Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Február 27. 14:58, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Lemond a pápa - Könnyekkel és éljenezve búcsúztak a hívők XVI. Benedektől

Lemond a pápa - Könnyekkel és éljenezve búcsúztak a hívők XVI. Benedektől

Alapvetően pozitív érzelmekkel nyilatkoztak szerdán a sajtónak a Szent Péter téren összegyűlt hívők, akik a távozó XVI. Benedek legutolsó általános audienciáján vettek részt, köztük a Rómába érkezett nagyváradi zarándokok is.


"Jó érzés volt látni az emberek arcán a meghatódottságot és a pápához való ragaszkodást. XVI. Benedek távozása szomorú esemény, mégis tömeges ünneppé vált, mivel utolsó szavaival is megerősítette hitükben az embereket!" - mondta Kovács Ferenc Zsolt, a nagyváradi egyházmegye irodaigazgatója Rómában az MTI-nek.
A Böcskei László püspök vezetésével Nagyváradról érkezett 35 fős zarándokcsoport nem tudta, hogy régóta tervezett római útja az egyházfő lemondásával fog egybeesni. A csoport tagjainak többsége első alkalommal járt Rómában, és nem sajnált kora reggeltől a Szent Péter téren várakozni, hogy "jó helyről, közelről lássa a pápát".
Egyedül azért aggódtak, hogy a konklávé közeledte miatt nem fogják tudni látni a pápa lemondása nyomán bezárt Sixtus-kápolnát.
A 44 éves Maria és férje Milánóból éjszaka vonattal utazott Rómába, hogy elköszönhessen XVI. Benedektől. "Amikor meghallottam, hogy lemond, önmagamban gyengeséggel vádoltam meg. Azóta megértettem, hogy saját korlátait elismerve, alázatból vonul vissza" - hangoztatta az olasz sajtónak.
Az évtizedek óta a Vatikánban dolgozó Cesare Tassi nem titkolta, hogy könnyekig meghatódott XVI. Benedek utolsó nyilvános fellépésén. "Bíboros kora óta ismerem, hiányozni fog" - mondta. Tassi rendkívüli munkahelyet tölt be: az utolsó négy konklávén ő gyújtotta be a Sixtus-kápolna kályháját, amelyben a pápaválasztó bíborosok szavazócéduláit égetik el.
A Szent Péter téren összegyűlt százötvenezres tömegben volt, aki fájdalmát hangoztatta a pápa távozása miatt, mások szerint XVI. Benedek nem félt megmutatni, hogy az egyházfő is ember. "Szomorúak vagyunk, hogy utoljára látjuk" - ismételték a Szent Péter térre néző üzletek tulajdonosai.
A pápát az audiencia elején dobszóval üdvözlő fiatalok Viva il Papa! (Éljen a pápa!) kiáltással vonultak el az Angyalvár felé.
Federico Lombardi, a Szentszék szóvivője bejelentette, hogy az audiencián 70 bíboros vett részt, ennyien érkeztek már meg Rómába.
XVI. Benedek mai Twitter üzenetében (@pontifex) azt írta: szeretné, ha mindenki érezné a keresztény lét örömét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma