Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. December 27. 16:00, kedd | Helyi
Forrás: HírTv

Áldás az újborra: rekordtermést várnak a pannonhalmi borosgazdák

Áldás az újborra: rekordtermést várnak a pannonhalmi borosgazdák

A kiváló időjárás miatt rekordmennyiségű és minőségű bortermést várnak a szőlősgazdák. A meleg ősznek köszönhetően jó az idei évjárat, és magasak lesznek a mustfokok is.

Az idén 2,5 millió hektoliter bor kerül a hazai pincékbe. A Győr melletti, pannonhalmi apátsági pincészet a tavalyi 100 ezer literhez képest 280 ezer palack vörös és fehérbort állít elő idén. A környék borászai úgy vélik, a kommersz italok gyártása és forgalmazása jelentősen átrendeződik a november elsején hatályba lépett 50 százalékos jövedékiadó-emelés miatt, ami növelheti a hazai sör- és borfogyasztást - számol be a Hír TV.

"Áldd meg ezt a bort, amelyet Szent János apostol tiszteletére iszunk meg. Engedd, hogy megtapasztaljuk, te vagy az Isten, aki az ember szívét megvidámítod" - fogalmazott Várszegi Asztrik főapát. Pannonhalmára 150 környékbeli gazda hozta el a borát, hogy áldást kérjen az idei termésre. A jókívánságokra tavaly is nagy szükség volt, mivel a bevételkiesés nem jelenhetett meg az árakban, a pincék évek óta még az inflációból származó árnövekedést sem érvényesítik, mert attól tartanak, hogy ezáltal piacot veszítenek.

Daloltak, jó volt a kedve a nyúli bortermelőknek. Nem hallgattak a szocialista kormányokra, és kivágás helyett 100 hektárnyi tőkét újratelepítettek, így húsz százalékkal nőtt a minőségi szőlőültetvények aránya. A palackok negyede mégis külföldi exportra megy, mert itthon sokkal többen fogyasztják az olcsóbb és gyengébb minőségű import borokat.

Liptai Zsolt főborász, Apátsági Pincészet, Pannonhalma: "Az árszint az nagyon sokban meghatározó, és főleg az olcsóbb árfekvésű, kimondhatjuk, hogy szerényebb minőséget képviselő boroknál nagyobb a beáramló borok mennyisége, és azt is el kell mondani, hogy ebben a szegmensben néha nem is volt elég az országban, úgyhogy ezen nagyon meglepődni nem kell. Kétségtelen, hogy oda kell figyelni, vitathatatlan, hogy a különböző borvidékek megpróbálnak ez ellen tenni a különböző minőségi és eredetvédelmi szabályozással."

A kommersz italok november elsejei, 50 %-os jövedéki adóemelése után egyelőre nem csökkent hazánkban a szeszesital fogyasztása, csak a vásárlók más termékek után néztek.

Barabás Attila vezérigazgató, Győri Likőrgyár Zrt.: "A szeszes ital felől elfordul sör, bor irányába a fogyasztó, megnézi, hogy árérték arányban hol tudja olcsóbban megvenni azt az alkoholtartalmú italt, és bizony-bizony feltételezhető, hogy a bor irányába történik egy elfordulás. És sajnos az ember azt mondaná, hogy akkor fogy a magyar bor, de vélhetően az olcsóbb import bor, olasz import bor forgalma fog megnövekedni, amiből jövedéki adóbevétel nincs."

Újra meghirdették a magyar borok népszerűsítésére kiírt pályázatot, amelynek segítségével a hazai borok, borászok, és borkultúra kap támogatást. A Bormarketing Bizottság döntése alapján 125 millió forint áll a pályázók rendelkezésére. A vissza nem térítendő utófinanszírozású támogatás mértéke akár 70 százalék is lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:13, csütörtök | Helyi

Ezüstérmesek lettek a győri hallgatók a regattaversenyen

Először szerveztek hazánkban ilyen jellegű megméretettést egyetemistáknak.

2024. Május 02. 08:16, csütörtök | Helyi

Leolvassák a vízórákat

Több településen is dolgoznak majd a Pannon-Víz szakemberei.

2024. Május 02. 07:13, csütörtök | Helyi

Ingyenesen vagy nyomott áron nézhet kiváló magyar filmeket egy hétig

Idén egy hétig tart a magyar film napja.

2024. Május 01. 09:16, szerda | Helyi

Gyönyörű autókon legeltetné a szemét? Az ETO parknál megteheti! – Galériás cikk!

Minden hónap utolsó szombatján benzingőzzel és autóimádók elismerő sóhajával telik meg a győri ETO park parkolója: amerikai autók szerelemesei gyűlnek össze.