Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Április 12. 14:31, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Külföld csábítja el a hazai henteseket

Külföld csábítja el a hazai henteseket

Egyre több húsipari termékgyártó-, hentes- és mészárostanuló dönt úgy, hogy a magyar cégek bedőlése miatt Angliában vagy Németországban keres magának munkát. A pápai szakképző iskola vezetője szerint a képzést hátráltatja, hogy

Az állattenyésztés leépülésével számos vágóhíd és húsipari cég szűnt meg. A pápai diákok szerencséje, hogy a másfél éve még csődeljárás alatt álló húsgyár jól vészelte át a konszolidációt, tavaly 220 millió forintos nyereséget könyvelhetett el, és a jövőben jelentős technológiai fejlesztésre készül.
Mindössze 24 diák vett részt az 50. alkalommal megrendezett húsipari szakma kiváló tanulója országos versenyen Pápán. „Saját bőrünkön is tapasztaltuk, hogy az iskola szempontjából a gyakorlati helyeknek a száma erősen lecsökkent. Csökkent azoknak a helyeknek a száma, akik a leépítések miatt nem vállalják a gyakorlati képzéssel együtt járó pluszmunkát. Nem tudnak saját embereket erre felszabadítani. Egyre nagyobb terhet jelent számunkra is ezeknek a helyeknek a megkeresése" - mondta Unger Tamás, a Pápai Gazdasági Szakképző Iskola igazgatója.


Pápán és környékén tradíciói vannak a húsiparnak, a tanulók zöme abban bízik, hogy helyben el tud helyezkedni, de csak rövid távra terveznek, mert a szaktudások külföldön is keresetté teszi őket. Az eredményes konszolidációval a másfél éve még csődeljárás alatt álló pápai húsgyár talpra állt, és idén 500 millió forintos technológiai fejlesztésre készül. „Mi egy nulla körüli eredményre számítottunk, és plusz 220 millió forint adózás utáni eredményünk lett, amely azért egy összefogott, határozott, takarékos gazdálkodásnak volt köszönhető. De köszönhető volt annak is, hogy jól terveztük el a jövőt magunknak, mert állattartók is voltunk, feldolgozók is, és kereskedők is, és itt maradt az a kis plusz, amivel eredményesen zártuk a 2009-es évet" - közölte Politzer József, a Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezető igazgatója.



A pápai húsüzem Magyarországon 11 saját üzletben értékesíti a termékeit, árbevételének 25 százaléka pedig exportból származik. Az ügyvezető azt mondja, a pápai tanulóknak megpróbálnak hosszútávon munkát biztosítani, de a külföldi fizetésekkel nem tudják felvenni a versenyt.



(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.