Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Szeptember 29. 16:32, csütörtök | Helyi
Forrás: V-MTI

Kutatók éjszakája - Programok Győr-Moson-Sopron megyében

Kutatók éjszakája - Programok Győr-Moson-Sopron megyében

Győrben, Sopronban és Mosonmagyaróváron is több helyszínen lesznek programok pénteken, a Kutatók éjszakáján.

A Győr-Moson-Sopron megyei programkínálatban többek között tudományos és kémiai kísérletek, sportesemények, kiállítások, előadások szerepelnek.

A Széchenyi István Egyetem programjainak a győri campus, valamint a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kar és a Kossuth Lajos Gimnázium Öveges Laborja lesz a helyszíne - tájékoztatta az Egyetemi Szolgáltató Központ az MTI-t.
Pénteken több mint 40 előadás és hasonló számú kiegészítő program lesz az egyetemen. A közönség például az elektrontechnika fejlődéséről, az agyról és a tudatról, az ökológiai lábnyom-kalkulátorról vagy a biztosítási jog tényeiről és tévhiteiről hallhat tudományos előadást.

A győri egyetemi aulában bemutatják majd a 3D nyomtatást, a 3D tollat pedig ki is lehet próbálni, ahogy az Airbus-szimulátort. Várják a résztvevőket a tészta- és papírhídépítő-bajnokságra, műsebkészítésre, csillagfigyelésre. Kiskutatók akadályversenye címmel pedig tudományos vetélkedőn mérhetik össze tudását egy-egy osztály.

A mosonmagyaróvári Öveges Laborban szó lesz többek között érdekes természettudományi és látványos konyhai kísérletekről, a DNS-kimutatásról, a gyógynövényekről.

A Széchenyi István Egyetem és a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ közös rendezvényekkel is készül a Kutatók éjszakájára. A 3,5 kilométeres futóverseny rajtja este 6 órakor lesz. A Mobilis épületében este 6 órától kezdődik a kockatorna, vagyis Lego- robotok sport tematikájú bemutatója. Az esti programokat az olimpiai lánggyújtási technikákat és a sport fizikáját górcső alá véve kísérleti bemutatók zárják.
Keszthelyi Bernadett, a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. intézményi kapcsolatok vezetője hozzátette: a központ a Kutatók éjszakájával nyitja meg Sport és természettudomány című tematikus évét, kapcsolódva ahhoz, hogy a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál házigazdája Győr lesz. Ennek jegyében minden hónapban kiemelnek egy sportágat, ez most az atlétika.

A mosonmagyaróvári Futura Interaktív Természettudományi Élményközpontban szintén számítanak a diákokra a Kutatók éjszakáján. Horváthné Pákozdi Emese elmondta: az iskolások tevékeny résztvevői lehetnek a tudományos kísérleteknek, kezükbe foghatnak olyan tárgyakat, amelyeket eddig nem lehetett, mint például egy mamutfogat. Az őselemekhez kapcsolódó feladatokat találtak ki, továbbá egy kémiai kísérletekkel átszőtt előadást hallhat majd a Futura közönsége pénteken.

Sopronban a Nyugat-magyarországi Egyetemen csaknem 50 program várja az érdeklődőket pénteken. A szervezők közlése szerint pénteken 17 órakor indulnak a programok: az egyetem látogatóközpontjában többek között Leonar3Do-bemutató, fafelismerés, műszeres favizsgálat és erőpróba, a kicsiket arcfestés és játszóház várja. Lesz esti tárlatvezetés az ország legrégebbi madártani gyűjteményében, munkába áll majd a minigatter is.

Az Erdőmérnöki Karon többek között a meteorológiai mérések és megfigyelések módszereibe lehet bepillantást nyerni, továbbá az érdeklődők megnézhetik az ásványkiállítást, a kémiai laborban pedig olyan kísérletekbe cseppenhetnek bele, amelyek a minket körülvevő világ megértéséhez is segítséget nyújtanak.
A Közgazdaságtudományi Karon Kalandozások az Európai Unióban címmel a kisebbeket kézműves foglalkozásokkal várják, míg az idősebbek kipróbálhatják tudásukat az unióról. A Simonyi Károly Kar laborjaiban a faipari lézeres megmunkálás kerül a középpontba, a látogatók névre szóló emléktárgyat készíthetnek. A résztvevőknek egy lézeres akadálypályán is át kell jutniuk és kincsekre bukkanhatnak.
Megmutatják majd a közönségnek azt is, hogyan kell vizsgálni a faanyagok teherbírását, kiderül, hogy kényelmesen ülünk-e a széken. Terveznek még bútortörés- és faanyagvizsgálatot, horgászati bemutatót. Elektronmikroszkópon keresztül pedig állatokat és növényeket lehet tanulmányozni közelről.
A Benedek Elek Pedagógiai Kar szervezésében a résztvevők tesztelhetik saját szociális kompetenciáikat, az eredmények kiértékeléséhez segítséget is adnak. Emellett a mese gyerekkorban betöltött szerepéről, valamint a Korán értelmezésén keresztül a háborúkról lesz egy előadás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.