Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Február 14. 10:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Lemondhatnak a cafetériákról a győri iskolákban és óvodákban?

Lemondhatnak a cafetériákról a győri iskolákban és óvodákban?

70 szociális és oktatási intézményben szűnik meg vagy csökken a természetbeni juttatások kifizetése Győrben, mivel a város nem tudja átvállalni a cafetériák adóvonzat

A cafetériák jobbára azokban az intézményekben maradhatnak meg hiánytalanul, ahol a költségeket a saját bevételekből elő tudják teremteni.

A győri Móra Ferenc ltalános Iskolában tavaly még havonta 4500 forintos hidegétkezési utalványt és 5000 forintos tankönyv-vásárlási támogatást kaptak a pedagógusok. Ezek közül egyik természetbeni juttatás sem marad meg a kormányzati elvonások következtében.

Csengeri Mária igazgató, Móra Ferenc ltalános Iskola, Győr:

"A melegétel-utalványra fogunk áttérni valószínűleg, ezt 25 %-os áfa terheli, és egyelőre azt látom, hogy ennek a juttatásait a költségvetésünkbe beépítették, de nyilván úgy, hogy az adóterheket áthárítják a pedagógusokra, így ugyan megkapják ezt az étkezési utalványt, de az értéke csökkenni fog."

A megyei fenntartású győri gyermekvédelmi központ szakdolgozói és gyógypedagógusai nemhogy étkezési utalványra nem számíthatnak, de annak is örülhetnek, hogy az állásuk megmarad.

Horváth Lajos igazgató-helyettes, Gyermekvédelmi Központ, Győr:

"Döbbenetes dolog, amikor arról beszélnek, hogy a cafetéria meg a természetbeni juttatások után milyen adókat kell fizetni. Hát, minket ez már nem érint, mert a dolgozóink sem cafetériában, sem semmilyen természetbeni juttatásban nem részesülnek, tehát mi megszorítottuk azokat, akik maradnak, és hát elküldtünk még ezen kívül 20 embert."

A győri önkormányzatnak a 800 millió forintos oktatási normatíva-elvonás után az intézmények működésének tavalyi szinten tartását is csak a fejlesztési források átcsoportosításával sikerült megoldania.

Simon Róbert Balázs alpolgármester, Győr, Fidesz:

"Az étkezési utalványok és egyéb cafetéria-moduloknak az adóvonzata 65-70 millió forintos pluszterhet jelentene az önkormányzatnak, de sajnos ezt átvállalni nem tudjuk. Vannak olyan intézményeink, a nagyobbak, ahol ezt továbbra is tudják biztosítani, akiknek saját bevételük van, és sajnos vannak olyan kisebbek, az általános iskolák és óvodák, ahol ez komoly nehézségeket okoz."

A cafetériák mellett a központi elvonásoknak esik áldozatul a győri iskolafejlesztési, karbantartási program is, amire tavaly még 550 millió forintot tudott áldozni az önkormányzat, ezt a pénzt azonban 2010-ben az utolsó fillérig a működési kiadásokra kell fordítani.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.