Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. December 10. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

Különleges kiállítás nyílik Győrben

Különleges kiállítás nyílik Győrben

Nyolc évtized otthonai Győr-Moson-Sopron megye lakóépületei 1910–1990 címmel nyílik kiállítás az Esterházy-palotában.

A kiállítás megtekinthető: 2016. december 17 – 2017. január 22.-ig, hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óra között.

Az idei kiállításon Győr-Moson-Sopron megye 1910–1990 között épült lakóépületeit, lakótelepeit mutatják be. A 20. század elején az építészet új kihívás előtt állt: rengeteg embernek hiányzott a méltó és egészséges otthon. A lakásínség a korábban használt építészeti eszközökkel és beruházói gyakorlattal már nem volt kezelhető: az építészek a kísérletezés útjára léptek. Az állam, a városok és az ipari üzemek tulajdonosai pedig jó esetben felismerték szociális felelősségüket, és egyre többet tettek a méltó lakhatás körülményeinek megteremtéséért. 1945 után a központosított tervezőirodák és kivitelezővállalatok próbálták az igényesség, gazdaságosság és tömegesség hármas szempontjának kompromisszumait keresni egészen az 1990-es fordulatig. Mindez a megyében sem történt másképp. E rendkívül sokrétű témában a példák válogatásának fő szempontja az volt, hogy minden korszakból egy-egy jellegzetes épületet vagy épületegyüttest tudjanak bemutatni. Olyan országosan ismert példák is láthatóak, mint a győri ágyúgyári munkástelep, a két világháború közti soproni modern társasházak vagy az utolsó megyei házgyári lakótelep, Győr-Marcalváros I. üteme. Bemutatják azt a léptékváltást, amelynek során hatalmas méretű lakóházakkal épül tovább Győr városközpontja. A családi házas beépítések közül megjelennek többek között a század első felének szükséglakásai, a hatvanas évek kockaházai, és végül a Jurcsik Károly tervezte győri paneles lakóegyüttes is.

A „kompakt” méretű kiállításon archív fotók mellett digitalizált eredeti tervek is szerepelnek. Az anyag gerincét azonban mégis az erre az alkalomra készített légifelvételek, valamint Schmal Fülöp művészi igényességű fényképei adják, illetve Katharina Rothers és Szolnoki József két megyei „kockaházról” szóló anyaga is fontos része a tárlatnak.

Címkék: győr, kiállítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.