Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Szeptember 14. 21:39, szerda | Helyi
Forrás: V

Kulturális örökség napjai

Kulturális örökség napjai

Szeptember 17-én és 18-án Győr-Moson-Sopron megyében sok érdekes programmal várják az érdeklődőket a kulturális örökség napjain.

Győrben az épített és a természeti értékeket mutatják be, Sopronban a múzeum színjátszó társulata eleveníti meg a történelmet, Sopronkövesden pedig több mint egy tucat helyszínen rendeznek programokat a kulturális örökség napjain, szeptember 17-én és 18-án.

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum szervezésében az Esterházy-palotában vasárnap délután három órától Ezerarcú műemlék címmel bemutatják az épületet. A 18. századi műemlék gróf Esterházy Gábor palotája volt, s 1997-ben lett az egykori Városi Művészeti Múzeum székhelye. (Részletes program ITT olvasható)
Csécs Teréz könyvtáros a műemlékvédelemről tart előadást a Rómer Flóristól Forster Gyuláig tartó időszakot felölelve. Később Xantus János világöröksége címmel a múzeum igazgatója, Grászli Bernadett beszél a győri Xantus-gyűjteményről, amely nemrég 18 kézírásos levéllel gazdagodott. Többségük az utazó tudós utolsó amerikai időszakában születtek. Az előadásban a levelek bemutatásával Xantus János természettudós-utazó Amerikában eltöltött éveit lehet megismerni.

Győrben szombaton tartják az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódó Nyitott templomok napját. Ezúttal a 375 éves győri Loyolai Szent Ignác bencés templom művészettörténeti értékeit mutatják be. A templomot a jezsuiták építtették 1634 és 1641 között a Dallos Miklós győri püspök által 1626-ban adományozott telken, a mai belvárosban, a Széchenyi téren. A kéttornyos templom Magyarország legkorábbi barokk stílusban emelt temploma.(Részletes program ITT olvasható)

Sopronban a Fabricius-ház régészeti kiállításának helyszínén szombaton este nyolc órakor az Ars Historica társulat hívja történelmi utazásra a résztvevőket. A Soproni Múzeum munkatársaiból és barátokból álló társulat az őskortól eleveníti meg a történelmet.
Vasárnap délelőtt Veress Ferenc művészettörténész vezetésével a Storno-műterembe lehet bepillantani. Az 1858-ban épült egykori tánctermet ifjabb Strono Ferenc alakíttatta át műteremmé, ahol a család gyűjteményének azokat a darabjait helyezte el, amelyek a belvárosi házukban nem fértek el, többek között műemléki felméréseket, restaurátori munkákkal kapcsolatos terveket és rajzokat.
Szombaton és vasárnap egész nap megtekinthetők lesznek az evangélikus síremlékek a Deák téri Lenck-villa kertjében. A síremlékre a régi evangélikus temető felszámolásakor, a 20. század elején figyeltek fel kutatók. A több évszázados polgári és nemesi síremlékeknek páratlan művészeti és műemléki értékük van, emiatt helytörténeti és a vallástörténeti kutatásokhoz is használhatók.
Sopronkövesden évek óta szinte az egész településen rendezik az eseményt. Az 1200 lakosú községben ezúttal is több mint egy tucat helyszínen lesznek koncertek, kiállítások, tárlatvezetések, lovas bemutatók, de régi kövesdi fotókat is bemutatnak majd - jelezte a település polgármestere.
Fülöp Zoltán elmondta, hogy a két nap alatt 18 kiállítás várja az érdeklődőket, egyebek mellett lesz fafaragó, lovaskocsi-, karikatúra-, orchidea- és legókiállítás.
Szombaton az Ágfalvi Fúvószenekar és a helyiek felvonulásával kezdődik a program, a piactéren aznap este pedig Nemes Szilvia és az Imágó Tánc Társulat a Buda Folk Banddel közösen táncházat rendez.
Vasárnap reggel az ausztriai Fülesre (Nikitsch) indul kerékpártúra. Később Kézről-kézre, szájról-szájra címmel népi játékokat és népdalokat tanítanak a legkisebbeknek, de lesz vályogtégla-készítés és mesesarok is. A Sopronkövesdi Templomi Kórus este hat órától ad koncertet a helyi templomban, majd szentmisét tartanak. Az esemény zárásaként az Alkotóházban a két nap alatt készített fotókat vetítik le.

Forrás: MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense