Városlista
2021. október 22, péntek - Előd

Hírek

2010. Március 01. 14:58, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Különleges felfedezés

Különleges felfedezés

Egyiptomi archeológusok megtalálták annak a fáraónak a hatalmas szobormaradványát, aki a múlt héten nyilvánosságra hozott DNS-tesztek alapján Tutankhamon nagyapja volt. Minderről vasárnap számoltak be a kairói hatóságok. A régészek III

A szakemberek szerint a fej egy hatalmas vörös gránit szobor része volt. Az alkotás mellkasán összefont karokkal ábrázolhatta a fáraót, kezeiben pedig a királyi jelvények voltak. Az elmúlt években a régészek több vörös gránit szoborra, illetve szobortöredékre is rábukkantak III. Amenhotep halotti templomának romjai között Luxortól nem messze.

III. Amenhotep időszámításunk előtt 1390 és 1352 között állt Egyiptom élén. A február 17-én nyilvánosságra hozott kutatási eredmények szerint ő volt Tutankhamon, a 19 éves korában elhunyt fáraó nagyapja. A tudósok mindezt a Tutankhamon múmiáján elvégzett DNS-tesztek alapján állítják. A fiatalon elhunyt uralkodó jelentéktelen fáraó volt. Ám Tutankhamon sírkamráját szinte érintetlenül találták meg a régészek. Emiatt lett világhírű az Újbirodalom XVIII. dinasztiájának uralkodója.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 22. 18:04, péntek | Belföld

Rátámadt a gyermekfelügyelőre a fiú, mert nem kapott cigit

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy fiatalkorú fiú ellen a Kecskeméti Járási Ügyészség.

2021. Október 22. 15:04, péntek | Belföld

Jó minőségű, de kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidéken

Jó minőségű, de a vártnál kevesebb szőlő termett a szekszárdi borvidék szekszárdi területein a nyári hőség és a kevés csapadék hatására.

2021. Október 22. 14:03, péntek | Belföld

Magyar filmek 1896-2021 címmel jelent meg filmtörténeti lexikon

A magyar filmkultúra 125 évének legfontosabb produkcióit ismerteti a Magyar filmek 1896-2021 című lexikon, amely a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kiadásában jelent meg.

2021. Október 22. 12:01, péntek | Belföld

Az arckrémek után a hajápolókat ellenőrzik

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából ellenőrzik, hogy a samponok, balzsamok, hajregeneráló készítmények és hajfestékek csomagolásán joggal szerepelnek-e a natúr, bio vagy vegán megjelölések.