Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2010. November 12. 10:15, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Lavinát indíthat el megyénkből Ausztria felé a munkaerőpiaci határnyitás

Lavinát indíthat el megyénkből Ausztria felé a munkaerőpiaci határnyitás

Tömegével vállalhatnak munkát Ausztriában a Győr-Moson-Sopron megyeiek 2011 májusa után, amikortól az új Európai Uniós tagállamok állampolgárai is korlátozás nélkül helyezkedhetnek el az osztrák munkaerőpiacon. Míg nyugati szomszédu

Közel 150 ezer nyugat-dunántúli vállal most is munkát Ausztriában, jelentős részük, elsősorban a válság kirobbanása óta, feketén.

- Rengetegen várják, hogy megnyíljon a munkaerőpiac előtt a határ.

- És mit várnak ettől az emberek?

- Jobb életet, több pénzt, mert hát itt most nem lehet megélni - így a mosonmagyaróvári Talabér Tamás.

A magyarok főképp a vendéglátásban, az építőiparban és az agráriumban igyekeznek elhelyezkedni, de a legális munkaerőpiacon korlátozottak a lehetőségek - mondják azok, akik már szerencsét próbáltak Ausztriában.

Talabér Tamás: "Van kinn lehetőség, munka bőven, csak nem ad Ausztria vagy Németország engedélyt. Megvan, hogy milyen szakmákra ad, a hiányszakmákra, mint például a mezőgazdaságban is adnak, de nem mindenre. Hiába a jó kereset, nem adnak munkavállalásit, és ezért inkább sokan feketén dolgoznak."

A hiányszakmákban dolgozók kiáramlásától tart a regionális munkaügyi központ vezetője is.

Rimányiné Somogyi Szilvia főigazgató, Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Hivatal:

"Ez minket érint a legkeményebben, hiszen itt ingázással is lehet Ausztriába menni, és köztudott, hogy sokkal magasabbak a bérek. A probléma, hogy ugyanazok a hiányszakmák itt nálunk, mint Ausztriában, és ugyanúgy, ahogy mi, a minőségi munkaerőt keresik. Ezért fog ez gondot okozni."

A határ melletti Mosonmagyaróváron sokan úgy vélik, a májusi piacnyitás ellenére egyre több munkavállalónak megéri majd itthon maradni.

Budavári Zsolt: "Azért viszonylag sok munkahely van itt, meg hát az ipari parkban is nyílik majd új üzem. Ez viszonylag sok embert fog felvenni, gondolom én, de igazából úgy részleteket nem tudunk."

Mosonmagyaróvár polgármestere szerint nemcsak munkaerő- elvándorlással, de újonnan érkező dolgozókkal is számolniuk kell, akik az ország keleti részéből veszik majd célba a határ melletti várost.

Nagy István polgármester, Mosonmagyaróvár, Fidesz-KDNP:

"A város beruház egy munkásszállóba, kialakít egy olyan szállást, amit az ország távolabbi részéből érkezők első állomásként kezelhetnek, és később a város indít egy szociális lakásépítési programot, hogy legyen honnét startolni a munkavállalóknak, akik hozzánk érkeznek."

Nemcsak hazánkban, de Ausztriában is tartanak a munkaerőpiac megnyitásától: az osztrákok például saját minimálbérüket terjesztenék ki minden munkavállalóra, és igen szigorú fellépést terveznek az ezer eurós értékhatár alatt fizető cégekkel szemben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 09:16, szombat | Helyi

Öt év után nyerhet újra BL döntőt a Győri Audi ETO KC csapata

Sorsoltak a női kézilabda Bajnokok Ligájában.

2024. Május 11. 08:14, szombat | Helyi

Mitől vidám a Vidám Paradicsom?

Üdv a paradicsomban! – így köszöntötte stábunkat Balogh Imre Csaba a Greencoop Hungary Kft. ügyvezetője.

2024. Május 11. 07:11, szombat | Helyi

Egyedülálló vizsgálatot végeznek a Széchenyi István Egyetem munkatársai

Igazi kuriózum az a vizsgálat, amelyet a győri Széchenyi István Egyetem Építőanyag- és Szerkezetvizsgáló Laboratóriumában végeznek az intézmény munkatársai.

2024. Május 10. 09:11, péntek | Helyi

Tovább tarthat az utazás, folytatódik a győri vasútvonal felújítása

Herceghalom és Bicske között folytatódnak péntektől a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonal felújításának tavaszi utómunkálatai – közölte a MÁV honlapján.