Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. November 08. 15:10, szerda | Belföld
Forrás: mti

Lebukott egy illegális motorolaj-kereskedő cégláncolat

Lebukott egy illegális motorolaj-kereskedő cégláncolat

Illegális motorolaj-kereskedő cégláncolatot számolt fel a NAV, az elkövetők csaknem 400 millió forint általános forgalmi adót (áfa) nem vallottak be, illetve nem fizettek be az állami költségvetésbe

- mondta Vankó László dandártábornok, az adóhatóság bűnügyi főigazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

A feketepiaci hálózat Ausztriából szerzett be eredeti motorolajtermékeket, amelyeket belföldi nagykereskedőknek adtak el. Az áfát úgy csalták el, hogy cégláncolatot hoztak létre, amelynek tagjai fiktív számlázással fedezték az ügyletet - ismertette a főigazgató.

A NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának nyomozói szeptember végén Budapesten és öt megyében, összesen 27 helyszínen tartottak házkutatásokat. A négy gyanúsított közül kettő előzetes letartóztatását elrendelte a bíróság.

Az akció során mintegy 250 millió forint értékben ingatlanokat, gépjárműveket, készpénzt és bankszámlákat foglaltak le, illetve zároltak, jelentős mennyiségű árukészletet is kivontak a bűnszervezet raktárából - mondta Vankó László.

A fő gyanúsítottnál hatástalanított gépfegyvert, lőszert és hangtompítót is találtak, ezért a rendőrséget is értesítették.

Vankó László elmondta: a feketepiaci céghálózatról információk jutottak el az adóhatósághoz, a jelenleg is folyamatban lévő nyomozás idén januárban kezdődött.

A büntetőeljárás üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult.

A NAV bűnügyi főigazgatója hangsúlyozta, egyebek mellett azért is tekintik fontos célnak az adócsalás kiszűrését a gazdaságból, mert úgy látják, hogy a megtisztított ágazatokban a bűnszervezetek helyére jellemzően legális tevékenységet végző vállalkozások juthatnak be.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: adataik szerint a hazai kenőanyagpiac 60-70 ezer tonnára tehető éves szinten, ennek mintegy kétharmadát a szövetség tagvállalatai forgalmazzák Magyarországon.

Kiemelte, a becslések szerint a felszámolt céghálózat által lebonyolított ügyletek körülbelül a 10 százalékát jelenthetik a hazai éves gépjárműmotorolaj értékesítésnek, így a feketepiaci szereplők kiiktatásának érezhető hatása lesz a legális piaci szereplők számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni