Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Augusztus 22. 09:13, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Különlegességek az MR Zenei Együtteseinek programján

Különlegességek az MR Zenei Együtteseinek programján

Indul az MR Zenei Együttesek új évadja. A közmédia zenei együttesei, az MR Szimfonikusok, az MR Énekkar és az MR Gyermekkórus közszolgálati feladataik ellátása mellett saját rendezésű koncertekkel, koncertsorozatokkal és zenei különlegességekkel is jelentkeznek.

A szimfonikus zenekar örömmel vesz részt úgynevezett crossover koncerteken, ahol szívesen társul más műfajok képviselőivel. Így az MR Szimfonikusok az őszi szezonban, a Közmédia napján, szeptember 8-án lép színpadra élőben a Millenárison tíz magyar pop-rockegyüttessel és előadóval együtt.
"Az MR Szimfonikusok munkájának vannak biztos pillérei, a stúdiómunkák mellett a Budapesti Wagner-napok, a Márvány-terembeli kamarasorozatok. Ezek mellé olyan elemeket illesztettem, amelyek révén az évad programja kiegyensúlyozott lesz" - mondta el az MTI-nek a zenekar vezető karmestere, Vajda Gergely.
Ezek között két tematikus - három-három estéből álló - minisorozatot említett: a Beethoven pluszt és a Hangok és szimfóniák címűt. "Mindegyik programjába olyan darab is kerül, amely máshol nincsen. A Hangok és szimfóniák a zenekar felől nézi az énekegyütteseket, Britten Tavasz szimfóniájában például az MR Énekkar és az MR Gyermekkórus is szerepet kap, de Haydn oratóriuma, a Megváltó hét szava a keresztfán is méltó feladatot ad a kórusnak" - részletezte a karmester.
Ugyanakkor az Énekkar arcai című, ugyancsak háromrészes bérletben különböző kortárs művek a’capella megszólaltatásától Kodály egyházi ihletésű művein át a nagy klasszikus operakórusok előadásáig főszerep jut a kórusnak. A koncerteket Somos Csaba karigazgató vezényletével a Szent István-bazilikában és az Olasz Kulturális Intézetben hallgathatja meg a közönség.
"Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a gyermekeknek szóló programok is folytatódnak" - tette hozzá a karmester. Az óvodás korúakat az MTVA rádióstúdiójába várják, ahol már eddig is több mint 10 ezer gyermek ismerkedhetett a klasszikus zenével. "A felnőttek számára pedig folytatódik a Zenebeszéd. Műsorra tűzzük Stravinsky 100 éve komponált Tavaszi áldozatát, amely nemcsak a Beethoven plusz sorozatban hangzik el a Művészetek Palotájában, hanem a stúdióban is, ahol a darab jelentőségéről egy zenetörténész oldott stílusban szól" - mondta.
Vajda Gergely igen fontosnak tartja az együttműködést, így a Filharmónia Budapest rendezésében a Korunk Zenéje című sorozatot idén az MR Szimfonikus indítja szeptember 30-án - parádés programmal. "Először hangzik el Magyarországon Eötvös Péter Schiller, energische Schönheit című kompozíciója, ezen a koncerten az Olasz Kultúrintézetben Rivka Golani és Bársony Péter brácsaművészek a vendégeink. Két premierrel lépnek pódiumra: Hollós Máté Új mű két brácsára és zenekarra és Horváth Balázs Double Cadence avec deux Doubles című darabjával. Dargay Marcell Pacific 012-je valamint a saját, How című munkám, a Virginia Wolf Orlandójának témájára írt darab hangzik el" - tette hozzá.
Kétszer is alkalom nyílik stílusok találkozására, október 17-én Mozart A-dúr zongoraversenyét a kitűnő dzsesszista, Szakcsi Lakatos Béla játssza, a Magyar kultúra napján pedig Borbély Mihály kettősverseny tárogatóra és cimbalomra című műve ősbemutatóként szólal meg - fűzte hozzá Vajda Gergely. A bérleteken kívüli hangversenyek sorát az MR Zenei Együtteseinek karácsonyi hangversenye gyarapítja: Bach Magnificatja mellett Vaughan Williams Karácsonyi kantátája szólal meg.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma