Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2010. Június 23. 14:45, szerda | Sport
Forrás: HírTV

Leomlottak a görög oszlopok

Leomlottak a görög oszlopok

Sokáig csak szenvedett a tartalékos Argentína a gyengécske és bátortalan Görögország ellen a dél-afrikai focivébé B-csoportjának elsőségéről döntő találkozón, az utolsó negyed órában aztán leomlottak a görög oszlopok, és Diego

Argentína a B-csoport megnyerésének esélyeseként már az első két fordulóban elintézte a legfontosabb kérdést, nevesen, hogy továbbjut-e; Nigéria 1-0-s és Dél-Korea imponáló, 4-1-es legyőzésével már csak akkor nem juthatott volna a legjobb 16 közé, ha három góllal kikap Görögországtól a kedd esti, polokwane-i találkozón, s emellett Dél-Korea Nigériát - e meccsel párhuzamosan - legalább ilyen arányban maga alá gyűri. A másik továbbjutó hely viszont még kiadó volt a kvartett másik három csapata között, igaz, mivel Korea a pont nélküli Nigériával csapott össze, reménykedhetett. Ami viszont biztos: a csoportelső Mexikó ellen, a második Uruguayjal küzd meg majd a legjobb nyolc közé jutásért.


Diego Maradona argentin kapitány - a csapatösszeállítást látva - vagy nem számolt azzal, hogy Görögországtól kikaphat 3 góllal, vagy úgy gondolkodott, hogy vejével, Agüeróval, valamint Militóval ugyanúgy hengerel majd, mint a kimaradó Higuaín, Tévez duóval. S lehet, hogy a görögökkel 2004-ben Európa-bajnoki címet szerzett Otto Rehhagel is így gondolkodott - mert mi más indokolta volna, hogy öt védővel álljon fel Argentína ellen? (Megjegyzés: a vb-n ugyanígy 5-4-1-gyel játszott a minap a szintén papíron gyengébbecske Észak-Korea a pengés latin futballt játszó Portugália ellen, 0-7 lett a vége a „bombabiztos védelemmel" felálló ázsiaiak szemszögéből.) S bár csak hat hellyel van előrébb az „albiceleste" (7.) a görög „isteneknél" (13.) a FIFA friss világranglistáján, ami szoros meccset ígért, bizonyára mindkét nemzet emlékszik a '94-es amerikai vb csoportmeccsére, ahol 4-0-ra az argentinok diadalmaskodtak - Batistuta mesterhármasával és az isteni Diego iszonyatos góljával, több száz kiadásban megtekinthető a különböző videómegosztó oldalakon). Lássuk be, nem volt kizárt, hogy ilyen arányban is képesek győzni az eddig imponálóan játszó Messiék.


Hogy ne csak a szavak és az írás szintjén legyen ekkora az argentin fölény, már a görög kezdőrúgás pillanatában megmutatkozott: Agüero rontott rá az első három emberre, aki labdába ért, azok pedig kétségbeesetten pakolták hátra a Jabulanit - egészen Corvasz kapusig. Tíz percen át viszont csak kóstolgatták egymást a felek, mígnem Messi jelentkezett egy olyan szólóval, amilyet barcelonai edzője, Pep Guardiola szerint történetesen csak Diego Maradona tud... Azért a görögök is megmutatták, hogy tudnak: Karagunisz egy mélységi indítással hozta játékba az elöl sokat magányoskodó Szamaraszt, a Celtic mostanában kispadozó csatára azonban nem tudta átverni a Baxern alapemberét, Demichelist. A 17. percben Otamendi mutatta meg, hogy jobbszélsőnek legalább olyan jó, mint bekknek: gyönyörűen vette vissza a labdát az alapvonalnál de beadásakor sűrűn voltak a görög oszlopok Corvasz portáján.


Egy perc sem telt el, Agüero - a kapitány veje - betört a tizenhatoson belülre, de Corvasz éppen arra a sarokra mozdult, amelyikre a fiatal csatár célzott. A következő argentin támadást Verón fejezte be átlövésből. A nyomás nagyon hasonlított ahhoz, amit Spanyolország gyakorolt Svájcra - szép játék, sok helyzet, durva labdabirtoklási fölény, nulla gól (akkor Svájc nyert is 1-0-ra). A 32. percben aztán Milito próbálkozott egy „maiconos" megoldással - Csikar-szögből próbált betalálni Corvasznak -, a görög kapus viszont kitornászta a labdát - igaz, éppen Agüero elé, aki az arra járó Vintrába bikázott. Az utolsó öt perc Messiről szólt: először tőle szokatlanul rosszul passzolt (egy pillanatra el is hallgattak a vuvuzelák), majd egy testcsellel elfektetett két rátámadó görögöt - igaz, jött a harmadik, és elválasztotta a labdától. Az apró zseni lefújás előtt még Corvaszt is megtornásztatta.

Térfélcsere után majdnem beteljesült a svájci hasonlat, a 48. percben egy szokásos, vaktában előre vágott labdára startolt Szamarasz. A hosszú hajú támadó előtt földre esett Demichelis, így Burdissóra vezethette a labdát, de miután a védőbe tüzelt és visszakerült hozzá a labda, nem vette észre, hogy Romero kapus elmozdult a helyéről, s az üres kapu közepe helyett a hosszú sarkot célozta meg, amit viszont nem talált el. Érdekes módon ekkor már hat görög védő volt a pályán, de - igaz, sérülések hatására - „Réhaklész" (az Eb-siker idején kapta ezt a becenevet Rehhagel) még 2 gyors cserével helyrepofozta „farsúlyos" csapatát. Argentína hozta a „spanyol" formát - jól játszott, de nem lőtt gólt.

Közben a másik meccsen potyogtak a gólok, de éppenséggel Görögországnak nem volt elég a döntetlen a továbbjutáshoz. A második félidőnek csak a derekán ébredt fel az „albiceleste": 69. perc: Messi szabadrúgása szinte már bent volt. 70. perc: Bolatti közeli lövését „élete árán" fogta meg Corvasz - aki esti teljesítményével inkább érdemel szobrot, mint Rehhagel. 74. perc: Corvasz lőtte hátsón Moraszt, amiből majdnem mókás öngól született. És jött a 77. perc: Demichelis ugrott fel egy szögletből érkező beívelésre - egy védőn támaszkodva -, ráfejelte Milito kezére a labdát, majd ő eszmélt a leghamarabb, gyakorlatilag a gólvonalról bikázott a felső sarokba (1-0). Pár perccel később Messi megint átment mindenkin, de a vb-n már másodszor a kapufa állta gólt érdemlő lövése útját. Jött azonban a biztosító találat az épp csak beállt Martín Palermótól, aki - a rend kedvéért - egy Messi-szólót és -lövést követően lepattanóból biztosította be Argentína százszázalékos továbbjutását. Maradona csapata a nyolcaddöntőben Mexikóval találkozik (Uruguay pedig a Nigériát kiejtő Dél-Koreával). Nagyon-nagyon várjuk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 19:14, kedd | Sport

Gender Tamás Junior a Circuit Du Val D\'Argenton versenypályán versenyzett

Sok nehézség ellenére is elődöntőben a franciaországi Európa-bajnokságon!