Városlista
2020. november 28, szombat - Stefánia

Hírek

2011. November 18. 14:05, péntek | Sport
Forrás: mno.hu/MTI

Legalább négy érmet akarnak a kajak-kenusok

Legalább négy érmet akarnak a kajak-kenusok

Minimum négy érmet, köztük két aranyat szeretnének nyerni a jövő évi londoni olimpián a magyar kajak-kenusok.

Hangzott el a magyar szövetség (MMKSZ) pénteki sajtótájékoztatóján, amelyet 250 nappal a 2012-es játékok rajtja előtt rendeztek.

Baráth Etele elnök úgy fogalmazott: ő kissé szerénynek tartja Borkai Zsoltnak, a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőjének három aranyérmes várakozását, szerinte csapatszinten hat elsőség a reális cél, az ő sportáguk pedig legalább két első, valamint egy-egy második és harmadik helyet, valamint 30 ötkarikás pontot céloz meg a brit fővárosban.

Schmidt Gábor főtitkár elmondta: a jövő májusi, poznani pótkvalifikációs versenyen a meglévő 14 mellé még szeretnének kvótákat gyűjteni, elsősorban a kenus szakágban. Ennek érdekében a C-2 1000 m-es számmal kiemelten foglalkoznak: október elején 13 versenyzővel külön edzőtáborba vonultak, mára pedig hat sportoló – Sáfrán Mátyás, Nagy Péter, Varga Dávid, Kozmann György, Vasbányai Henrik és Németh Szabolcs – maradt, aki eséllyel pályázik majd arra, hogy induljon a lengyelországi regattán, ahol ebben a számban csak az első hely ér majd kvótát.

Storcz Botond szövetségi kapitány arról beszélt, hogy a válogatási elveket elfogadták, a C-1 1000 méteren olimpiai címvédő Vajda Attila részleges védettséget élvez (elég a júniusi válogatón győznie, s máris londoni csapattag), míg női kajakban az 500 méter egyes, férfi kajakban pedig az 1000 méter páros és négyes szám élvez prioritást. Ez előbbi esetben azt jelenti, hogy először egyesben dől majd el, ki lesz az ötkarikás induló, ezután jöhet a páros és a négyes kijelölése. Aki egyesben indul, az nem indulhat párosban, de a duplázás megengedett (a triplázás csak különleges esetben jöhet szóba, miután most már a K-1 200 m is olimpiai szám). A férfiaknál fontos alapelv, hogy a K-2 1000 m-en induló egység tagjai nem ülhetnek be a négyes hajóba.

Az edzőtáborok már zajlanak, az olimpiáig tartó munka ütemterve elkészült, bár a főtitkár jelezte: azt még nem tudják, hogy a felkészülést milyen forrásból fedezik majd. Elhangzott még, hogy a szövetségben meghatározták a jövő évi, valamint a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpiáig tartó időszak stratégiáját.

A szövetségi kapitányokat (Storczot és az utánpótlást irányító Hüttner Csabát) megerősítették posztjukon, ezzel együtt Schmidt Gábor a szakmai igazgatói feladatok közül néhánynak a felelőse lett, a londoni játékok utánig összehangolja a szervezési, és kézben tartja a szakmai stratégiát. Angyal Zoltán volt szövetségi kapitány Storcz irányítása mellett mint szövetségi edző személyesen vezeti a férfi kajak olimpiai B keret központosított felkészülését. A keretben olyan versenyzők kaptak helyet, aki közül többen ott lehetnek már a jövő évi játékokon is, de biztosan a gerincét fogják alkotni a Rióra készülő férfi kajakos válogatott keretnek.

Címkék: arany, kajak, kenu, london, olimpia

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 25. 20:08, szerda | Sport

Szeretnénk bebizonyítani, hogy van helyünk a férfiak között

Vogelék a Kanári-szigeteken zárják a szezont.

2020. November 21. 14:00, szombat | Sport

Csomós Mixi: Egyszer fent, egyszer lent

Csomós Mixi és Nagy Attila számára egy igazi hullámvasút lett a II. Rally Hungary. A nyíregyházi ERC futamról Csomós Mixi számolt be.

2020. November 17. 12:08, kedd | Sport

Rally: A kategória győzelemnek nagyon örülünk!

Kilenc gyors, bő 120 versenykilométer van Kronome Ákos, és Pásztor Tamás mögött a III. Nyíregyháza Rally után.

2020. November 17. 06:36, kedd | Sport

Rally: Ha kalandok árán is, de sikeresen célba értünk!

Tizenhat gyors, majd 200 versenykilométer után a Juhász Csaba - Juhász Zsolt, azaz a „Juhász Tesók” sikeresen célba értek a II. Rally Hungary-n.