Városlista
2021. október 21, csütörtök - Orsolya

Hírek

2016. Szeptember 14. 21:39, szerda | Helyi
Forrás: V

Kulturális örökség napjai

Kulturális örökség napjai

Szeptember 17-én és 18-án Győr-Moson-Sopron megyében sok érdekes programmal várják az érdeklődőket a kulturális örökség napjain.

Győrben az épített és a természeti értékeket mutatják be, Sopronban a múzeum színjátszó társulata eleveníti meg a történelmet, Sopronkövesden pedig több mint egy tucat helyszínen rendeznek programokat a kulturális örökség napjain, szeptember 17-én és 18-án.

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum szervezésében az Esterházy-palotában vasárnap délután három órától Ezerarcú műemlék címmel bemutatják az épületet. A 18. századi műemlék gróf Esterházy Gábor palotája volt, s 1997-ben lett az egykori Városi Művészeti Múzeum székhelye. (Részletes program ITT olvasható)
Csécs Teréz könyvtáros a műemlékvédelemről tart előadást a Rómer Flóristól Forster Gyuláig tartó időszakot felölelve. Később Xantus János világöröksége címmel a múzeum igazgatója, Grászli Bernadett beszél a győri Xantus-gyűjteményről, amely nemrég 18 kézírásos levéllel gazdagodott. Többségük az utazó tudós utolsó amerikai időszakában születtek. Az előadásban a levelek bemutatásával Xantus János természettudós-utazó Amerikában eltöltött éveit lehet megismerni.

Győrben szombaton tartják az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódó Nyitott templomok napját. Ezúttal a 375 éves győri Loyolai Szent Ignác bencés templom művészettörténeti értékeit mutatják be. A templomot a jezsuiták építtették 1634 és 1641 között a Dallos Miklós győri püspök által 1626-ban adományozott telken, a mai belvárosban, a Széchenyi téren. A kéttornyos templom Magyarország legkorábbi barokk stílusban emelt temploma.(Részletes program ITT olvasható)

Sopronban a Fabricius-ház régészeti kiállításának helyszínén szombaton este nyolc órakor az Ars Historica társulat hívja történelmi utazásra a résztvevőket. A Soproni Múzeum munkatársaiból és barátokból álló társulat az őskortól eleveníti meg a történelmet.
Vasárnap délelőtt Veress Ferenc művészettörténész vezetésével a Storno-műterembe lehet bepillantani. Az 1858-ban épült egykori tánctermet ifjabb Strono Ferenc alakíttatta át műteremmé, ahol a család gyűjteményének azokat a darabjait helyezte el, amelyek a belvárosi házukban nem fértek el, többek között műemléki felméréseket, restaurátori munkákkal kapcsolatos terveket és rajzokat.
Szombaton és vasárnap egész nap megtekinthetők lesznek az evangélikus síremlékek a Deák téri Lenck-villa kertjében. A síremlékre a régi evangélikus temető felszámolásakor, a 20. század elején figyeltek fel kutatók. A több évszázados polgári és nemesi síremlékeknek páratlan művészeti és műemléki értékük van, emiatt helytörténeti és a vallástörténeti kutatásokhoz is használhatók.
Sopronkövesden évek óta szinte az egész településen rendezik az eseményt. Az 1200 lakosú községben ezúttal is több mint egy tucat helyszínen lesznek koncertek, kiállítások, tárlatvezetések, lovas bemutatók, de régi kövesdi fotókat is bemutatnak majd - jelezte a település polgármestere.
Fülöp Zoltán elmondta, hogy a két nap alatt 18 kiállítás várja az érdeklődőket, egyebek mellett lesz fafaragó, lovaskocsi-, karikatúra-, orchidea- és legókiállítás.
Szombaton az Ágfalvi Fúvószenekar és a helyiek felvonulásával kezdődik a program, a piactéren aznap este pedig Nemes Szilvia és az Imágó Tánc Társulat a Buda Folk Banddel közösen táncházat rendez.
Vasárnap reggel az ausztriai Fülesre (Nikitsch) indul kerékpártúra. Később Kézről-kézre, szájról-szájra címmel népi játékokat és népdalokat tanítanak a legkisebbeknek, de lesz vályogtégla-készítés és mesesarok is. A Sopronkövesdi Templomi Kórus este hat órától ad koncertet a helyi templomban, majd szentmisét tartanak. Az esemény zárásaként az Alkotóházban a két nap alatt készített fotókat vetítik le.

Forrás: MTI

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 12. 14:43, kedd | Helyi

Miben Mások A Mai Vidojátékok & Milyen Pozitív Hatásaik Vannak?

A konzol és PC játékok egyre nagyobb figyelmet kapnak a közéletben és a médiában is. Bizonyos szempontokból pedig a mai modern videójátékok nagyobb bevételekkel és magasabb elvárásokkal érkeznek, mint egyes mozifilmek. Egy-egy játék ped

2021. Október 07. 10:19, csütörtök | Helyi

Menő Munkahely Győrben!

A pápai központú ANDL Kft. győri üzletébe Kisgép SZERVIZES, és Kisgép ÉRTÉKESÍTŐ Álláslehetőséget hirdet!

2021. Szeptember 15. 14:37, szerda | Helyi

ATI- Ahol nem csak egy jogosítványt kapsz!

Mindannyian tudjuk, hogy a jogosítvány megszerzése egy életre szól. Nem csak a vezetés, mint tevékenység a lényeg, hanem hogy a felelősségtudat és az élmény együttesen legyen jelen már a tanulás folyamatában is.

2021. Szeptember 10. 18:05, péntek | Helyi

Kazán számítási kisokos

Ha kazánvásárlás előtt állunk, legtöbben rákeresünk az interneten a legfőbb tulajdonságokra a döntés megkönnyítése érdekében.