Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Szeptember 07. 21:47, péntek | Helyi
Forrás: Horváth Lilla

Kulisszák mögött a Nemzeti Színházban

Kulisszák mögött a Nemzeti Színházban

A Győri Nemzeti Színház szeptember 13.-án harmadik alkalommal rendezi meg a „Kulisszák mögött” című programsorozatot, amelynek keretében a nézők betekintést nyerhetnek a színház varázslatos világába.


A programsorozat arra hivatott, hogy betekintést nyújtson a színház varázslatába és a nézők megismerkedjenek a színházi élet mindennapjaival, egy előadás előkészületeivel, technikai háttérrel és minden egyéb dologgal, amit a színház kemény munka árán nyújthat a nézőnek. Az ősztől kezdődő évadban már a felújítottszínpadokon játszhatják a darabokat a színház művészei.


Forgács Péter nyilatkozott a felújításról, amelyre már régóta várt a Színház.


„1978 óta rekonstruálás nélkül üzemel a Színház, egy alapos felújításra 10 évenként szükség lenne, sajnos azonban ez idáig váratott magára. A teljes színpad felülete valamit az alatta lévő színpadtechnika is ki lett cserélve, a felújításhoz a Széchenyi Egyetem szakvéleményét kértük, a kivitelezést pedig a közbeszerzési pályázat alapján a Győri Ipartechnikai Kft. nyerte meg. Asztalos, festői, technikai és gépészeti újítások történtek az épületben, összesen 56 millió forintba került ez a beruházás.


A rendezvény szervezői minden évben igyekeznek valami újdonságot, meglepetést csempészni a programba. Három turnust indítanak a nap folyamán „kulisszajárás” címen, akik betekintést nyerhetnek a színfalak mögé, a látogatók a próbákra is bemehetnek, így megnézhetik hogyan „készül” el a Zorba című balettelőadás vagy éppen az Antigóné című színdarab. A „Győrbeugró” improvizációs játék nagy sikerére való tekintettel nem maradhatott ki a programból, sőt néhány vállalkozó szellemű látogató be is kapcsolódhat a színjátékba, emellett a szinkronshow-ra is várnak majd olyan bátor jelentkezőket, akik kipróbálnák magukat valamilyen híres amerikai színész magyar hangjaként. A színpadtechnikai bemutatóról Molnár Tamás műszaki vezető nyilatkozott:


„Ahogy a Hold, úgy a színház is mindig csak egy oldalát engedi látni a közönségnek. A fényeset, kivilágítottat, csillogót, amelyben a művészek megjelennek, amit a nézőtérről látni. Most lehetőség lesz megnézni a rejtett és valóban sötét, feketére festett oldalt is. Be lehet tekinteni a színfalak mögé, megnézni, hogy mi mitől (kiktől) mozog, látszik, hallatszik. Azután majd el kell felejteni mindent, hogy megint csak a látszat a művészet, a színjáték maradjon, a színház igazi varázsa- a Hold, akarom mondani a színház világos oldala.”


A szabadtéri programok ingyenesek lesznek ide nem kell regisztrálni, így akinek kedve szottyan egy kis pörkölthöz vagy fröccshöz, szeretettel várják őt a színház előtti téren. Természetesen a kulináris élmény mellé stílszerűen szabadtéri musicalkoncerttel készülnek a művészek. Emellett a jegyhez között Operettmánia is látható lesz egy óriási kivetítőn. Az új évad előadásait graffiti művészek fogják népszerűsíteni, műveiket szintén megcsodálhatják a helyszínen.


Regisztráció szükséges a kulisszajárásra, a beavató színházra, és a drámajátékra, amelyet személyesen a szervezésen vagy e-mailben lehet elküldeni szeptember 7.-én 09.00-tól. Előzetes bejelentkezés nem lehetséges. Az Operettmániára a jegyek 2000 forintos áron kaphatók a színházi jegypénztárakban.

Fotó: Gombás Ákos

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense