Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. December 03. 14:39, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - Német lapok a magyar gazdaságról, pozsonyi lap a budapesti tüntetésről

Külföldi sajtó Magyarországról - Német lapok a magyar gazdaságról, pozsonyi lap a budapesti tüntetésről

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap az E.ON csoport magyarországi földgázipari érdekeltségének átruházásáról közölt beszámolót hétfői számában, a Handelsblatt német üzleti lap a magyar gazdaság helyzetéről jelentetett meg elemzést, a Pravda című pozsonyi újság pedig a vasárnapi budapesti tüntetést kommentálta.

A FAZ az E.ON eladja a magyarországi érdekeltségét című cikkében a szerző, Michaela Seiser kifejtette: "Orbán állami ellenőrzés alá akarja vonni a fontos gazdasági ágazatokat", de "a hazai össztermék négyötödét kitevő adóssághegyet tekintve kétséges, hogy (...) miként akarja finanszírozni a vállalkozást".
A Handelsblatt Miért nem szabad a befektetőknek bízni a magyar miniszterelnök ígéreteiben címmel közölte Andrea Cünnen elemzését, amelyben a szerző kifejtette: első pillantásra jó befektetésnek tűnik a magyar állampapír, és "maga Orbán Viktor, az ön- és hatalomtudatos miniszterelnök is azt hangsúlyozta nemrég, hogy a magyar gazdaság a legsikeresebbek között van Európában". "Ez azonban nem ilyen egyszerű" - jegyezte meg a szerző, hozzátéve, hogy "éppen ellenkezőleg: Magyarországnak problémái vannak az adósság finanszírozásával, ezért pedig már hosszú ideje tárgyalásokat folytat az IMF-fel és más uniós tagországokkal egy hitelvonalról". A tárgyalások azonban "rendkívül nehezen" haladnak, mert a magyar álláspont számos kérdésben eltér az EU álláspontjáról. A Handelsblatt elemzője a magyar gazdaság problémáit, köztük az alacsony foglalkoztatottságot és a bankrendszer gyengeségét bemutatva figyelmeztetett, hogy a magyar állampapírt nem szabad "meggondolatlanul" vásárolni és „biztonságos és jövedelmező” befektetésnek tekinteni.
"A rendszerváltás óta nem látott dolgot sikerült elérnie Magyarországon a neonáciknak - egy antiszemita provokációnak köszönhetően, Orbán Viktor kormányának támogatói és ellenzői közösen vonultak az utcákra" - írta hétfői számában a Gyöngyösi Márton parlamenti felszólalása kapcsán szervezett tüntetésről a pozsonyi Pravda független szlovák napilap. A Jobbikkal szembeni ellenállás egyesítette a magyarokat című írásban a pozsonyi lap rámutat: abban az országban, ahol a holokauszt hatszázezer életet követelt, elkerülhetetlen volt, hogy a zsidók összeírását célzó felszólítás felháborodást váltson ki. "A legnagyobb pártok fejére nőt a Jobbik, mert egyre agresszívabb roma- és zsidóellenes jelszavaival sikerül megőriznie stabil támogatottságát" - jegyzi meg a tüntetéssel összefüggésben politikai elemzők véleményére hivatkozva a Pravda, amely idézi a Jobbik azon állásfoglalását is, amely szerint a megmozdulás szervezői "csak Izrael érdekében tudnak összefogni, a magyarság sorskérdéseiben nem."

Címkék: sajtó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.