Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Szeptember 05. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Külföldi sajtó Magyarországról - német média

Külföldi sajtó Magyarországról - német média

Külföldi sajtó Magyarországról - német média

Németországban Orbán Viktor miniszterelnök brüsszeli tárgyalásairól közölt kommentárt a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), a liberális Süddeutsche Zeitung, a Handelsblatt cím üzleti lap és a ZDF országos közszolgálati televízió hírportálja.

A FAZ Orbán ellentmondásai címmel közölt írást Stephan Löwensteintől, aki kiemelte, hogy a magyar kormányfő nevetségessé tette az uniós menekültügyi politika hiányosságait, de a megoldáshoz csak "laissez-faire" (menjen csak minden a maga útján) járult hozzá, és "retorikája leleplezi hátsó gondolatait".

A szerző szerint "visszataszító a közegészségügyre és a keresztény Nyugatra tett célzásokkal összekapcsolódó hangulatkeltés", de "ez csak az egyik oldala a dolognak".

A másik az, hogy a határkerítés és a határ közelében lebonyolítandó menedékjogi eljárások csupán megmutatják, milyen is az a megoldás, amelyet éppen a németek, az osztrákok és a franciák "magasztalnak".

A magyar kormányfőnek igaza van amikor rámutat erre a "dilemmára". Amikor viszont azt mondja, hogy nem európai, hanem német problémáról van szó, nincs igaza, hiszen nincs a kvótarendszernél jobb megoldási javaslat a dublini rendszer kudarcának megakadályozására, ennek a javaslatnak a megvalósítása pedig nem Németországon bukik el, hanem uniós partnerein, köztük Magyarországon - írta a FAZ szerzője.

Hozzátette: Orbán "állítólag oly egyértelmű" viszonyulása nem mentes az "álszenteskedéstől", hiszen ugyan a menedékkérőket regisztrálják a magyar hatóságok, de nagyon hosszú ideig hagyták őket továbbutazni Nyugat felé, és "nem éppen vendégszeretően" bántak velük.
A Süddeutsche Zeitung Európa problémája címmel közölte pénteki számában Stefan Kornelius kommentárját, amely szerint "aljas" túlzás, hogy a menekültválság német probléma, és Orbán ezzel a kijelentéssel csak olajat önt a tűzre és felerősíti a félelmeket.

A helyzet elmérgesedése megnehezíti az egységes európai menekültpolitika kialakítását - tette hozzá a szerző, kiemelve, hogy mindenfajta értékeléstől mentesen meg kell állapítani, hogy az EU mélyen megosztott a menekültügyben, ezért a legfontosabb a vita csillapítása.
A Handelsblatt Orbán úr megvezeti Európát címmel közölte Hans-Peter Siebenhaar kommentárját, aki kiemelte, hogy a magyar miniszterelnök bankjegykiadó automatának tekinti az Európai Uniót, "fütyül a közös menekültpolitikára és az értékközösségre", és kivonja magát a felelősség alól.

Álláspontja "hideg számításon alapuló provokáció", célja pedig "Európa megosztása és az Angela Merkel vezette német kormány megvezetése az EU-ban" - írta az üzleti lap szerzője.

Hozzátette: valójában "szégyen Magyarország számára, hogy alig vannak menekültek, akik maradni akarnak a magyarok országában".

Hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor a nyugati szomszédok kárára folytatja politikáját, hiszen a "rossz ellátás, a szörnyűséges higiéniai körülmények és a hatóságok ellenséges hozzáállása" révén "el akarja űzni" a menekülteket Ausztriába, Németországba és Svájcba.

"A szégyenletes magyarországi állapotok megmutatják, milyen cinikus menekültügyi politikát lehet folytatni egy uniós tagállamban" - írta a Handelsblatt szerzője.
A ZDF a heute.de című hírportálján Orbán: a menekültválság német probléma címmel közölte brüsszeli keltezéssel Anne Gellinek írását, aki egyebek között kifejtette: "az biztos, hogy az Európa-ellenes" magyar miniszterelnök nem azért megy Brüsszelbe, hogy segítséget kérjen vagy hagyja magát bírálni.

"Nem, a magyar férfiú azért jött, hogy az EU fejére olvasson" - tette hozzá, megjegyezve, hogy Orbánon "nyomokban sem tapasztalható együttérzés a menekültekkel".

Címkék: Magyarország, sajtó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére