Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Július 06. 06:45, péntek | Belföld

Lecsapott a NAV Budapest bulinegyedére

Lecsapott a NAV Budapest bulinegyedére

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési akciója egy héten át tartott a főváros nagy forgalmú szórakoztató negyedeiben, vendéglátóhelyein és vásárcsarnokaiban.

A hivatal munkatársai minden negyedik ellenőrzött vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot. A NAV-ellenőrök és a pénzügyőrök mellett a Rendőrség és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felügyelői is megjelentek a budapesti helyszíneken.

A júniusi egyhetes fővárosi ellenőrzéssorozatban több mint 3 ezer ellenőrzést végzett a NAV, ami főként az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak ítélt vállalkozásokat érintette. Nem maradtak ki a vendéglátóegységek, ajándékboltokat, piacokon és vásárcsarnokokban működő vállalkozások és a személyszállítók sem.

Az ellenőrök elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését, a foglalkoztatottak bejelentését és a készpénzkészletet, a pénzügyőrök pedig a jövedéki termékek forgalmazását vizsgálták.

A VI. és VII. kerületben ellenőrzött vendéglátóhelyek háromnegyedében súlyos jövedéki szabálytalanságokat tapasztaltak a pénzügyőrök, akiknek mobil laboratórium segített az elemzésben. Sok esetben találtak zárjegy nélküli, „pancsolt”, vagy az előírtnál lényegesen kisebb alkoholfokú szeszes italt. Mintegy 120 liter alkoholos italt le is foglaltak.

A Nébih szakembereinek minden második ellenőrzése élelmiszerbiztonsági szabálytalanságot tárt fel, ezért több esetben a helyszínen megsemmisítettek lejárt szavatosságú söröket, valamint élelmiszerjelölési, illetve nyomonkövetési jogsértések miatt zároltak mintegy 100 liter borászati terméket és alkoholos italt. Súlyos élelmiszer-higiéniai jogsértések miatt azonnali hatállyal megtiltották a vendéglátóipari termékek előállítását és forgalomba hozatalát három egységben, és mintegy 130 kilogramm húst és „tenger gyümölcseit” vontak ki a forgalomból jelöletlenség vagy lejárt szavatosság miatt.

A vizsgálatok idején, az ellenőrzések hírére a nyugtaszám és a bevétel is jócskán meghaladta az egyébként megszokottat. A NAV adatai szerint volt több olyan kereskedő, akinek több mint háromszorosára növekedett a bevétele az akció hetében, sőt, volt olyan bár, amely a heti átlagos 1 milliós bevétele ellenére az előre meghirdetett akció hetében 14 millió forint forgalmat rögzített.

Mintegy 50 kocsmánál legalább másfélszeres mértékű bevétel-növekedés volt kimutatható, az ellenőrzéssorozat lezárása után azonban az összes gazdálkodónak visszaesett a forgalma a korábbi, vagy még annál is alacsonyabb szintre. Az ilyen vállalkozások számíthatnak a NAV visszatérő ellenőrzéseire. Összesen mintegy 120 millió forint mulasztási bírság kiszabására kell számítaniuk a szabálytalankodóknak.

Forrás: origo.hu

Képek: Illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő