Városlista
2019. július 16, kedd - Valter

Hírek

2010. Január 08. 14:40, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Lerántjuk a leplet a fogyókúrás tévhitekről

Lerántjuk a leplet a fogyókúrás tévhitekről

A fogyókúrával kapcsolatban számos olyan tévhit él a köztudatban, amit az emberek többsége hajlamos elhinni, vagy azért, mert jól hangzik, vagy mert betartása egyszerűnek - egyszerűbbnek, mint a hosszú és következetes diétázás - tűnik

A sport önmagában is elég a fogyáshoz

A testmozgás valóban növeli az energiafelhasználást, azonban a sikeres fogyókúrának ez csak az egyik feltétele. Az eredményhez nem csak a sport, hanem tudatos, mennyiségre és minőségre egyaránt gondot fordító táplálkozás is szükséges. Ha csak a sporttól szeretnénk eredményt várni, akkor azt napi rendszerességgel, több órán keresztül kellene végeznünk, amire azonban a „hétköznapi" embernek nincs ideje, illetve lehetősége.

A koplalás fogyaszt

A koplalás lehet, hogy rövid idő alatt testsúlycsökkenést eredményez, azonban a koplalásos diétáknál a legnagyobb a valószínűsége az ún. jojó-effektusnak, vagyis a kúra utáni gyors visszahízásnak. Ezen kívül a nagyon alacsony energiatartalmú étrend nem biztosítja a szervezet számára szükséges tápanyagokat, ami hiánytünetekben, illetve betegségekben nyilvánulhat meg. 1000 kcal alatti étrend csak kórházban, orvosi felügyelet, rendszeres ellenőrzés mellett végezhető.

Fogyókúra alatt tilos a zsiradékfogyasztás

A szervezetnek a fogyókúra alatt is szüksége van zsiradékra, ezért azt nem elhagyni kell, hanem a mennyiségét csökkenti. Erre megfelelő mód a zsírszegény termékek fogyasztása (1,5 százalékos tej, 12 százalékos tejföl, zsírszegény túró, joghurt, light margarin stb.), valamint az úgynevezett kenőzsiradék (vaj, margarin), illetve az ételkészítéshez használt főzőzsiradék mennyiségének csökkentése. Fogyókúra alatt célszerű a normál, egészséges étrendben ajánlott 30 energia százalék zsír mennyiségét 25 energia százalékra csökkenteni.

Fogyókúra alatt tilos a szénhidrátfogyasztás

A szénhidrátokról ugyanaz elmondható, mint a zsírokról, vagyis a fogyókúra idején is szükség van rájuk, mivel nélkülözhetetlenek pl. az agyműködéshez. Az egészséges táplálkozásban a szénhidrátok az összenergia kb. 55 százalékát teszik ki. Ezt a mennyiséget az ún. szénhidrátszegény diétákban (pl. Atkins diéta) drasztikus módon csökkentik, ami a szervezet anyagcseréjének a felborulásához vezet. Emellett a szénhidráthiányt kompenzáló magasabb zsír és fehérjefogyasztás a szervezetben súlyos károsodásokat okozhat (szív- és keringési betegségek, vese-, illetve májproblémák stb.).

A fogyókúra csak zöldség és gyümölcs fogyasztásából áll

Az kétségtelen, hogy a fogyókúra alatt ajánlatos sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Erre azért van szükség, mert magas rosttartalmuk és telítőértékük mellett alacsony az energiatartalmuk. Egyéb élelmiszerek, mint pl. gabonatermékek, húsok, tejtermékek, stb. nélkül azonban szervezetünk nem kapná meg a szükséges összes ásványi anyagot, vitamint vagy fehérjét. Tehát a fogyókúra idejére sem ajánlatos egyes élelmiszerféleségeket teljesen mellőzni.

Az egyes tápanyagok fogyasztását kössük napszakokhoz

Több csodadiéta épül erre az elméletre, azonban a tudományos kutatások nem bizonyítják egyértelműen a hosszú távú hatásosságát. Ehelyett érdemesebb inkább arra koncentrálni, hogy ételeink összetétele, minősége, valamint mennyisége megfelelő legyen. Ezen kívül élvezetesebb is pl. reggelire egy szelet barna kenyér sonkával, paprikával, tejjel vagy gyümölcslével való elfogyasztása, mintha pl. csak kenyeret reggelizhetnénk.

(www.patikamagazin.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 16. 05:02, kedd | Belföld

Szoláriumos vállalkozás ellen indult versenyfelügyeleti eljárás

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Chocolate Brown szoláriumokat üzemeltető Sun System Kft. ellen - közölte a GVH hétfőn az MTI-vel.

2019. Július 16. 05:00, kedd | Belföld

Drágulnak az üzemanyagok szerdán

A Mol emeli 7 forinttal a benzin, és 5 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI hétfőn piaci forrásból.

2019. Július 15. 17:45, hétfő | Belföld

Az egyik budapesti templomban már bankkártyával fizethetsz perselypénzt

Július elején állt munkába a Mária utcai Jézus Szíve Jezsuita Templomban az ország első virtuális perselye – írta közleményében a jezsuiták magyarországi rendtartománya.

2019. Július 15. 17:06, hétfő | Belföld

Némileg csökkent a rádióhallgatók száma

Egy év alatt öt százalékponttal csökkent Magyarországon azoknak a száma, akik szinte mindennap hallgatnak rádiót - derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felméréséből.