Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. December 30. 07:25, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Lavina: négyhavi mélyponton a svájci frankkal szemben

Lavina: négyhavi mélyponton a svájci frankkal szemben

40-50 százalékkal növekedett az elmúlt három hónapban azoknak a hiteleseknek a száma, akiknek 90 napon túli lejárt tartozásuk van - a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete szerint. Az érdekvédelmi szervezet arra számít: a svájci frank er

Szerda dél körül 224 forintot is adtak a svájci frankért a hazai piacon. Utoljára szeptemberben volt hasonlóan gyenge a magyar fizetőeszköz a frankhoz képest.

Elemzők szerint a következő napokban tartósan gyenge marad a forint, a Fitch Ratings Magyarországot leminősítő döntése miatt. Az alpesi deviza alig két hónap alatt majdnem 30 forinttal lett drágább, november elején még 195 forintot ért. A hitellel rendelkezők terhein némileg enyhít a devizahitelesek védelméről szóló nemrég elfogadott törvény. Eddig a bankok eladási árfolyamon váltották át a svájci frankot forintra, a törvény elfogadása óta viszont középárfolyamot kell alkalmazniuk.

- Ez már önmagában több ezer forintos megtakarítást jelenthet banktól függően egy havi törlesztőrészlet esetében. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ettől az árfolyam befixálódik, mert még ugyanúgy mozog csupán annyi, hogy egy kedvezőbb aktuális árfolyamon kerül konvertálásra a forint svájci frankra - jelentette ki Taraczky Andrej, a Buda-Cash Brókerház Zrt. devizaüzletág-vezetője.

A középárfolyam bevezetése után a törlesztőrészletek emelkedése egyes szakértői számítások szerint nem viszi majd el az adócsökkentésből származó többletjövedelmet. A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete azonban kevésnek tartja az eddig meghozott kormányzati intézkedéseket. Irodájukat egyre többen keresik fel, mert nem tudják fizetni a kölcsönt.

- Nagyon dinamikus a növekedés, körülbelül 40-50 százalékot mutatnak a statisztikáink. A hozzánk forduló ügyfelek megkeresése által látjuk a problémát. A jövő év az ő számukra úgy fog kezdődni, hogy egy felmondott hitellel fognak bírni - mondta a hírTV-nek Lénárt Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesületének főtitkára.

Az egyesület szerint csak a hitelkamatok drasztikus csökkentésével lehetne megmenteni a svájci frankban eladósodottakat. A legtöbb probléma még mindig a lakáshiteleseknél van, de egyre több a bedőlt gépjárműhitel is. (rá)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár