Városlista
2020. augusztus 8, szombat - László

Hírek

2016. Szeptember 29. 16:32, csütörtök | Helyi
Forrás: V-MTI

Kutatók éjszakája - Programok Győr-Moson-Sopron megyében

Kutatók éjszakája - Programok Győr-Moson-Sopron megyében

Győrben, Sopronban és Mosonmagyaróváron is több helyszínen lesznek programok pénteken, a Kutatók éjszakáján.

A Győr-Moson-Sopron megyei programkínálatban többek között tudományos és kémiai kísérletek, sportesemények, kiállítások, előadások szerepelnek.

A Széchenyi István Egyetem programjainak a győri campus, valamint a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kar és a Kossuth Lajos Gimnázium Öveges Laborja lesz a helyszíne - tájékoztatta az Egyetemi Szolgáltató Központ az MTI-t.
Pénteken több mint 40 előadás és hasonló számú kiegészítő program lesz az egyetemen. A közönség például az elektrontechnika fejlődéséről, az agyról és a tudatról, az ökológiai lábnyom-kalkulátorról vagy a biztosítási jog tényeiről és tévhiteiről hallhat tudományos előadást.

A győri egyetemi aulában bemutatják majd a 3D nyomtatást, a 3D tollat pedig ki is lehet próbálni, ahogy az Airbus-szimulátort. Várják a résztvevőket a tészta- és papírhídépítő-bajnokságra, műsebkészítésre, csillagfigyelésre. Kiskutatók akadályversenye címmel pedig tudományos vetélkedőn mérhetik össze tudását egy-egy osztály.

A mosonmagyaróvári Öveges Laborban szó lesz többek között érdekes természettudományi és látványos konyhai kísérletekről, a DNS-kimutatásról, a gyógynövényekről.

A Széchenyi István Egyetem és a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ közös rendezvényekkel is készül a Kutatók éjszakájára. A 3,5 kilométeres futóverseny rajtja este 6 órakor lesz. A Mobilis épületében este 6 órától kezdődik a kockatorna, vagyis Lego- robotok sport tematikájú bemutatója. Az esti programokat az olimpiai lánggyújtási technikákat és a sport fizikáját górcső alá véve kísérleti bemutatók zárják.
Keszthelyi Bernadett, a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. intézményi kapcsolatok vezetője hozzátette: a központ a Kutatók éjszakájával nyitja meg Sport és természettudomány című tematikus évét, kapcsolódva ahhoz, hogy a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál házigazdája Győr lesz. Ennek jegyében minden hónapban kiemelnek egy sportágat, ez most az atlétika.

A mosonmagyaróvári Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontban szintén számítanak a diákokra a Kutatók éjszakáján. Horváthné Pákozdi Emese elmondta: az iskolások tevékeny résztvevői lehetnek a tudományos kísérleteknek, kezükbe foghatnak olyan tárgyakat, amelyeket eddig nem lehetett, mint például egy mamutfogat. Az őselemekhez kapcsolódó feladatokat találtak ki, továbbá egy kémiai kísérletekkel átszőtt előadást hallhat majd a Futura közönsége pénteken.

Sopronban a Nyugat-magyarországi Egyetemen csaknem 50 program várja az érdeklődőket pénteken. A szervezők közlése szerint pénteken 17 órakor indulnak a programok: az egyetem látogatóközpontjában többek között Leonar3Do-bemutató, fafelismerés, műszeres favizsgálat és erőpróba, a kicsiket arcfestés és játszóház várja. Lesz esti tárlatvezetés az ország legrégebbi madártani gyűjteményében, munkába áll majd a minigatter is.

Az Erdőmérnöki Karon többek között a meteorológiai mérések és megfigyelések módszereibe lehet bepillantást nyerni, továbbá az érdeklődők megnézhetik az ásványkiállítást, a kémiai laborban pedig olyan kísérletekbe cseppenhetnek bele, amelyek a minket körülvevő világ megértéséhez is segítséget nyújtanak.
A Közgazdaságtudományi Karon Kalandozások az Európai Unióban címmel a kisebbeket kézműves foglalkozásokkal várják, míg az idősebbek kipróbálhatják tudásukat az unióról. A Simonyi Károly Kar laborjaiban a faipari lézeres megmunkálás kerül a középpontba, a látogatók névre szóló emléktárgyat készíthetnek. A résztvevőknek egy lézeres akadálypályán is át kell jutniuk és kincsekre bukkanhatnak.
Megmutatják majd a közönségnek azt is, hogyan kell vizsgálni a faanyagok teherbírását, kiderül, hogy kényelmesen ülünk-e a széken. Terveznek még bútortörés- és faanyagvizsgálatot, horgászati bemutatót. Elektronmikroszkópon keresztül pedig állatokat és növényeket lehet tanulmányozni közelről.
A Benedek Elek Pedagógiai Kar szervezésében a résztvevők tesztelhetik saját szociális kompetenciáikat, az eredmények kiértékeléséhez segítséget is adnak. Emellett a mese gyerekkorban betöltött szerepéről, valamint a Korán értelmezésén keresztül a háborúkról lesz egy előadás.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 27. 18:49, hétfő | Helyi

A Nemzeti Kutatási Felhő az amerikai egyetemek és IT óriások új, közös kezdeményezése

Új szintre lép a Felhő technológia felhasználása: számítástechnikai mamutcégek közös megállapodásra jutottak egyetemekkel.

2020. Július 27. 18:43, hétfő | Helyi

Mérföldkőhöz ért a Forrás –

Mérföldkőhöz ért a Forrás – Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése a Nyugat-Dunántúlon című, nagy népszerűségnek örvendő projektünk

2020. Július 17. 14:16, péntek | Helyi

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Forrás projekt - elkezdődtek a képzések...

2020. június végén elindultak az első képzések az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése Nyugat-Dunántúlon” című projektben.

2020. Június 24. 11:10, szerda | Helyi

Tudnivalók a különböző klíma típusokról

A klímaválasztás a minden korábbinál szélesebb kínálat ellenére sem egyszerű feladat.