgyűlés is megszavazza, júniusban már fel is avathatják az új utcanévtáblát.

A barcelonai királyi palota patinás épületében (Palau Reial de Pedralbes) rendezett ünnepi megemlékezésen 300 meghívott vendég jelenlétében nyitották meg a barcelonai klub történetében meghatározó szerepet betöltő magyar játékos életét bemutató kiállítást. Eddig sosem látott fényképek, a klubtól kölcsönkapott kupák, Fülöp Tibor Barcelonában élő magyar festőművész Kubalát ábrázoló festménye alkotják a tárlatot, amelyet Kocsis Tibor, a Magyarok a Barcáért című film rendezője állított össze.

A főkonzul elmondta, hogy a vándorkiállítás május végén átkerül a barcelonai testnevelési egyetem épületébe, de már több magyar város is jelezte, hogy szeretné fogadni a tárlatot a jövőben.

"Büszkék lehetünk világhíres hazánkfiára, aki nemcsak futballistaként, hanem emberként is példaképe volt mind a magyaroknak, mind a katalánoknak" - hangsúlyozta Kovács Barnabás.

Az eseményen jelen volt a 84 éves Justo Tejada és a 80 esztendős Ferran Olivella, akik az 50-es években játszottak együtt Kubalával az FC Barcelona színeiben. Részt vett az ünnepségen a futballista két fia, Carlos és László is családjukkal, akik a klub mostani játékosai által aláírt mezt, valamint egy, a Kubala-időkből származó labdát vehettek át emlékül.

A megemlékezésen Magyarország képviseletében beszédet mondott Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is, aki az MTI-nek hangsúlyozta, hogy Barcelonában még mindig óriási szeretettel gondolnak a 2002-ben elhunyt legendára, "aki attól függetlenül, hogy az élet elsodorta Magyarországról, sosem szűnt meg szívében magyarnak maradni".

Meghívott vendégként jelen volt továbbá Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára, Gerard Figueras, Katalónia sportért felelős főtitkára, Ramón Alfonseda, az FC Barcelona Veterán Játékosok Egyesületének elnöke, a klub vezetőségének tagjai és Montserrat Garcia Rius, aki a barcelonai Nou Camp Stadionban található, 2009-ben felavatott Kubala-szobrot megalkotta.

Az 1927. június 10-én, Budapesten született Kubala László pályafutása során háromszor szerepelt a magyar, hatszor a csehszlovák és 19-szer a spanyol válogatottban. Játékosként az FC Barcelonával 1950 és 1961 között többek között négy bajnoki címet és két Vásárvárosok Kupáját nyert, majd klubedzőként a Barcelona mellett ült az Espanyol, a Málaga, a Murcia és az Elche kispadján is. Irányításával 1978-ban 12 évnyi szünet után szerepelt ismét vb-n a spanyol válogatott, amelyet 68 mérkőzésen irányított. Ez 2014-ig nemzeti rekordnak számított, amelyet Vicente Del Bosque, a spanyolok előző szövetségi kapitánya döntött meg.

A 2002. május 17-én elhunyt Kubalát az FC Barcelona alapításának 100. évfordulóján, 1999-ben a szurkolók a csapat történetének legjobb játékosává választották.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 25. 10:01, péntek | Külföld

Ellopták a szent II. János Pál pápa vérét tartalmazó ereklyét egy olasz templomból

Felhívást intézett a tolvajokhoz az olaszországi Spoleto érseke csütörtökön, szolgáltassák azonnal vissza a szent II. János Pál pápa néhány csepp vérét tartalmazó ereklyetartót, melyet a város székesegyházából loptak el.

2020. Szeptember 25. 07:00, péntek | Külföld

Bécs 100 euróig átvállalja az elromlott háztartási eszközök javítási költségét

Az elromlott háztartási eszközök újrafelhasználása érdekében Bécs városa átvállalja az osztrák fővárosban lakók eszközei javítási költségének felét, maximum 100 eurót ( 36 500 forintot)

2020. Szeptember 25. 05:00, péntek | Külföld

Ötven embercsempészt vettek őrizetbe egy nemzetközi műveletben

Ötven embercsempészt vettek őrizetbe és több mint 7200 illegális bevándorlót azonosítottak az illetékes hatóságok egy, több európai uniós tagállam és balkáni ország bevonásával végzett egyhetes nemzetközi művelet során

2020. Szeptember 24. 15:01, csütörtök | Külföld

Belgiumban rövidül a karatén ideje, az utcai maszkviselés jövő hónaptól nem kötelező

Belgiumban 14-ről hét napra rövidül le a koronavírus-járvány miatti kötelező hatósági karantén ideje, a maszk utcai viselése október elsejétől nem lesz kötelező - jelentette be szerdán a kormány.